Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; Kıymetli Meclis Üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Temmuz ayı Meclis Toplantısına hoş geldiniz.
TÜRKİYE MİLLİ FUTBOL TAKIMI OYUNCULARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Türkiye Milli Futbol Takımı Oyuncularımızı Euro 2024 Avrupa Şampiyonasında gösterdikleri mücadele ve bizlere yaşattıkları heyecan için teşekkür ederiz.
Küresel gündemdeki belirsizlikler başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyayı etkisi altında tutuyor.
Yaklaşan ABD seçimlerindeki belirsizlikler ve olası sonuç senaryoları dünya ekonomi ve siyasi çevrelerince yakından takip ediliyor.
Ülkemizi çevreleyen ve aynı zamanda dünya barışını da tehdit eden savaşlar ve insanlık dışı zulüm, ekonomi ve siyaset gündemini baskısı altında tutmaya devam ediyor.
İSRAİL’İN FİLİSTİN’DE SÜRDÜRDÜĞÜ KATLİAM DEVAM EDİYOR
Kuzeyde devam eden ve gün geçtikçe derinleşen, küresel bir savaşı tetikleme riskini barındıran, Ukrayna Rusya savaşı geri dönüşü zor bir hal almaya devam ediyor. Savaş mağduru binlerce Ukraynalı çaresizlik içinde yaşam mücadelesi veriyor.
İsrail’in Filistin topraklarında sürdürdüğü katliam, dünyanın gözü önünde çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden hız kesmeden devam ediyor. İsrail Hükümeti hızını alamayarak çevre ülkeleri de tehdit etmeye devam ediyor.
Ekonomi gündemine baktığımızda; Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Powell'ın enflasyon için biraz daha bekleyeceklerini belirtmesi ve bu nedenle temkinli duruşu koruyacaklarını ifade etmesi, temmuz ayında Fed'in bir aksiyon almamasını kesinleştirdi.
Piyasalar zaten bu aydan değil eylül ayı ve sonrasında Fed'in faiz indirimine başlayabileceğini bekliyorlar.
Yurt içinde; HSBC yayınladığı raporunda, Türkiye’nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,8’e yukarı yönlü güncellediklerini ve 2025 yılı içinde yüzde 3,6 olarak koruduklarını belirtti. Enflasyon içinse 2024 yıl sonu yüzde 48’den yüzde 44,6’ya ve 2025 yılı içinse yüzde 29’dan yüzde 27,7’ye aşağı yönlü revizyona gittikleri raporda yer verdi.
Commerzbank ABD Dolar kuru için Türk lirasında yıl sonu için 35 T.L. olan beklentisini koruduğunu açıklarken, HSBC'nin yıl sonu dolar tahmini 36 T.L. oldu.
Morgan Stanley tarafından yayınlanan raporda, Türkiye'de haziran ayında ücret artışlarının rafa kaldırılması, haziran ayı enflasyonunda beklentiyi aşan şekilde yıllık enflasyonda yaşanan düşüş, gri listeden çıkış ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından olası not artışının temel görünümde öne çıkan unsurlar olarak sayıldığı belirtildi.
DÖVİZ KURLARI ARASINDA SIKIŞAN İHRACATÇILARIMIZ, KÜRESEL REKABETTE CİDDİ ZORLUKLAR YAŞIYOR
İç pazarda artan maliyetler ile döviz kurları arasında sıkışan ihracatçılarımız, küresel rekabette ciddi zorluk yaşamaya devam etmektedir.
Bu durum ülkemizin lokomotif döviz sağlayan sektörlerinden biri olan turizmde de yaşanmaktadır. Türkiye Turizmi maliyetlerdeki artış oranının döviz kurlarına yansımamasına bağlı olarak artan satış fiyatları ile fiyat rekabetindeki avantajını kaybetmiş gözükmektedir.
Türkiye’de turizm sektöründe 2024 yılında da yeni rekorları kırılması beklenirken turizm sektör temsilcileri gerek yüksek enflasyonun yarattığı maliyetler gerekse "pahalı ülke" algısı nedeniyle hedeflerin zora sokulduğunu ifade etmektedirler.
Bu durum ihracat rakamlarına da yansımaktadır.
Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre Haziran ayında ihracat yüzde 10,6 düşüşle 18,6 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 4,1 gerilemeyle 25 milyar dolar olarak kaydedildi.
Bu verilerin ardından dış ticaret açığı Haziran ayında yüzde 21,4 artışla 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi aynı dönemde yüzde 6,9 oranında azalarak 43,6 milyar dolar oldu.
Bakanlığın verilerine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı 5,4 puan azalarak yüzde 74,3 olarak gerçekleşti.
Olumlu bir gelişme olarak TCMB Döviz rezervlerindeki pozitif yönlü artış ivmesi devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervi 31 Mayıs haftasında 1,5 milyar dolarla bir önceki hafta swap hariç net rezervler eksi 5,1 milyar dolardan artıya geçti. TCMB verilerine göre, 31 Mayıs haftasında brüt rezervler 143,6 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta brüt rezervler 142,2 milyar dolar seviyesindeydi.
Uygulanan sıkı ekonomik programın başarısı tüm paydaşların ortak bir sorumluluk anlayışı ile hareket etmesi ile mümkün görünmektedir. İçinde bulunduğumuz zorlu ekonomik koşullardan çıkmamız için başta kamu harcamalarında açıklanan tasarruf tedbirlerinin istisnasız her aşamada titizlikle tüm kamuya bağlı kurumlarca uygulanması kritik bir konudur. Diğer taraftan özel sektörün maliyetlilerini azaltıcı çevreci teknoloji ve uygulamalar, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin geliştirmesi, yapay zeka, yeşil enerji, dijitalleşme alanlarında beceri ve kapasitenin arttırılması, yeni pazarlar kazanılması, istihdamın korunması konularında etkin ve ölçülebilir teşvik sistemlerinin geliştirilmesi önemlidir.
Konuşmamın son bölümünde her zaman sıcak gündemimizi oluşturan afetlerden biri olan orman yangınlarına karşı bilinçli ve hazırlıklı olmanın öneminden bahsetmek istiyorum.
Küresel ısınmaya bağlı olarak coğrafyamız her geçen yıl daha sıcak ve kurak dönemler yaşaması muhtemel gözükmektedir. Bu durum Orman Yangınları riskini daha da arttırmaktadır. Orman genel müdürlüğüne göre, ülkemizde, yangınların %10'u kasıtlı, %47'si ihmal ve dikkatsizlik, %11'i doğa olayları ve %32'si ise nedeni bilinmeyen yangınlardan kaynaklanmaktadır. Bu verilere göre, yangınların %89'unun insan kaynaklı olduğu ifade edilebilir. Başta insanlar tarafından atılan sigara ve ormanlık alanlara yakın yakılan ateşler bu oranın önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
Başka bir ifade ile insan faktörü kontrol altına alındığında orman yangınları yaklaşık %90 oranında azalacaktır.
Başta Orman Genel Müdürlüğümüz, İçişleri Bakanlığımıza bağlı kuruluşlar, ilgili tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarımız orman yangınlarıyla mücadelede olağanüstü bir gayret ve başarı göstermektedir. Fakat daha kolay orman yangınlarının çıkmasını engellemektir. Böylelikle hem yetişmesi onlarca yılı alan yaşam kaynaklarımız zarar görmeyecek, hem de bu mücadele için harcanan ciddi miktardaki maddi ve beşeri kaynaklarımız israf edilmeyecektir. Unutulmamalıdır ki Ormanlarımız bizlerin gelecek nesillere aktarmakla yükümlü olduğumuz en temel miraslardan biridir.” dedi.
TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI ENERJİDEN KAYNAKLANIYOR
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkan Vekilim, Meclisimizin, Komitemizin, Genç Ve Kadın Girişimciler Kurullarımızın Değerli Üyeleri, Sayın Basın Mensupları şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Temmuz ayı Meclis toplantımıza hoş geldiniz. Yılın yarısını geride bıraktık. Nasıl bıraktık? Hepimiz yaşıyoruz pek iç açıcı olmasa da birkaç cümle ile değinmek istiyorum. Armağan Bey dış ticaret verilerini sundu. Aynı şeyleri anlatmak istemiyorum. Türkiye'nin dış ticaret açığı enerjiden kaynaklanıyor. Dışa bağımlı olduğumuz enerjiyi çıkardığınız zaman dış ticaretimiz denk. Petrol fiyatlarının durağan seyretmesi şu anda avantaj gibi gözüküyor. Ancak sabit tutulan kur ihracatı ve turizmi olumsuz etkiliyor. Yine verilere göre TÜFE %1.64 oranında artmış, Haziran ayındaki gelişme ile birlikte yıllık enflasyon 71.6. Bu resmi rakamın piyasalara yansıması kat ve kat fazla. Bunu her birimiz hem iş hayatımızda hem de normal sosyal hayatımızda hissediyoruz. Kronik hale gelen yüksek enflasyon ile girdiğimiz yılın ikinci yarısı da pek parlak gözükmüyor.
