YAPI DENETİMDE DEPREM

YAPI DENETİMDE DEPREM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapı denetim şirketlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor.

Çanakkale’de yapı güvenliği ve denetim süreçlerinde usulsüzlük tespit edilen 3 yapı denetim firması ile bu firmalarda görevli mühendis ve mimarlara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 yıl süreyle faaliyetten men cezası verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yürüttüğü rutin ve ihbar üzerine yapılan incelemeler sonucunda, Çanakkale’de faaliyet gösteren 3 yapı denetim firmasının 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’a aykırı hareket ettiğini belirledi. Yapılan incelemelerde, firmaların denetim sorumluluğundaki projelerde mevzuata uygun hareket etmediği ve görevlerini ihmal ettikleri raporlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, söz konusu firmaların yeni iş almaları 1 yıl süreyle yasaklandı. Sadece firmalar değil, bu projelerin altına imza atan ve denetimden sorumlu olan mühendis ve mimarlar da yaptırımların hedefi oldu. 

"Sıfır Tolerans" Mesajı

Bakanlık yetkilileri, özellikle deprem kuşağında yer alan bölgelerde yapı stokunun güvenliği için denetimlerin aralıksız süreceğini belirtti. Mevzuata aykırı onay veren, yerinde denetim yapmadan rapor düzenleyen veya teknik hatalara göz yuman hiçbir kuruluşa tolerans gösterilmeyeceği vurgulandı.