ÇTSO'DA MECLİS MESAİSİ

ÇTSO

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; Meclisimizin, Yönetim Kurulumuzun ve Komitelerimizin Değerli Üyeleri, Kıymetli Kadın ve Genç Girişimcilerimiz, Sayın Basın Mensupları, 2024 Ağustos ayı Meclis toplantımızda sizlerle olmaktan dolayı mutlu olduğumu belirtirken Meclis Başkanımız Osman Bey’in selamını da iletmek isterim.

 

Hem mevsimsel hem de ekonomik gelişmeler açısından epey sıcak bir yaz geçiriyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta enflasyon verileri açıklandı. TÜFE’deki değişim 2024 yılı Temmuz ayında % 3,23 oranında artarak % 61,78 düzeyinde gerçekleşti. Temmuz ayı enflasyonunun temel belirleyicisi ise % 8,08 oranında artış ile konut grubu fiyatları oldu. Enerji fiyatları da Temmuz ayında % 6,28 oranında artış gösterdi.

 

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ DEVAM EDİYOR

 

Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılının Temmuz ayında ihracatımız da bir önceki yılın aynı ayına göre % 13,8 oranında artarak 22,5 milyar dolar, ithalat ise % 7,9 oranında azalarak 29,7 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Dış ticaret açığımız devam ediyor. Yüksek enflasyon da gündemimizde yerini koruyor ve iş dünyasının karar verme süreçlerini zorlaştırırken kaynakların verimli alanlara yönlendirilmesini de engelliyor.

 

Sayın Meclis Üyeleri, ekonomik süreçlerde geleceğe yönelik beklentilerin etkisi, reel olaylar kadar büyük bir öneme sahiptir. Küresel ve yerel dinamiklerin iç içe geçtiği, dünya ekonomisine entegre olmuş bir ortamda, yurt içindeki vatandaşlarımızın beklentileri kadar, yurt dışındaki kurumların ve özellikle yatırımcıların ekonomiye ilişkin gözlem ve değerlendirmeleri de oldukça önemlidir. İş dünyası güven ve istikrar ortamı sağlandığında her türlü riske karşı mücadele eder. Sadece önünü görmek ister. Belirsizlik bizleri kararsızlığa iter ki bu da kaynaklarımızı bazen yanlış kullanmamıza sebep olur. En kısa zamanda enflasyonist etkilerden arındırılmış bir yatırım ortamına kavuşarak rahat bir nefes almamızı diliyorum.

 

YÖNETİM KURULUMUZ İLİMİZİ TANITMAK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR

 

Ekonomik veriler pek iç açıcı olmasa da şehrimizde ve Ülkemizde güzel şeyler de yaşanıyor. Uluslararası Troia Festivali, 09-13 Ağustos 2024 tarihleri arasında bu yıl 61. kez kapılarını açtı, çok değerli sanatçıları ağırladık. Ayrıca Paris 2024 Olimpiyatlarında, Ülkemize büyük gurur yaşatan sporcularımızı ve teknik ekiplerini buradan tebrik etmek isterim. Yönetim Kurulumuzu da takip ediyorum. İlimizi tanıtmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkını çok güzel şekilde tanıttılar, basında yer aldı. İnanıyorum ki gerçekten dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri olacak burası. Yeni bir destinasyon olarak da turizme önemli bir katkı sağlayacak. Ağustos ayı, Malazgirt’ten Büyük Taarruz’a kadar nice zaferlere tanıklık etmiş bir zafer ayı. 10 Ağustos’ta Anafartalar Zaferimizin 109. Yılını kutladık. 30 Ağustos’ta Zafer Bayramımızın 102. Yılını kutlayacağız. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere milli mücadelemizin tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum.

 

Konuşmama son vermeden önce; Meclis Üyemiz Ferdi Bey’in temsil ettiği şirketteki görevinin sona erdiğini ve bu sebeple Meclis üyeliğinden ayrıldığını öğrendim. Toplantılarımıza katkıları çok fazlaydı, katılımcı ve bilgi paylaşmayı seven bir arkadaşımızdı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Yerine gelen Sayın Mehmet Saral’a da hayırlı olsun diyor ve başarılar diliyorum.

 

Değerli Meclis Üyeleri, bu yaz gününde sizleri daha fazla bekletmek istemiyor, hepinize hayırlı işler diliyor ve gündemimize geçiyorum.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; Sayın Meclis Başkan Vekilim, Değerli Meclis Üyeleri, Kıymetli Basın Mensupları, Ağustos ayı Meclis toplantımızda sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum, hoşgeldiniz.

