MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI ANAYASA MAHKEMESİ’Nİ YOK SAYDI

MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI ANAYASA MAHKEMESİ’Nİ YOK SAYDI

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Nasıpları Yapılmayan Uzman Çavuşları ve Astsubayları Sordu, MSB Yasayı Tanımadığını İtiraf Etti

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Millî Savunma Bakanının cevaplaması için verdiği önergeye Bakan Yaşar Güler imzalı verilen cevapta, Millî Savunma Bakanlığı’nın da Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamadığı ortaya çıktı.

 

Özgür Ceylan önergede 12 dönem ASTTASAK Taburu kursunu başarı ile tamamlayarak astsubay çavuş olarak mezun olan gençlerin nasıplarının yapılmamasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi tarafından “Nasıpları yapılmayan kursiyerlerin durumunun hem mahkemeler hem de OHAL komisyonu tarafından incelenmemesinin adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkını ihlal ettiğine ve yeniden yargılama yapılmasına.” karar verildiği halde, önergeye verilen cevapta nasıpların yapılmayacağı bildirilirken, OHAL Komisyonu’nun bulunup bulunmadığı hakkında bir bilgi verilmedi.

 

Çanakkale Milletvekili Özgür CEYLAN Millî Savunma Bakanlığı’nın cevaplaması için verdiği önergede, Kara Kuvvetleri Komutanlığı muvazzaf astsubay temini kapsamında 2015 yılında EDOK tarafından yapılan yazılı sınavdan 70 ve üstü alan, spor ve sözlü aşamaları başarılı bir şekilde geçerek askeri hastanelerden “Muvazzaf Astsubay Olur” raporu alan 12. ASTTASAK Taburu kursuna katılmaya hak kazanan ve söz konusu kursu başarılı bir şekilde bitirip astsubay çavuş olarak mezun olan gençlerimizin atamalarının hâlâ yapılmamış olmasını gündeme getirdi. Konuyla ilgili olarak Özgür Ceylan, önergede astsubayların neden atanmadığını sordu.

 

Özgür Ceylan’ın soru önergesine Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler imzalı verilen cevapta, Anayasa Mahkemesi ve İdare Mahkeme kararları yok sayıldı. Önergeye verilen cevapta, “7082 sayılı Kanun ile yasalaşan 675 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "İptal edilen geçiş işlemleri" başlıklı altıncı maddesi uyarınca; Kuvvet Komutanlıkları tarafından temin faaliyeti tamamlanmamış olan subay ve astsubay adayları ile sözleşmeli subay ve astsubay adayları hakkındaki işlemler, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 109 uncu maddesi uyarınca astsubaylıktan subaylığa, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 15 inci maddesi uyarınca uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş aşamasında olan ancak nasıpları onaylanmamış adayların statüye geçiş işlemleri iptal edilmiştir. 12’nci dönem Astsubay kursiyerlerine de bu kapsamda işlem tesis edilmiştir.” ifadesine yer verildi.