Tarih: 15.12.2023 10:08

ÇTSO'DA 2023 YILJNIN SON MECLİSİ

Facebook Twitter Linked-in

Aralık Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay; “Sağlık ve afiyet içinde olmanız ümidiyle hepinizi en iyi dileklerimle selamlıyorum. Bugün, 2023 yılının son Meclis toplantısını gerçekleştiriyoruz. Bu vesileyle yılın genel bir değerlendirmesini yapmak istiyorum. 2023, Türkiye için iniş çıkışlarla dolu bir yıl oldu. Yıla, Cumhuriyetin 100. Yaşını kutlayacak olmanın heyecanıyla başladık. Ama hemen yılın ikinci ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük acıyla sarsıldık. İnsanlarımızı kaybettik, yuvalar yıkıldı. İnsanlar evsiz, işsiz kaldı. Pek çok kişi yaşadığı şehirden ayrılarak, yakın ya da uzak başka yerleşim yerlerine taşındı. Tüm Türkiye tek yürek olarak bu yaraları sarmaya ve depremzedelere acılarını unutturmaya koştu. Tabii böyle büyük bir afet karşısında ortaya çıkan derin tablonun izleri, birkaç ayda silinecek cinsten değil. Dolayısıyla bölgeyi, insanlarımızı, oradaki acıları unutmadan, her daim hafızamızda canlı tutarak, hep birlikte bölgeyi kalkındırmak için çalışmak zorundayız.

 

Öte yandan bu yıl Türkiye önemli bir seçim süreci de yaşadı. Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapıldı. Seçim öncesi ve seçim sonrasına ilişkin pek çok beklenti vardı ortalıkta. Ancak seçim sonrası en önemli gerçekleşme, yeni bir ekonomi yönetiminin iş başına gelmesi oldu. Bu alanda deneyimli bir isim olan Mehmet Şimşek’in yönetiminde, yeni bir ekonomi kadrosu ile birlikte Türkiye’nin ekonomi yönetiminde önemli bir dönemeç yaşandı.

 

BU YENİ POLİTİKANIN GETİRECEKLERİNİ GÖTÜRECEKLERİNİ ŞİMDİ HEP BERABER YAŞAYIP GÖRECEĞİZ

 

Bildiğiniz gibi Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonla mücadele yolunu seçti. TCMB, 750 baz puan faiz artışı kararı alınan Ağustos toplantısıyla beraber sıkılaşmada agresif adımlar atmaya başladı, Eylül ve Ekim aylarında da politika faizini 500’er baz puan artırdı. Kasım ayında da piyasa beklentilerinin üzerindeki 500 baz puanlık bir artışla politika faizi yüzde 40 seviyesine

çıkarıldı. Bu yeni politikanın getireceklerini götüreceklerini şimdi hep beraber yaşayıp göreceğiz…

 

Değerli arkadaşlar,

 

Tüm bunlar gerçekleşirken ekonomik büyüme de bir yandan devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklandı. Türkiye ekonomisi, bu çeyrek dönemde beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 büyüme kaydetti. Bu veri, ekonomimizin, Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 13 çeyrektir büyümekte olduğunu gösteriyor.

 

TARIM SEKTÖRÜNÜN SADECE YÜZDE 0.3 BÜYÜMÜŞ OLMASI, BU SEKTÖRÜN GELECEĞİ VE İNSANLARIN GIDA İHTİYACININ KARŞILANMASI AÇISINDAN BAKILDIĞINDA DÜŞÜNDÜRÜCÜ..

 

Sektörel olarak bakıldığında, yılın üçüncü çeyreğinde inşaat ve sanayinin büyüme performansında öne çıktığı görüldü. İnşaat dahil hizmetler sektörü yüzde 5,2 oranında, sanayi sektörü ise yüzde 5,7 oranında büyümüş durumda. Sanayi açısından bu tablo bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında biraz daha iyi. Ancak tarım sektörünün sadece yüzde 0.3 büyümüş olması, bu sektörün geleceği ve insanların gıda ihtiyacının karşılanması açısından bakıldığında düşündürücü…

 

Genel itibarıyla çeyreklik büyüme oranlarına baktığımız zaman, aslında son dönemde ekonomide sert bir yavaşlama olduğunu söylemek mümkün. Milli gelir 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında, aslında oldukça sınırlı bir büyüme sergilemiş durumda… Bu veriler ışığında 2023 yılını yine de ortalama yüzde 4,5 oranında büyümeyle kapatacağız gibi görünüyor. Kendi ekonomik dinamiklerimiz bir yana dünya ekonomisinin olumsuz etkilerini de yaşıyoruz maalesef. Dünya ekonomisi resesyonda mı, resesyona girer mi tartışmalarının sonu gelmiyor. Şimdi Orta Doğu'daki savaşın genişlemesinin dünya ekonomisini resesyona sokabileceğine dair görüşler var.

