ÇTSO'NUN KONUĞU ÖZTÜRK

ÇTSO

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sayın Nurten Öztürk Hanımefendi, Meclisimizin, Yönetim Kurulumuzun, Komitelerimizin Kadın ve Genç Girişimciler Kurulumuzun değerli üyeleri,

 

Sayın Basın Mensupları, Mayıs ayı Meclis toplantımızda sizlerle birlikte olmaktan ve çok kıymetli Nurten Hanım’ı Odamızda misafir etmekten dolayı mutlu olduğumu belirterek konuşmama başlamak isterim.

 

Kendisi bir Çanakkale sevdalısı. “Tarihe Saygı Projesi” ile İlimize değer katan çalışmalarını takdirle takip ettik ve gurur duyduk. Bu vesile ile huzurlarınızda bir kez daha kendisine teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

 

Sayın Meclis Üyeleri; Bugün programımız yoğun kısaca birkaç ekonomik veriden bahsetmek istiyorum. Nisan ayı ekonomik verileri açıklandı. TÜFE'deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %103,86 ile eğitim olmuş. Yüksek enflasyonu kanıksadık belki ama eğitimdeki bu enflasyon rakamı iyi okunması ve düşünülmesi gereken üzücü bir veri. Gönül isterdi ki hiç olmasın hatta eksi olsun. Her alanda her koşulda eğitim derken bu oranlarla eğitimde kaliteyi de eğitimde fırsat eşitliğini de konuşmak ne kadar inandırıcı olur?

 

Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracatımız, %2,7 oranında artarak 82 milyar 873 milyon dolar, ithalatımız ise %8,9 oranında azalarak 113 milyar 117 milyon dolar olurken dış ticaret hacmimiz, %4,3 oranında azalarak 195 milyar 990 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ ENERJİ FİYATLARI

 

Dış ticaret açığımızın en önemli sebebi enerji fiyatları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,84 oranında artış kaydetti. Faaliyetler ve güncel gelişmelerle ilgili Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Ersin Bey konuşmasında bilgi verecek. Ben sözlerime son vermeden önce Kadın Girişimciler Kurulumuzu “100 öğrenci 100 Kadın Girişimci” Projesi için gönülden tebrik ediyorum. 100 kadın girişimcimizin 100 kız öğrencimize ışık olması, onların ufkunu açması çok kıymetli. Proje sunumunu da sabırsızlıkla bekliyor ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

12 Mayıs Pazar günü Anneler Günü , sevginin fedakarlığın temsilcisi, eli öpülesi anneleri yılın bir gününde anmak yetmez. Başta şehit anneleri olmak üzere yaşadığımız sürece her an saygı ve sevgiyi göstermemiz gereken tüm annelerimizin anneler gününü kutluyor, ebediyete irtihal etmiş olanları da rahmetle anıyorum.

 

Bir sonraki Pazar günü de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin bayramını canı gönülden kutluyor, iş dünyası olarak onlara örnek şekilde emaneti teslim etmek için çalışmaya devam edeceğimizi de ifade etmek istiyorum.

 

Değerli katılımcılar, yoğun bir programımız var bugün, Sözü daha fazla uzatmadan gündemimizin ikinci maddesine geçiyor ve konuşmasını yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Ersin Kahraman’ı kürsüye davet ediyorum.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman; “Sayın Meclis Başkan Vekilim, Meclisimizin ve Komitelerimizin değerli üyeleri, Kıymetli kadın ve genç girişimcilerimiz, Sayın Basın Mensupları, Mayıs ayı Meclis toplantımızda sizlerle olmaktan dolayı mutlu olduğumu belirtirken Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Selçuk Bey’in de selamlarını iletmek isterim. Önceden planlanmış bir programı sebebi ile bugün aramızda olamadı.

 

 

“TARİHE SAYGI” PROJESİ İLİMİZE DEĞER KATTI

 

 

Bugün aramızda çok kıymetli bir konuğumuz var. Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkarak Çanakkale’mize, tarihi yarımadamıza ve köylerimize, köylü kadınlarımıza değer katan çalışmalar yapan Sayın Nurten Öztürk Hanımefendi, bugün bizlere vakit ayırdınız teşrif ettiniz. Hoşgeldiniz, şeref verdiniz.