YENİ VERGİ PAKETİNDEN; İŞ DÜNYASININ ÜRETİMİNİ, TİCARETİNİ, REKABET GÜCÜNÜ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ DE GÖZETMESİNİ BEKLERDİK
Yeni vergi paketini karşılamaya hazırlanıyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslak vergi paketini incelemişsinizdir, diye düşünüyorum. Bu taslağa göre asgari gelir ve kurumlar vergisi geliyor. İndirim ve istisnalara bakılmazsızın cirolardan vergi ödeyeceğiz. Asgari kurumlar vergisine net kar dışında satış hasılatı yani ciro'nun %2'si baz alınacak. Asgari gelir vergisinde de yine matrah beyanname yerine zarar da kaydedilse ciro üzerinden vergi tahsil edilmesi söz konusu. Gelirlerdeki birçok istisna kaldırılıyor. KDV ve tevkifatlarda düzenlemeye gidiliyor. Usulsüzlük cezaları artıyor. Arkadaşlar bu yeni paketi incelemediyseniz incelemenizi tavsiye ederim. Basından da takip ettiğimize göre yeni vergi paketinden hükümetimizin beklediği gelir 500 milyar civarında. Kısacası yapılıyormuş gibi yapılan tasarruf tedbirleri yetersiz kalınca acı reçete yine iş dünyasına yazıldı gibi gözüküyor. Biz demiyoruz ki vergimizi ödemeyelim. Ancak kayıt işi ile mücadele hedeflenirken tüm iş dünyasını aynı kefeye koymak ve cezalandırmak adaletli değildir. Bizler yeni vergi paketinden iş dünyasının üretimini, ticaretini, rekabet gücünü ve sürdürülebilirliğini de gözetmesini beklerdik.
SAYIN TUİK BAŞKANI İŞ DÜNYASINI SUÇLAYIP, ENAG VERİLERİNİ ELEŞTİRECEĞİNE KEŞKE BİZLERİ TUİK VERİLERİNİN DOĞRULUĞUNA İKNA ETSEYDİ YA DA HİÇ KONUŞMASAYDI
Bizler yine de umudumuzu kaybetmeyelim, önümüze bakalım derken bir bürokrat çıkıyor yüksek enflasyonu şirket karlarına bağlıyor. TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın açıklaması aynen şöyle: “Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde olması gereken karlardan daha yüksek fahiş karlar elde ediyorlar. Enflasyondan bağımsız, şirket karlarına bağlı bir fahiş fiyat artışı var. Bu etki pandemi sonrasından itibaren gözlemleniyor.” Üstüne bir gaf daha yapıyor ve algılanan enflasyonla gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye'de düşük olduğunu, son 20 yıl boyunca Avrupa Birliği'nde hissedilen enflasyonun açıklanan enflasyonun ortalama 5 katı düzeyinde seyrederken Türkiye'de iki katı düzeyinde seyrettiğini söylüyor. Bankacılık kökenli Sayın TUİK Başkanı ya bahsettiği ülkelerdeki enflasyon oranının kaç olduğunu bilmiyor ya da akıl tutulması yaşıyor. İş dünyasını suçlayıp, ENAG verilerini eleştireceğine keşke bizleri TUİK verilerinin doğruluğuna ikna etseydi ya da hiç konuşmasaydı diyorum.
İstanbul Sanayi Odası Başkanımız Sayın Erdal Bahçıvan Bey de bu konuya değindi. Son derece haklı olduğunu düşündüğüm için bugün konuşmamda yer vermek istedim. Hayatında sakız alıp satmamış bir bürokrat sadece verilere bakarak konuşuyor.