 

Biraz daha yakına, Türkiye ekonomisi ve ihracatımız için çok önemli olan Euro Bölgesi’ne bakacak olursak tam bir durgunluk yaşanıyor. Büyüme sıfır civarında. Dördüncü çeyrekte de küçülme bekleniyor. Avrupa'da derin yapısal sorunlar var ve bunlar devam edecek. 2024'ün çok zor geçeceği kesin gibi... Bunun da Türkiye ekonomisi üzerinde mutlaka etkileri olacaktır.

 

BİZİM EN ÖNEMLİ MESELEMİZ, ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALMAK…

 

Değerli arkadaşlar,

 

Ben şahsen ekonomik dengelerin yerli yerine oturtulması adına büyümeden bir nebze feragat edilebileceği kanısındayım. Çünkü bugünkü gündemde bizim en önemli meselemiz, enflasyonu kontrol altına almak… Bunun için de maalesef talebi bir miktar kısmak şart!

 

Bu noktada Merkez Bankası öngörüsü, yıllık enflasyonun 2024 Mayıs ayında yüzde 70'in biraz üzerinde zirve yaptıktan sonra yıl sonunda yüzde 36'ya gerilemesi. Yeni ekonomi yönetimimiz inşallah attıkları adımlarda başarılı olurlar ve ülkemizin bu kronik sorununa bir çözüm getirebilirler.

 

EZİNE PEYNİRİ ARTIK AB COĞRAFİ İŞARETİ SAHİBİ

 

Değerli arkadaşlar,

 

Çanakkalemizin kent gündeminde öne çıkan birkaç gelişmeyi de burada anmadan geçmek istemem. İlk olarak, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların faaliyete geçtiğini büyük mutlulukla öğrenmiş bulunuyoruz. Sütten peynire, balıktan ete kadar pek çok kategoride üretim gerçekleştirilecek OSB, tam olarak faaliyete geçtiğinde yaklaşık 8 bin kişi için istihdam kapısı olacak. Önümüzdeki yıl yeni fabrikaların da devreye girmesiyle bu hedefe hızla ulaşılacağını umuyorum. Ezine’ye ikinci güzel haber de Avrupa Birliğinden geldi. Ezine Peyniri artık AB Coğrafi İşareti sahibi. Böylece Çanakkalemizde bu işareti alan ürün sayısı da ikiye yükselmiş oldu. Bu başarıyla birlikte Ezine peynirini tüm Avrupa tanıyacak ve peynir ihracatımız da günden güne artacak. Hemen hemen her ay bu kürsüde Çanakkale’nin kuraklık sorununu gündeme taşımaya gayret ediyorum. Bugünlerde daha güzel haberler almaya başladık. Kentimizde kurak geçen yaz sezonunun ardından, son haftalarda yağan yağmurlar barajlarımıza da bize de rahat bir nefes aldırdı. Barajdaki doluluk oranı artmaya devam ederken, kentimizin, ülkemizin ve tabii ki gezegenimizin sağlığı açısından hem vatandaş hem de sanayiciler olarak su tüketimine her zaman büyük hassasiyet göstermeye devam etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

 

Değerli Üyeler,

 

Türkiye ekonomisi bugüne kadar birçok badire atlattı, çok zor dönemlerin üstesinden güç birliğiyle gelmeyi başardık. Her zaman olduğu gibi bu dönemi de hep birlikte aşacağımıza inanıyorum. Herkesin yeni yılını şimdiden kutluyor; sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu geçmesini diliyorum. Şimdi Meclis Toplantımızın gündemine geçiyor ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nu kürsüye davet ediyorum.” dedi.

 

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Sayın Meclis Başkanım, Komitelerimizin, kadın ve genç girişimcilerimizin kıymetli üyeleri, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, Değerli Basın Mensupları,

 

2023 yılının son toplantısında sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum, hoş geldiniz.