 

 

Şerif Bey, enflasyon ve dış ticaret istatistiklerinden bahsetti ben tekrar onlara girmek istemiyorum. Zaten olayı birebir de yaşıyoruz. İstatistik kurumunun başındaki bürokrat enflasyonun sebebini özel sektöre bağlayabiliyorsa bu istatistiklere de ne kadar güveneceğiz takdirlerinize bırakıyorum.

 

 

YENİ VERGİ PAKETİNİ KARŞILADIK

 

 

Geçen ay konuşmamda yeni vergi paketini karşılamaya hazırlanıyoruz diye bahsetmiştim. 02 Ağustos’ta yayımlanan Kanun ile pek çok yeni düzenleme hayatımıza girdi. Bazılarından kısaca bahsetmek isterim:

 

 

- Kurumlar Vergisi Kanunu’na yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmesine ilişkin bir bölüm eklendi ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı % 15 oldu.

 

- Hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacağına ilişkin düzenleme yapıldı.

 

- Beş yıl süresince indirilemeyen katma değer vergisinin indirim hesabından çıkartılarak özel bir hesaba alınmasına ve mükellefin talebi üzerine inceleme sonucuna göre gider yazılabilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

 

- Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartıldı.

 

- Birinci derece usulsüzlük cezası 20.000 TL oldu. Önceden 1.100 TL idi.

 

- Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak belirlendi.

 

- Bazı ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verildi.

 

 

Bunları biz aynı gün üyelerimize duyurduk ama tekrar etmekte fayda görüyorum.

 

 

ENFLASYON MUHASEBESİ HAYATA GEÇTİ

 

 

Arkadaşlar ilkokuldan beri vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğu hepimizin zihnine kazınmıştır. Eyvallah kazanca göre vergi ödersek biz de mutlu olacağız. Elbette ki hepimiz bu memlekette yaşıyoruz. Hepimiz bu memleketin suyunu içiyoruz, ekmeğini yiyoruz. Enflasyon Muhasebesi istedik. Bunu defalarca geçen sene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vasıtasıyla da dile getirdik. Enflasyon muhasebesi geldi ama yanında öyle şeyler de geldi ki şu anda keşke istemeseydik diye düşünüyorum. Vergi açısından işletmelerimizi çok zor günler bekliyor arkadaşlar bunu söylemek istiyorum. Bugün SMMM Başkanı Hakkı Bey ile görüştüm, bu çok ciddi bir konu. Yarın öbür gün biz mali müşavirlerimizle karşı karşıya geleceğiz. Öyle şeyler çıkacak ki önümüzdeki günlerde hem muhasebecilerimizi, hem şirket sahiplerini yani vergi ödeyenleri ve uzmanları bu salonda toplayıp soru cevap şeklinde bir bilgilendirme toplantısı rica ettim Hakkı Başkandan. Dost olarak ve üyesi olduğunuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının Başkanı olarak bu toplantıyı kaçırmamanızı rica ediyorum. Çünkü gerçekten piyango gibi şeyler çıkabilecek karşımıza. Onun için çok dikkatli olmamız lazım.

 

 

MECLİSİMİZİN VE KOMİTELERİMİZİN DAHA KATILIMCI OLARAK BİZİ YÖNLENDİRMESİNİ İSTİYORUZ

 