 

 

“Tarihe Saygı” Projesi ile İlimize kattıklarınız için Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Nurten Hanım OPET Yönetim Kurulu kurucu üyesi aynı zamanda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve kadın girişimcilerimize rol model oluyor. Aynı zamanda eğitim kökenli bir kadın girişimci.

 

 

Odamız koordinatörlüğünde çalışmalarını yürüten Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulumuz da çok başarılı çalışmalar yürütüyor. Bugün sunumunu dinleyeceğimiz projeleri ile 100 kadın girişimcimiz kendi işleri ile ilgili alanda eğitim gören 100 öğrenciye bir anlamda mentörlük yapıyorlar. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

 

 

Sayın katılımcılar, Şerif Bey ekonomik verilerden bahsetti ben hiç girmeyeceğim. Çok kısa olarak faaliyetlerimiz ve güncel gelişmeler hakkında bilgi vermek istiyorum.

 

 

Malum, mahalli seçimleri atlattık ve yeni seçilen belediye başkanlarımızla biraraya geliyoruz. Gökçeada Belediye Başkanı olarak seçilen ve aynı zamanda üyemiz olan Bülent Ecevit Atalay, Odamızı ziyaret etti.

 

Biz de Başkanımız Selçuk Bey ve Yönetim Kurulu Üyemiz Volkan Temiz ile birlikte Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram ve Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel’e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdik.

 

Başkanımız ayrıca Bayramiç Belediye Başkanı Hasan Cem Atılgan ile Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen’e ziyaret gerçekleştirdi.

 

Geçen hafta da Bozcaada Belediye Başkanı ve yine bizim de üyemiz olan Sayın Yahya Göztepe’yi ziyarette bulunduk.

 

Kadın Girişimciler Kurulumuzun bugünkü etkinliği ile ilgili bilgi vermek için İcra Komitesi Üyeleri ve Genel Sekreterimiz Sema Hanım Sayın Valimiz İlhami Aktaş’ı ziyaret ederek programa davet ettiler.

 

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren 7 no'lu meslek grubu üyelerimizi, 17 - 20 Nisan tarihlerinde TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen 46. TURKEYBUILD İstanbul Yapı Fuarına götürdük.

 

2024 yılının ikinci Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Mesleki Yeterlilik sınavlarını tamamladık.

 

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2024 Yılı 2 No’lu Toplantısına ev sahipliği yaptık. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın da online olarak katıldığı

toplantıya Sayın Valimiz başkanlık yaptı. Odamızı temsilen de Başkanımız Selçuk Bey katılım sağladı.

 

ÇANAKKALEMİZ BİR COĞRAFİ ÜRÜNÜN DAHA TESCİLİNİ ALDI

 

Çanakkalemiz bir coğrafi ürünün daha tescilini aldı. Gelibolu Peynir Helvası ile birlikte coğrafi işaretli 15 ürünümüz oldu.

 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi tarafından yürütülen “Türkiye’de Adil Geçişin Desteklenmesi Projesi” kapsamında 25 Nisan’da Çan’da yapılan Çan Çalıştayı’na Başkanımız Selçuk Bey görüş bildiriminde bulundu. Bugün vaktimiz kısıtlı olduğundan detaylarına çok girmeyeceğim. Detaylarını sosyal medya hesaplarımızda paylaştık.

 

Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik, ÇOMÜ Ayvacık Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen Ayvacık Turizm Çalıştayı’na katıldı.

 

Genç Ziraat Mühendisleri Platformu Başkanı Münir Özsüer ve Çanakkale Üniversiteli Gençler Platformu Başkanı Kürşat Selim Temizyürek Başkanımızı ziyaret ettiler. Öğrencilerimizin staj ve istihdam imkanlarını arttırmak amacı ile ilgili kurumlarla sürekli istişare halindeyiz.