 

Çok ağır yükler ve sorumluluklar yüklediğimiz 2023 yılını geride bırakmamıza sayılı günler kaldı. Zaman su gibi geçiyor. 2012 yılında Hükümetimiz, Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 için ekonomik, siyasi ve altyapı hedeflerinin olduğu 100'e yakın madde açıklamıştı. En iddialı olanları ise yıllık gayrisafi yurtiçi hasılayı (GSYH) 2 trilyon dolara çıkararak dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek, kişi başına düşen milli geliri 20 bin doların üzerine çıkarmak ve 500 milyar dolarlık ihracat yapmak idi.

 

 

Daha sonra yarı yarıya bir düşüş ile; 11. Kalkınma Planı’nda GSYH 2023 hedefi 1.1 trilyon dolar, kişi başına milli gelir hedefi 12.484 dolara düşürüldü. Bu yıl açıklanan Orta Vadeli Program ( OVP) ile de 2023’te kişi başına milli gelir hedefi 10.703 dolara kadar indirildi. Aynı şekilde 500 milyar dolar hedeflenen ihracatın da OVP’de 242 milyar dolara düşürüldüğünü gördük. İşsizlik ve enflasyon hedefleri de aynı şekilde keskin sapmalar gösterdi.

 

 

LAF ÜRETMEDİK, İCRAAT YAPMAYI TERCİH ETTİK

 

 

Tarihe iz düşmek ve kurumsal hafızamızı tazelemek adına birkaç örnek daha vermek istiyorum. 2023 için biz ne yaptık? Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de Çanakkalemizin gelişimi için Ülkemizin 2023 hedeflerine paralel şekilde yerelde çok önemli projelere çalıştık. Laf üretmedik, icraat yapmayı tercih ettik.

 

2023 hedeflerinde; 15 bin olan yat bağlama kapasitemizin 2023’e kadar 50 bine çıkarılması, toplamda marina sayısının 100’e yükseltilmesi var diye YAT LİMANI projesi hazırladık.

 

Ülkemizin 2023 hedeflerinde kruvaziyer limanların arttırılması da olduğu için; Temmuz 2012’de Çanakkale Kruvaziyer İskele için İTÜ’ye Fizibilite Raporu hazırlattık

 

2023 hedeflerinde yüksek öğretimin kalitesinin yükseltilmesi var diye TOBB ETÜ’nün 2 Fakültesinin Çanakkale’ye getirilmesi için tüm yükümlülükleri üstlenerek dönemin Bakanı şahitliğinde bu binada protokol imzaladık, taahhütte bulunduk. Yani 10 yıl çok kısa geçiyor ve bana göre başarısızlıklarla dolu bir 10 yıl ama kimin başarısı kimin başarısızlığı, bu geçmişten ders alalım ki gelecekte de böyle davranmayalım. Bunun için bunları tekrar anlatmak istiyorum.

 

2023 hedeflerinde her kente ARGE Merkezi var diye, Teknopark’ın o günkü şartlarda yapılamayan ve yapım süresi geçmek üzere olan ilk hizmet binasının inşaatını Oda olarak biz üstlendik ve ÇTSO ARGE olarak 06 Haziran 2013 tarihinde açılışını gerçekleştirdik. Açılış davetiyesi de masamda var. Şu anda Ticaret ve Sanayi Odası’nın tabelası da oradan inmiş vaziyette. Ama ilk binasını biz yaptık diye hatırlatmak istedim.

 

ÇANAKKALE ÇOK GÜZEL BİR FUAR VE KONGRE MERKEZİNDEN MAHRUM EDİLMİŞ OLDU

 

“ÇTSO Bölgenin İş ve Yatırım Ortamını Geliştiriyor” Projemiz kapsamında 19 Ekim 2015 tarihinde Odamızda Çanakkale 2023 Fuar Vizyon Çalıştayı düzenledik. Yerel tüm aktörleri davet ettik ve tereddütsüz olarak buna ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. O dönemin fizibilite çalışması için diye TÜYAP ile görüştük. Hemen Odamızın yanındaki 15 bin metrekare araziyi OSB’den talep ettik. O günkü parası 14 milyon fizibilite maliyeti çıktı. Bunu da üstlenmiştik ama arsayı tahsis istedik vermediler. Satın dedik satmadılar. Çanakkale çok güzel bir fuar ve kongre merkezinden mahrum edilmiş oldu.

 

500 milyar dolar ihracat hedefini üretmeden yakalamak mümkün olmadığı için Ezine Gıda İhtisas OSB Projemizi hazırladık ve sunduk. Çok şükür ki hayata geçti. Emeği geçenlere bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum.

 

HAYATA GEÇİRİLEMEYENLER İÇİN BİR KASIT OLDUĞUNU KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUM AMA BİR BÜTÜN OLMAK LAZIM

 

Değerli arkadaşlar, 2023 bir milat olarak sunulmuştu. Yukarıdaki örneklerin değerlendirmesini sizlere bırakıyorum. Hepsi için somut adımlarımızı atmış, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmıştık. Hayata geçirilemeyenler için bir kasıt olduğunu kesinlikle düşünmüyorum ama bir bütün olmak lazım. Bir sac ayağı ise 3 ayakta ayağın bir tanesi olmadığı zaman o sac ayakta durmaz. Dolayısıyla bunu şehir olarak istemek lazım. Bürokratın şehre uyması lazım. Siyasinin şehri sevmesi, hizmet etme isteği olması lazım. Projelerimizin birçoğunda bunlardan bir tanesi, iki tanesi eksikti demek ki başaramadık. Ama bundan ders alıp önümüze bakacağız. Çanakkale çok şanslı bir yerde, Osman Başkanım Avrupa’daki az büyümeden hatta küçülmeden bahsediyor. Çok doğru. Ama Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı İlimize yapıldı.

 

NÜFUS ALAN BİR İLİZ, KALİTELİ GÖÇ ALAN BİR İLİZ

 

1915 Çanakkale Köprüsü, Dünya’daki ve Ülkedeki yavaşlamaya rağmen Çanakkale’yi yine bir yerde tutmayı başarıyor. Yani yatırım çeken bir iliz. Nüfus alan bir iliz, kaliteli göç alan bir iliz. Bunlar bizim avantajlarımız. Kesinlikle enseyi karartmayacağız ama seçilmişlerimize ve bürokratlarımıza karşı biraz daha ısrarlı olacağız. Olmamız gerektiğini düşünüyorum.

 

Önümüzde Türkiye Yüzyılı diye adlandırılan yeni bir dönem var. Aynı filmleri yeniden görmek istemiyorsak bunları konuşacağız, korkmadan eleştireceğiz, ama üç beş kişi aramızda konuşmayacağız, buradan konuşacağız arkadaşlar. Ferdi Bey geçen gün Meclis Whatsapp grubundan güzel bir yazı paylaştı. Aslında yarama el bastı, çok teşekkür ediyorum kendisine. “STK’lar sorunların çözümünde kamuoyu yaratmada ne kadar başarılı” diye bir başlık vardı ve ayrıca liyakat konusuna dikkat çekiyordu. Benim hemen her toplantıda dile getirdiğim, yaralarımıza parmak basan bir yazıydı. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demeliyiz, bize verilen temsil görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeliyiz arkadaşlar. Meclis toplantılarımızın daha katılımcı daha verimli olması gerektiğini her ay söylüyorum. Biz burada konuşursak bir şeyler harekete geçer. Konuşmazsak tacir, tüccar da bir şey istemiyor denilir. Bakın 10 yılı konuştuk. 10 yılda neleri yaptık, neleri yapamadık?

 

Önümüzde Mahalli Seçimler var, Belediye Başkan adayları gelecek, bu kürsüde kendilerine söz vereceğiz. Kendilerinden ne talep edelim diye bir çalışma başlattık ama hiçbir Meclis

Üyemizden geri dönüş alamadık. Çanakkale için ben, yeni seçilecek Belediye Başkan adayından şöyle bir taahhüt istiyorum. Bugün yine gündemimize koyduk. Adaylar açıklandıktan sonra iş işten geçmiş olacak arkadaşlar. Adaylar açıklandıktan sonra bizim söyleyeceklerimizi o arkadaşlarımızın slogan haline getirmesi lazım. Onun için önce bizim istememiz lazım. “Şehre otopark istiyorum”, “şehirde trafik sıkışıklığından yıldım”, “master planı istiyorum” gibi benzer talepler. Burası Karadeniz değil. Dağ bitip deniz başlamıyor. Müteahhit arkadaşlarımla konuşuyorum daire fiyatları malum, kiralar malum. “Bu kadar arazi bolluğunda %40-%50 kat karşılığı neden oluyor? Neden yeni yerleşim alanları açılmıyor?” gibi. Herkes kendi sektöründe de bunları söyleyebilir. Bunu özellikle rica ediyorum.