Sayın Meclis Üyeleri, Yeni Valimiz Doç.Dr. Sayın Ömer Toraman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Daha sonra kendisini ev sahipliği yaptığımız İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısından sonra Odamızda misafir ettik. Önümüzdeki günler tekrar Yönetim Kurulumuzla birlikte buluşma sözü aldık. İlimizin ticaret aleminin, sanayicinin sorunlarını ilk ağzından kendilerini anlatmak için. Bugün geçen Meclis Toplantılarında yaptığım gibi gerçekleştirilen faaliyetlere değinmeyeceğim. Çünkü onların sosyal medyada haberleri var. Ben bugün benim değil sizlerin konuşmasını istiyorum. Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımın hepsi burada, bir tek Volkan ve Akın Bey yok. Volkan Bey Yönetim Kurulu toplantısına zoomdan katıldı. Bugün biz saat 14:00’den beri buradayız. Yaz ayıdır anlayışla karşılıyorum. Ama Meclisin bizi yönetmesi lazım, komitelerin bizi yönlendirmesi lazım. Bugün Yönetim Kurulunda tartıştığımız bir olay; bir dernek şunu istiyor ya bu dernek bize projelerle gelsin. Komiteler olarak biryerde yemek organizasyonu yapıp üyelerle kaynaşalım diye karar almayın. Kaynaştığımız kadar kaynaştık artık proje üretelim. İsteklerinizi somut olarak bildirin. Bir konuda eğitim isteyin. Biz bunları istiyoruz. Biraz sonra mali tablomuzu göreceksiniz. Öngörülen bütçemizin %91'e yakınını, giderimizin de %44’ünü gerçekleştirmişiz. Biz para kazanmak, para biriktirmek için oluşturulmuş bir kurum değiliz. Bu parayı yemeklerde kaynaşmak için yiyip, içmek için de harcamamız doğru değil. Somut şeyler yapalım, güncel verimli olacak şeylerle komitelerimizi lütfen çalıştıralım. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yaklaşık 10.000 üyemiz var. %60 katılımla Ekim 2022’de seçim gerçekleştirdik. Her birimiz seçim atmosferinde rakibimize, komşumuza, arkadaşlarımızı organize ettik. Bu oturduğumuz koltuklara oturmak için mücadele ettik. Şimdi niye fazla bir şey yapmıyoruz? Bizi zorlayın. Zorlayan komitelerin istekleri oluyor, zorlamayan komitelerde hiçbir şey olmuyor.

 

 

DALIŞ TURİZMİNİN SÜRESİNİ 12 AYA ÇIKARMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

 

 

Haziran ayı Meclisimize Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir konuk olmuş ve bizlere Gelibolu Tarihi Sualtı Parkını anlatmıştı. Yönetim Kurulu olarak bizi davet etti. Arıburnu SS Milo Batığı'na deneme dalışı gerçekleştirdik. Ben de daldım, inanılmaz bir şey, büyülendik desem abartmış olmam. Böyle bir aktivite de yapabiliriz. Dalmayıp Atatürk yolunda ailelerimizle 57. Alay yürüyüşü gerçekleştirebiliriz. Tarihi Alan’ın eski halini de biliyorum. Eskiden yabancı devletlerin mezarlarına gittiğimizde gıpta ile bakardık. Şimdi bizim şehitlerimizin mezarları gıpta ile bakılacak şekilde. İsmail Başkanı da tebrik ediyorum. Biz de Çanakkale turizmi için, İsmail Başkanımızın da daha motive olması için, dalış turizminin süresini 12 aya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. İlhami Bey 2 dönemdir burada. Meclis toplantılarımızda kendisi de dalış turizmi ile ilgili söz aldı.

 

 

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTEMİZİN DOLULUK ORANLARI BÜYÜK BİR BAŞARI GÖSTERİYOR

 

2024 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Öncelikle tüm gençlere hayırlı olmasını diliyorum. Sonuçlara göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin doluluk oranları büyük bir başarı

gösteriyor. Bu şehrin başarısıdır. Eğer Çanakkale yaşanabilir bir şehir olmazsa akademisyenler ve öğrenciler de buraya gelmeyi tercih etmezler. Bu benim için çok önemli bir konu sizlerle de paylaşmak istedim. Ön lisans programlarında kontenjanların %100, lisans programlarında ise % 99,82 doluluk oranı gerçekleştirilmiş. Şimdiden genç kardeşlerimize hoş geldiniz diyor, başarılar diliyorum.

 

Son Meclis toplantımızdan bu yana aramıza katılan 60 yeni üyemize aramıza katıldı. Bugün itibarıyle 9728 üyeli bir aileyiz.

 

Arkadaşlar bir daha altını çizmek istiyorum. Sizlerin fikirlerinize gerçekten ihtiyacımız var.

 

ÇANAKKALE’Yİ BİZLER KALKINDIRABİLİRİZ

 