Tabii bir de denetimler var, Birçok sektör var, 21 komitemiz var. 21 komitenin içerisinde yüzlerce sektör var. Bir tanesi de günübirlik konaklama tesisleri. Yanlış hatırlamıyorsam 2021 yılında bir Kanun çıkmış konaklama tesislerinin belgelendirilmesi ile ilgili. Düşünce çok güzel, eleştirdiğimiz nokta şu; bu Kanun 2021de çıkmış gerekli İl Müdürlükleri üyelerimize bilgilendirmeleri yapmışlar. Biz Oda olarak üyelerimize bilgilendirmelerini yapmışız. Çünkü birden olunca üyeler hemen saldırıyor. Bizi kapatıyorlar bize şöyle oluyorlar çıkıyor üyelerimize bu bilgilendirmeleri yapmışız. 2021'de çıkan Kanun bayramda güneydeki tatil yörelerimizden birinin kumsalında olan bir olaydan dolayı gündeme geldi. Hemen bir anda tabiri caizse kıyıda adamın pazarı adamın hasadı adamın tam iş yapacağı zaman. Vay senin belgen eksik. Benim üyem hatasız demiyorum. Benim üyem hatalı da, bunu zamanında uyarsak adama da bir şey yapsak bir boşluk versek birden kapatmasak. Buzdolabı ağzına kadar yiyecek içecek dolu, servis bekliyor. Adam satacak, borcunu ödeyecek. Biraz daha empati duymalarını istiyorum. Kesinlikle çıkan Kanunu göz ardı etmelerini istemiyorum. “Kardeşim ben bu hafta geldim, haftaya kadar sen işini tamamla veya 10 gün sonra tamamla 10 gün sonra yoksa kapatırım” derlerse daha iyi olacak diye düşünüyorum.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine Çanakkale'den 9 firmamız girdi. Geçen yıl bu sayı 7 idi. İlimiz sanayi için bu artan ivme sürdürebilir kalkınmamız için ümit veren bir gelişmededir. Firmalarımızı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
GRİ LİSTEDEN ÇIKMAMIZ DÜNYADAKİ EKONOMİK İMAJIMIZIN DÜZELTİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAK
Armağan Başkan da bahsetti çok önemli bir haber, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemeye yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle 2021 yılında gri listeye alınan Ülkemiz, 28 Haziran 2024 tarihinde gri listeden çıkarıldı. Dünyadaki ekonomik imajımızın düzeltilmesi ile birlikte pek çok sektöre de olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum.
Odamızın faaliyetlerinden ve ziyaretlerinden bahsetmek istiyorum.
TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi toplantısına Odamızı temsilen Sektör Meclisi Üyesi Metin Kenar katılım sağladı. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Çin İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Wu Jıan vize ve ticaretten sorumlu ekibi ile birlikte Odamızı ziyaret ettiler. Çin ile olan ticaret hacmimizi artırmak üzere bilgi alışverişinde bulunuldu. Ben o gün katılamadım. Önümüzdeki Ekim ayında da herhalde büyük bir fuar var.
O fuarla ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Vize temsilcisi de Sayın Başkonsolos Yardımcısının yanındaydı, yardımcı olacaklarını ifade ettiler.
Geçen hafta IPARD III.Dönem 2.Başvuru Çağrısı üzerine TKDK ile birlikte bir bilgilendirme toplantısı düzenledik. Bunu maksimum duyurmaya çalıştık. Çünkü bu toplantılarda destekler açıklanıyor. Vakit kalmadan yatırımcı plan yapacak, yatırımcı proje çizdirecek. Bitkisel üretim, arıcılık, zanaatkarlık, kırsal turizm, su ürünleri, makine parkları ve yenilenebilir enerji sektörlerini kapsayan bu çağrıya yönelik toplantıya biz tüm üyelerimizi davet ettik, sosyal medya, mail ve cep mesajı yolu ile duyuru yaptık ancak bu koskoca salonda 39 üyemiz vardı. Yine altını çize çize söylüyorum Balıkesir ve Çanakkale'ye ait 1/100.000'lik plan revize edilmediği sürece bu kırsal kalkınma, bu TKDK üzerinden olan yatırım yapmayı düşünen birçok üyemiz maalesef önce ruhsata sonra da iskana takılıyor. Yatırımlarını gerçekleştiremiyor. Ama biz yine de duyurularımıza devam edeceğiz. İlgilenen üyelere yardımcı oluruz. TKDK yöneticileri de yardımcı olacaklarını, yeterli personellerinin olduğunu ifade ettiler.
A Milli Futbol Takımımız Euro 2024’te çeyrek finale kalarak bizleri gururlandırdı. Gönül isterdi ki daha da ileriye götürsünler ama bizleri öyle bir noktaya taşıdılar, öyle bir birleştirdiler ki maç sonucunun bir önemi kalmadı. Eskilerin deyimiyle “maksat hasıl oldu”. Milli Futbol takımımızı verdikleri mücadeleden dolayı kutluyorum.
TURİZM LOKASYONUNDA GECE MÜZECİLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Evet arkadaşlar, sizlerden komitelerimizden gelen talepleri Yönetim Kurulumuzda muhakkak gündeme alıyoruz. Her komite kararı emin olun ki Yönetimimizde tek tek, satır satır, kelime kelime tartışılıyor. Geçen ay “gece müzeciliği” ile ilgili bir talep gelmişti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze resmi yazı ile bildirdik. Son aldığımız bilgiye göre onlar da Troya Müzesinin görüşünü alarak güvenlik gibi bazı çekincelerin ortadan kaldırılması koşuluyla olumlu olarak Bakanlığa iletmişler. Evet gece müzeciliği önemli. Biz şehrimize gelen misafirimizi akşam da turizm ziyaret lokasyonunda ağırlayabilirsek şehirde konaklama süresini uzatabileceğimizi düşünüyoruz. Onun için bu konudaki çalışmalarımızda devam edecek.
ÇTSO HATIRA ORMANI İÇİN GİRİŞİMİMİZİ YAPTIK
Evet son zamanlarda Armağan Başkan da bahsetti bölgemizde çıkan orman yangınları üzerine Yönetim Kurulu olarak Odamız adına bir Hatıra Ormanı kurulması yönünde karar almıştık.
Bu konuda da her bir üyemiz için bir fidan dikeceğiz. O zamana kadar 10.000 oluruz. 11 Kasım'da düzenleniyor. Orman Bölge Müdürlüğümüze bu konuda ilgili yazışmaları yaptık. İnşallah hep birlikte o gün orada oluruz. Üyelerimiz adına Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Hatıra Ormanını inşa ederiz.
Son Meclis toplantımızdan bu yana 26 üyemiz aramıza katıldı, 13 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 9682 üyeli bir aileyiz.
Dün gece bir yeni gelişme Resmî Gazetede yayımlanan Kararname ile Çanakkale Valimiz Sayın İlhami Aktaş’ın Kocaeli Valiliğine atandığını öğrendik. Görev süresi boyunca İlimize yaptığı hizmetler, kamu düzeninin iyileştirilmesine sağladığı katkılardan dolayı kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Her zaman iletişime açık ve yapıcı yaklaşımları ile bizlere destek verdi. Atandığına üzüldük ama bir Büyükşehire atandığı için de gurur duyduk. Hayırlı olmasını diliyorum.
Sayın Meclis Üyeleri, önümüzdeki pazartesi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü. Yüce Türk Milletinin tek vücut olarak Çanakkale Ruhu ile demokrasi nöbetini ilelebet sürdüreceğine olan inancımla saygılarımı sunuyor, tüm üyelerimize hayırlı işler diliyorum.” dedi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Haziran mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Haziran ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
Temmuz ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin isimleri okunarak tebrik edildi.
Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesi maddesinde;
Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Temiz, İl Trafik Komisyonu kararı ile çarşıda trafiğe kapatılan sokakların üyelerimizi ve esnafı olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Meclis Üyesi Ferdi Erdoğan, Bölgemizdeki turistik yerlerde fiyatların çok yüksek olduğunu, misafirlerin İlimizi tercih etmediklerine değindi. Ayrıca sahil kesiminde bulunan iskelelere halkın çıkmasının engellenemeyeceğinden kurulu olan iskelelerin sökülmesi ile ilgili bir çalışmanın olduğunu belirtti.