 

TOBB Meclis Üyeleri Bilgilendirme Seminerleri başladı. Ersin Vural Bey’den başka bir üyemizden dönüş olmadı. Biz Yönetim Kurulu olarak gideceğiz. Kayıtlar da hızla dolduğu için 10-11 Şubat 2024 tarihlerine biz tüm Meclisi kayıt yaptırdık. Sizden ricam gelemeyecek olanların bir hafta içinde arkadaşlarımıza kesin olarak bildirmeleri. Biz de TOBB’a bildirelim ki başka illerin haklarına girmeyelim.

 

Sayın Meclis Üyeleri, biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak İlimiz için, Ülkemiz için, gelecek nesillere örnek olmak için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim kadar şeffaf, bizim kadar paylaşımcı bir kurum yok denilecek kadar az maalesef. İlimizi tanıtmaya uğraşıyoruz, sebzemizden meyvemize ürettiklerimizden birçok şeyle gurur kaynağıyız.

 

Mesela maden şirketleri, biz bu konuda bilirkişi değiliz. Adam altın, gümüş çıkaracak A şirketi. Türkiye’de bu şirketi gelmiş Ticaret Sicili’nde kurmuş. Türk Ticaret Kanunu’na tabi. Biri çıkıyor bu çok zararlı, diğeri çıkıyor bu katliam diyor. Bizi ilgilendirmez devlet büyükleri buna izin vermiş mi? Vermiş. Suçlu aramıyorum da bana göre kabahatli maden şirketleri. Bayramdan bayrama özel günlerde kamuoyu oluşturmak adına yerel gazetelere veya sosyal medyada reklam vereceğinize inin tabana halka, yatırımcıya zamanında açıklama yapın. Ruhsat almadan önce açıklama yapın ki insanlar da bilgilensin. Bilgisiz insan her şeyi söyler. O anki yorumuna göre ben buna karşıyım, ben buna karşı değilim gibi ama somut bir dayanağınız olursa gerçekten bilgilendirin. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak tanıtmaya çalıştığımız ürünlerimizi veya turizmini geliştirmeye çalıştığımız ilimizi bir bakıyorsunuz bir siyasi grup biz madene karşıyız, maden varsa şu da yok, Bayramiç beyazı da yok, boğazı da yok, denizi de yok, yani ne münasebet? Kim hatalı, kim hatasız? Biz şehrimizi tanıtmak için, ticaretini geliştirmek için, turizmini geliştirmek için uğraşıp çalışacağız, siz bir görüşten dolayı haklı mısınız, haksız mısınız onu da bilmiyoruz. Ama suçlu yine o şirketler. 8-10 tane yerel basına ilan vererek bu iş olmaz. STK’ları da, bölgelerdeki kahvehaneleri de gezip halkı bilgilendirsinler. Bana neden dokunuyor? Çünkü benim yapmaya çalıştığımı öbür taraf bozmaya çalışıyor.

 

Son Meclis toplantımızdan bu yana faaliyetlerimiz ve güncel gelişmelere de değinmek isterim.

 

Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Baş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Odamızı ziyaret ettiler.

 

İlimizin Balkan Turizminden daha fazla pay alması için başlattığımız çalışmalar kapsamında Bulgaristan’ın önde gelen 15 seyahat acente sahibi veya üst düzey yetkilisini İlimizde ağırladık ve turizmci üyelerimizle Odamızda ikili görüşmelerini sağladık.

 

TOBB Sigorta Acenteleri İl Delegeleri Metin Kenar ve Nurdoğan Arslan Antalya’da gerçekleştirilen II. Sigorta Fuarı ve Kongresine Odamızı temsilen katıldılar.

 

Yeni seçilen TOBB Çanakkale İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Emrah Kuru ve üyeleri Borsa Başkanımız Abdullah Deniz Bey ile birlikte ziyaretimize geldiler.

 

Kuyumculuk ve perakende tekstil sektöründe faaliyet gösteren 12 no’lu Meslek Grubu Üyelerimiz Kocaeli Ticaret Odası ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek eş meslek komitesi toplantıları yaptılar. Bolu’da faaliyet gösteren bizim de üyemiz olan Fay Yamaner firmasını ziyaret ettiler.

 

07-09 Aralık 2023 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilen Travel Turkey İzmir 17. Uluslararası Turizm Ticaret Fuarı ve Kongresine Odamızı temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik katıldı.