Sizlerin önerilerinize ihtiyacımız var. Çanakkale'nin tanıtımı, Çanakkale'nin ticaretinin gelişmesi veya hangi konuda bir uzman getirelim, oturup hep beraber dinleyelim. Ama bu salonu dolduracaksak bunu yapalım. Toplantılarımızın daha işlevsel hale gelmesini istiyorum. Daha verimli olmasını istiyorum. Meclis toplantımızın tarihi belli, her ayın ikinci Çarşamba günü gerçekleştiriliyor. Sağlık veya başka çok önemli bir şeyimiz olmadığı sürece katılım sağlayalım. Rifat Başkanın toplantılarda hep konuştuğu şu; Bizim kanun yapma, ceza kesme veya birine bir yaptırım yapma yetkimiz yok. Bu Mecliste sizler işlerinizin, meslektaşlarınızın, rakiplerinizin seçtikleri insanlarsınız. Dolayısıyla kanaat önderisiniz. Bizim gücümüz bu mikrofona söylediklerimiz, dile getirdiklerimiz. Bu konuşmalar burada gerçekleştiriliyor, inanın herhangi bir kurum hakkında doğruları konuşuyoruz neticede. O gün veya ertesi gün ilgili bürokrat o konu öyle değil bu şekildeydi veya Başkanım bunu düzelteceğiz diyor. Her birinizin komite kararları her Yönetim Kurulu toplantısında ayrıntılı bir şekilde konuşuluyor. Ben Erdal Çakır Bey'in Assos’ta ne sorunu olduğunu biliyorum. Komitesi zoomdan gerçekleştirildi. Arkadaşlarımdan isteyip, toplantı kayıtlarını izledim. Assos’un altyapı sorunu var. Denetimler tabii ki yapılacak, kanunlar uygulanacak ama turizm tesislerine tam sezonun ortasında insanlar mayosuyla dolaşırken de uzun namlulu silahla kontrol olmasını, denetim yapılmasını istemiyorlar. İşte benim istediğim konu komitenizde dile getirdiğiniz konuları Meclisimizde de konuşalım. En büyük gücümüz basın. Her konuşmamda söyledim Çanakkale’nin güçlü basına ihtiyacı olduğunu. Ben yaklaşık 7 yıldır GMKA’nın Yönetim Kurulu Üyesiyim. GMKA, TR 22 kodlu Balıkesir ve Çanakkale’nin Kalkınma Ajansıdır. Bu konuda şanslıyız. Anadolu’da 4-5 il oluyor. GMKA’nın Yönetiminde İllerin Valileri, Büyük Şehir ise Büyükşehir Belediye Başkanları, Büyükşehir değilse

Belediye Başkanı ile İl Genel Meclis Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları toplanıyoruz. 2022 yılının Haziran ayında Çanakkale turizmine bir destinasyon sağlayalım diye ÇTSO Çanakkale Evi dediğimiz eski hizmet binamızı Gastronomi Merkezine dönüştürmek için bir başvuru yaptık. Bu konu ile ilgili ÇOMÜ’nün Gastronomi Bölümü ile de görüştük. Eş finansmanla güdümlü proje başvurusuna 26 ay sonra Bakanlık görüşü uygun görülmemiştir diye cevap geldi. 26 ayda Kamu Kurumu niteliğinde bir Odanın eş finansmanla istediği ve bize önerdikleri proje için başvurmuşuz. 26 ay sonra da olumsuz cevap almışız. Çanakkale’yi böyle kalkındıramayız. Çanakkale’yi bizler kalkındırabiliriz. Ben şunu söylüyorum; birçok toplantıya katılıyoruz başarılı bürokratlarımız var. Ama bizim halimizden biz anlarız. Hayatında sakız alıp satmamış adam, gelip de bir otel sahibine otelin nasıl çalıştıracağını anlatamaz. Onun için lütfen bu Meclis konuşmamı unutmayın. Diğer Meclis toplantılarında lütfen söz alıp, fikir verin. Bakın bu mikrofon çok önemli. Çünkü konuşmalarımız kayda giriyor. Onun için işimizle, gündemle, Çanakkale ile ilgili söz alıp konuşmanızı istiyorum. Vaktinizi aldım. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

 

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Yasin Başaran tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Temmuz ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Temmuz ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

 

Azami fiyat tarife talepleri Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunarak Mecliste görüşülerek onaylandı.

 

Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesi maddesinde; Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik; “Sizlere bir projemiz hakkında bilgi vermek istiyorum. Hindistan Başkonsolosu Sayın Mijito Vinito Odamıza ziyarete geldiğinde Hindistan’ın Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 5000 zayiat verdiğini ve burada bir anıtı olması yönünde önerimiz olmuştu. Kendileri bu önerimizi olumlu bir şekilde değerlendirdiler ve görüşmeler sürdürdük. Gelibolu veya Çanakkale’de acaba bir Anzak pazarı gibi bir Balkan pazarı gibi bir pazar daha kazandırabilir miyiz? Gelibolu’ya Hint Anıtı dikilirse onların bir Hindistan günü var ve her sene Ocak ayında kutlanıyor. Bu da Çanakkalemiz için çok ciddi bir hareket olabilir. Bizi İstanbul’a davet ettiler ve bu konu ile ilgili özel bir toplantıya katıldık.” dedi.

 

Meclis Toplantısı Ağustos ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu