HOMEROS ÖDÜLÜ ORTAYLI'NIN

HOMEROS ÖDÜLÜ ORTAYLI

Kentte tüm hızıyla ve coşkuyla devam eden 61. Uluslararası Troia Festivali, ikinci gününde de birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Resmi açılış programının da gerçekleştiği ikinci gün etkinlikleri kapsamında festivalin simgelerinden olan Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya takdim edildi.

Kadim Tarihin İzleri İçinde Bir Açılış Daha Gerçekleşti

61. Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni, 10 Ağustos Cumartesi günü Troia Antik Kenti'nde gerçekleşti. Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, CHP İl Başkanı Av. Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Kardeş Kent Heyetleri ile çok sayıda kentli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Ömer Toraman, ilk olarak 1963 yılında düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin uzun soluklu etkinliklerden biri olduğunu belirterek, Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve Çanakkale Belediyesine emeklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Belediye Başkanı Muharrem Erkek de “Bugün sizlere tarihin ve mitolojinin kalbi Troya'dan sesleniyor olmanın gururunu yaşıyorum” sözleriyle başladığı tören konuşmasında, Troya'nın binlerce yıl süren serüveniyle sadece bir şehir değil, aynı zamanda Anadolu uygarlığının ve insanlık tarihinin en önemli parçası olduğunu kaydetti.

Başkan Erkek, “Bir yanı deniz, bir yanı çamlık ve zeytinlik, alabildiğine mavi, yeşil ve sarının bir arada olduğu bu müstesna coğrafya büyük bir savaşın ve aynı zamanda barışın ve unutulmaz bir serüvenin kalbidir. Bu köklü geçmiş hem arkeolojik bulgularla hem de kültür ve sanat değerleriyle bizlere ışık tutar. 1963'ten bu yana her yıl yeniden yaşattığımız Troya ruhunu bugün de aynı heyecan ile selamlıyoruz. 61 yıl önce Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneğinin kurucuları tarafından büyük özverilerle yerel bir proje olarak başlayan festivalimiz, 1992 yılında uluslararası festival sıfatını almıştır. İçinde bulunduğumuz Troas Bölgesi ise 1996'da milli park ilan edilmiş, 1998'de de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yerini almıştır” dedi.

Konuşmasında 10 Ağustos Anafartalar Zaferini de kutlayan Başkan Erkek, tarihte Troya ve Çanakkale Savaşlarının yaşandığı bu topraklardan, uzun yıllardır barış mesajları yükseldiğini de konuşmasına ekledi. Başkan Erkek konuşmasını festivalin uzun yıllardır düzenlenmesinde emeği bulunanlara, Troia Antik Kentindeki çalışmalara katkı sunanlara ve kardeş kentlerden gelerek festival coşkusunu paylaşan heyetlere teşekkürlerini sunarak noktaladı.

Başkan Erkek, festivalin önemli simgelerinden biri olan "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü"nü ise, tarih alanındaki çalışmaları, tarih biliminin yaygınlaştırılması ve her yaştan kişi tarafından sevilir kılınması adına çabaları nedeniyle Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya takdim etti.

Ardından 61. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edilirken program, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi - Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinin müzik dinletisi ile sona erdi.

İlber Ortaylı İlgiyle Dinlendi

Resmi açılış programı öncesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Halk Bahçesi'nde düzenlenen “Troia'dan Bugüne” isimli söyleşisinde hemşehrilerimiz ile buluştu. Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, CHP İl Başkanı Av. Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun başta olmak üzere yoğun bir katılımın olduğu söyleşide İlber Ortaylı, Troia'yı ve kent tarihini, dünyadaki çeşitli olaylar ile harmanladığı anlatımıyla, büyük ilgiyle dinlendi. Söyleşi sonunda Başkan Erkek, katılımları için teşekkür ederek Prof. Dr. Ortaylı'ya çiçek takdiminde bulundu.

Alkışlar Kafkas Kartalları'na

Festivalin renkli etkinliklerinden bir diğeri de Çimenlik Kalesi'ndeki Kafkas Kartalları'nın dans gösterisi oldu. Kafkasya bölgesinden derlenen halk oyunları ve müzikler eşliğinde keyifli bir gösteri sunan ekip, büyük alkış aldı.

Hilmi Yarayıcı Özgürlük Parkı'ndaydı

61. Uluslararası Troia Festivali'nin ikinci gün etkinlikleri kapsamında Hilmi Yarayıcı da Özgürlük Parkı'nda Çanakkaleliler ile buluştu. Şarkılarını dinleyiciler ile hep bir ağızdan seslendiren Yarayıcı'ya, Belediye Meclis Üyesi İrfan Dehmen tarafından kentin ve festivalin simgelerinden biri olan seramik takdiminde bulunuldu.

“Külahları Değiştik” Oyunu, Festival Kapsamında Sahnelendi

Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğu Gençlik Birimi tarafından hazırlanan Külahları Değiştik isimli tiyatro oyunu da festivalin ikinci gün etkinlikleri kapsamında Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi Salonu'nda sahnelendi. Gençlerin başarılı performansı bir kez daha büyük alkış aldı.

Barış Kafe'de Festival Eğlenceleri Sürüyor

61. Uluslararası Troia Festivali etkinliklerinin gerçekleştiği bir başka mekan olan Barış Kafe'de ikinci gün programı kapsamında düzenlenen Boğaz Saz Ekibinin konseri de hemşehrilerimizden büyük beğeni ve alkış topladı.

Spor Etkinlikleri Tüm Hızıyla Sürüyor

Festival kapsamındaki spor etkinlikleri de kentin dört bir yanında devam ediyor. Bu kapsamda festivalin ikinci gününde; Çanakkale Kürek ve Kano Spor Kulübü tarafından Yeni Kordonda düzenlenen Kano Workshop Etkinliği, Şehit Kıvanç Kaşıkçı Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde gerçekleşen Anafartalar Zaferi Tenis Şenliği, Çanakkale Bisiklet Platformu tarafından düzenlenen Troia Festivali Bisiklet Turu, Barış Kafe'de düzenlenen Zumba etkinlikleri, Halk Bahçesi'nde düzenlenen Ashtanga Yoga ile Özgürlük Parkı'nda düzenlenen Hatha Yoga çalışmaları ilgiyle takip edildi.