 

Türkiye Yerel Seçim atmosferine girmişken geçen hafta CHP İstanbul Milletvekili Av. Zeynel Emre ve Parti Meclisi Üyeleri, il ve merkez ilçe başkanları ile birlikte beni ziyaret ettiler. Siyaset üstü bir kurum olduğumuzu, liyakat esasına dayalı yönetimler ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu altını çizerek vurguladım.

 

Ezine Peynirimiz ikinci Avrupa Coğrafi İşaret Belgesi’ni almaya hak kazandı. Süreç 2007 yılında başlıyor arkadaşlar. Önce Türkiye’de tescillenen Ezine Peynirimiz, 07 Aralık 2023 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nde de tescillendi ve AB’den coğrafi işaret alan ilk Türk Peyniri olarak tarihe geçti. AB Süreci için ilk başvuru 2021 Ağustos ayında yapıldı. Bu

süreçte Ezine Peynirciler Derneği eski Başkanı olan Ali Atak ve şimdiki Başkan Ali Öztürk’e, süreç boyu desteğini hiç eksik etmeyen bizim Meclis Üyemiz aynı zamanda o dönemin Borsa Başkanı Kaya Üzen’e ve şimdiki Borsa Başkanı Abdullah Deniz’e emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret ne demek? Biz Coğrafi işareti Türk tüketicisi olarak pek bilmiyoruz. Normalde herhangi bir ürünü aldığınız zaman bunun üzerinde karekod oluyor. Coğrafi işaretli bir ürünse bu ürünü içine sinerek alabilirsin. Avrupa bunu biliyor. Bunu bildiği için hem peynir ihracatımızın artacağını, hem de bizim biraz daha Coğrafi İşaret konusunda bilinçlenmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Biraz önce benim emeği geçenlerden atladığım varsa haklarını helal etsinler. Biz Oda olarak da destek verdik. Ama kendimize teşekkür edecek halimiz yok. Meclis olarak sizlere teşekkür ediyoruz. Ama bu Coğrafi İşaret alındı, bürokratlara ve siyasilere bakıyorum. Keşke bu sosyal medya hızınızı bu süreçte de yapsaydınız. Daha bizim birçok Coğrafi İşaret adayı ürünümüz var. Ben bu bürokratımız ve siyasilerimizden bu aday ürünlerimiz için destek bekliyorum. Olmuş olan için emek veren de belli, süreç de belli.

TARLADA İZİ OLMAYANIN HARMANDA YÜZÜ OLMAZ

 

Başarı Çanakkale’nin başarısı. Ama hep birlikte olursak bu başarıyı niceleriyle taçlandırırız. Başarı olduktan sonra biz de kurumsal olarak bir açıklama yaptık. Arkadaşlar tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Olmaması da lazım. Onun için ben bürokratımızı ve siyasilerimizi tarlada izleri olmaya çağırıyorum.

 

Sayın Meclis Üyeleri, yarın da güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapacağız. Marmaris’te faaliyet gösteren 35 seyahat acenta sahibi Odamızda ilgili sektörlerdeki üyelerimiz ile görüşecekler. Onlara bir fuar ortamı gibi görüşme imkanı yaratacağız. Çanakkale’yi tanıtmak, turizmden aldığımız payı artırmak ve gerçek manada bir turizm şehri yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Koordinasyonunda, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin de paydaş olduğu Trakya Kariyer Fuarı ile de bilgi aktarmak istiyorum. 27-28 Aralık 2023 tarihlerinde Edirne’de düzenlenecek olan Fuar ile ilgili sizlere mail atıldı. Ücretli ve ücretsiz, fiziki ya da online katılım şekilleri var. Satış da yapılabileceği söylendi. Katılmak isteyenler Genel Sekreterliğimizden bilgi alabilirler.

 

Yine 2023 yılının son günlerinde olduğumuz için ekonomik alanda gündemde asgari ücret. Bunu hep söyledik bugün asgari ücret 11.402,00 TL, hepimiz çarşıda dolaşıyoruz, hepimiz iş aleminin içerisindeyiz. Ne kadar yeterli, ne kadar yetersiz olduğunu tartışmaya bile gerek yok.