 

Nisan ayı Meclis toplantımızı araya bayram girdiği için 17 Nisan’da yapmıştık o günden bu güne 32 üyemiz aramıza katıldı, 5 üyemiz ise kaydını sildirdi. Tatil günlerinin fazla olması sebebi ile sanıyorum sayılar biraz az. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugün itibarıyle 9609 üyeli büyük bir aileyiz.

 

 

Sayın Meclis Üyeleri, Bu Pazar anneler günü. Tüm annelerimizin, annelik yapanların, anne adaylarının bu mutlu gününü şimdiden kutluyor, Cennetin müjdeleri olan annelerimize hürmetlerimi sunuyorum. Aramızdan ayrılanlara da rahmet diliyorum.

 

 

Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı 19 Mayıs 1919, Milli Devletimizin de mihenk taşıdır. Ulu Önderimizin Türk Gençliğine armağan ettiği bu bayrama, bu emanete Türk gençliğinin sahip çıkacağına, bağımsızlığımızın, birlik beraberliğimizin sarsılmaz bekçileri olacağına inanıyoruz. Tüm ulusumuzun Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”

 

 

“ÇANAKKALE FAHRİ HEMŞEHRİSİ” ÜNVANINI VEREREK ONURLANDIRAN ÇANAKKALELİLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

 

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Temsilcileri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Çok Değerli Katılımcılar, Değerli Basın Mensupları, bugün aslında ben size bir yol hikayesi aktarmak istiyorum. Çünkü bu yol hikayesi hayatımın da çok önemli bir parçasını içeriyor. Benim Çanakkale’de geçirdiğim süreç 18-19 yıllık süreç. Elbette benimle birlikte sürüklediğim şirketimin en üst düzeyinde Yönetim Kurulu Başkanımızdan tutun, bayilerimize ve istasyonlarımızdaki çalışanlara kadar hepsinin içinde olduğu çok güzel bir projeyi gerçekleştirdiğimiz dolu dolu 18 yılın bir hikayesini sizlerle paylaşacağım. Bu yol hikayesini anlatmak beni oldukça duygusallaştırıyor. Çünkü hiçbir şey Ülkemizde düşünüldüğü gibi kolay gerçekleşmiyor. Bir sosyal sorumluluk olsa dahi adım atarken pek çok zorluklarla karşılaşılıyoruz. Benim ve şirketimizin de karşılaştığı pek çok zorluklar oldu. Yaşadığımız dönemde her biri bizi derinden üzdü veya mutlu etti. Onun için ortaya çıkan projemizin bugünlere gelmesi ayrı bir önem ve değer kazandırıyor. Çanakkalelilerin yörelerine yapılanın anlamını bilmesi çok değerli. Biz “Ülkemize hizmet ediyoruz, Ülkemizin tarihine hizmet ediyoruz. Çanakkale’de hayatını kaybeden şehitlerimize onların huzur içerisinde uyuyabilecekleri mezarlar, anıtlar, şehitlikler yapıyoruz.” dedik. Tüm Yarımadaya elimiz değdi ve dantel gibi işledik. Burada yaşayanlar bilir ama gençlerimizin çok fazla ilgilenmediğini ve görmediğini düşünüyorum. Tarihe Saygı Ortaokulu’na gerçekleştirdiğimiz çalışma ile burada yetiştirdiğimiz çocuklarımızın her biri Yarımadanın önemini en güzel şekilde anlatsınlar, Çanakkaleli, Çanakkale’ye sahip çıksın diyorum. Bana Çanakkale Fahri Hemşehrisi unvanını vererek onurlandıran Çanakkalelilere de çok teşekkür ediyorum.” diyerek “Tarihe Saygı Projesi” hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

 

Sunumun ardından OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sayın Nurten Öztürk’e Odamızı ziyaretleri için hediye takdimi gerçekleştirdi.

 

Hediye takdiminin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Nisan ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Nisan ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

 

Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.

 

Meclis Toplantısı Mayıs Ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.