Ama asgari ücretin üzerindeki yük alınmalı. Asgari ücretin 17-18 bin olması lazım. Ama işverenin üzerindeki yük artmasın. İşveren de istiyor çalışanına daha iyi insani şartlarda yaşamasına yetecek bir ücret ödemeyi. Asgari ücretin üzerindeki yük bir nebze kalktı. 3 senedir söylüyoruz ama yetmez biraz daha kalkması gerektiğini düşünüyorum. Gelirlerdeki vergi dilimleri de güncellenmeli.

 

Son toplantımızdan bu yana 67 üyemiz aramıza katılırken, 42 üyemiz de kaydını sildirdi ve bugün itibariyle toplam üye sayımız 9402 oldu. Üye sayımız arttıkça her birimizin sorumlulukları da artıyor. Üyelerimizin sesi olacağız, sorunlarımızın takipçisi olacağız, teşekkür de edeceğiz, yanlışları da söyleyeceğiz. Konuşacağız, konuşarak anlaşacağız.

 

 

Bana göre, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına Çanakkale ve Ülkemiz olarak hakkını veremedik. Bunun birçok nedeni var. Felaketler var, savaş var, salgın var. Ama daha çok yolumuz da var.

 

 

Temennimiz; yeni bir yüz yıla girerken, Türkiye Yüzyılında öncelikle Çanakkalemizin vizyon ve liyakat sahibi yöneticiler ile hakettiği ve layık olduğu hizmeti alması, Ülkemizin de geçmişte olduğu gibi tüm dünyada her alanda verdiği mücadelelerimizle milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, hem masada hem sahada örnek bir Ülke olmasıdır. Türk İş Dünyası Ülkesine hizmet için her koşulda hazırdır.

 

 

Bu duygu ve düşüncelerle yeni yılınızı kutluyor, aileleriniz ve sevdikleriniz ile beraber sağlık ve huzurla nice yıllar, bol bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

 

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Kasım ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

 

 

Kasım 2023 mizanının tetkik ve onaylanmasının ardından Yönetim Kurulu Sayman Üye Turgay Kılıç tarafından 2024 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi ile 2024 Yılı Kayıt Ücreti, Yıllık Aidat Tarifesi ve Hizmet Ücretleri Tarifesinin sunumu ve Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından Hesap İnceleme Komisyonunun 2024 Yılı Bütçesi ve Tarifesi ile ilgili raporu okundu.

 

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 Bütçesi 30.000.000,00 TL olarak oybirliği ile onaylandı.

 

 

Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Yönetim Kurulunun bütçe aktarımı ile ilgili yazısı okundu ve oybirliği ile onaylanmasının ardından Belediye Başkan Adaylarına sunulacak taleplerin belirlenmesi gündem maddesine geçildi.

 

 

Meclis Üyesi Selçuk Aslan, Çanakkale Belediyesi işleyişinde sıkıntı olduğunu, personeller arasında rotasyon olması gerektiğini, yeni imar alanları açılması gerektiğini ve ayrıca ciddi anlamda trafik sıkıntısı olduğunu belirtti.

 

Meclis Üyesi Sefer Kaya Üzen, Çanakkale’nin lojistik problemine değinerek gelecek dönem belediye başkanının bu projelere önem vermesi gerektiğini dile getirdi.

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu çağımızda yeşil dönüşüm çok önemli olduğunu belirterek belediyenin desteğini istedi. Ayrıca trafik, kavşak ve yolların bir trafik mühendisliği ile revize edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Turizmin Çanakkale için lokomotif bir sektör olduğunu, turizimden sorumlu bir Belediye Başkan Yardımcısı olması gerektiğini belirterek turizm master planının şart olduğunu söyledi.

 

Meclis Başkanı Osman Okyay, 2017 yılında Çanakkalenin master planı için kendi şirketleri tarafından Akıllı Şehir Çanakkale adı altında bir proje başlattıklarını Barcelona’yı planlayan bir İspanyol şehir plancısı getirdiklerini ancak Çanakkale’nin projeye sahip çıkmaması sebebi ile çok önemli bir fırsatı kaçırdığımızı ifade etti.

 

Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesinde, Meclis Üyesi Ferdi Erdoğan, Madenciliğin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve kurallara göre yapılması gerektiğini belirtti. Ne iş yapılırsa yapılsın kurallara uymak zorunda olduğumuzu ve önemli olan bunun denetlenmesi ve bu kurallara kim uymuyorsa cezalarını ağır bir şekilde taraflarına yansıtılması gerektiğini ifade etti.

 

Toplantı Meclis Üyelerin yeni yıl dilek ve temennileri ile sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —