ÇTB'DE SON MECLİS YAPILDI

ÇTB

Çanakkale Ticaret Borsası'nın (ÇTB) Aralık Ayı Meclis Toplantısı düzenlendi. Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında yapıldı.

ÇTB Yönetim Kurulu Balkanı Abdullah Deniz yaptığı konuşmada Balıkesir'de mühimmat fabrikasındaki patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Yönetim Kurulu Başkan Abdullah Deniz, 2024 yılının Türkiye ve dünya genelinde devam eden ekonomik zorlukların ve değişimlerin yılı olduğunu ifade etti. Küresel ekonomideki dalgalanmalar, jeopolitik riskler ve seçimlerin iş dünyasını etkileyen faktörlerin başında geldiğini söyleyen Başkan Deniz, “Enflasyon ve finansmana erişim gibi konular 2024 yılında ön planda yer aldı. Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları iş dünyasının yatırım kapasitesini zorladı. Ancak yılın ikinci yarısında enflasyondaki kısmi gerileme, gelecek adına umut verici bir sinyal oluşturdu” dedi.

Gelecek yıl için belirlenen 22 bin 104 lira asgari ücretin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Başkan Abdullah Deniz, 2025'in enflasyonla mücadelede başarıya ulaşılarak, toplumun tüm kesimlerinin refahının artacağı bir yıl olmasını temenni etti.

Abdullah Deniz, dünyanın hızla değiştiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin dijitalleşmeye, iklim değişikliğine, küresel değişimlere hızla uyum sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Bu çerçevede "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması"na geçiş döneminin 1 Ekim 2023'te başladığını hatırlatan Başkan Abdullah Deniz, şunları kaydetti: "Mali yükümlülüklerin doğacağı asıl uygulama, 1 Ocak 2026'da, aşamalı olarak yürürlüğe girecek. Yani sadece bir yılımız kaldı. 2025, biz iş dünyası için bu dönüşüme uyum sağlama noktasında da çok kritik bir yıl olacak. Devlet, özel sektör ve tüm kurum ve kuruluşlarımızla ortak akılla hareket edip hızla yol almalıyız. Bu düşüncelerle biz Çanakkale Ticaret Borsası olarak, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi ortaklığında çevrenin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığını güçlendirmek, toprağın sağlığını artırmak ve sürdürülebilir atık yönetimini içeren dairesel bir ekonomi için bir çerçeve oluşturmak hedefi ile Çevre Dostu, Uzun Vadeli Çevresel (Atıksız) Dönüşüm İçin Atık Alternatifleri ve Çözümleri Projesini hazırlayarak 16 Aralık 2024 tarihinde başvurusunu gerçekleştirdik” dedi.

 

ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUMLARI (ÜPAK)LAR DEVREDE

Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurumu (Marmara ÜPAK)’ın faaliyetlerine ilişkin bilgiler de veren Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ticaret Borsası olarak geçmişin bilgi birikimi ve deneyimimizle, dijital dönüşüm ve inovasyon odaklı projelere odaklanarak tarım sektörüne yön verme hedefindeyiz. Gıda ticaretinin geleceği olarak gördüğümüz TÜRİB’in Çanakkale’deki acentesi olarak bireysel ve kurumsal yatırımcılara hizmet veriyoruz. Bu konuda, Trakya’daki 23 Borsa ile birlikte kurduğumuz MARMARA ÜPAK’ın yönetim kurulunda yer alarak çalışmalarına da aktif olarak katılıyoruz. Marmara ÜPAK olarak Faaliyet iznimizi aldık. TÜRİB ELÜS Piyasası’nda 13.01.2025 Pazartesi seansından itibaren emirler Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) aracılığı ile iletilecek. Marmara ÜPAK tarım ürünleri piyasasının büyümesine katkı sağlayarak, ülkemizdeki tarım ekonomisinin kalkınması ve sürdürülebilir olması adına güçlü bir yatırımdır.” dedi.

 

ÇANAKKALE AYVACIK TDİOSB İLE ÇANAKKALE, TARIM VE GIDA ÜSSÜ OLACAK

Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Jeotermal Kaynaklı) Organize Sanayi Bölgesi projesine de değinen Başkan Abdullah Deniz, bu projenin Çanakkale’nin gıda sektöründeki rekabet gücünü artıracağını vurguladı. Projenin altyapı çalışmalarının hızlandırıldığını belirten Başkan Deniz, “Çanakkale Ayvacık TDİOSB, tarımsal üretimin daha verimli hale gelmesine ve gıda sanayimizin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkı sağlayacak. Bu projeyi 2025 yılında daha ileri bir aşamaya taşımayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarıma, Tarıma Dayalı Sanayiye, Çanakkale’ye ve ülke ekonomisine değer katacak yeni projeler üretmeye 2025'te de devam edeceklerini belirten Başkan Deniz, şunları kaydetti: 'Şehrimizin

tarımsal potansiyelini artırmak, genç nesli tarım sektörüne kazandırmak, ulusal ve uluslararası alanda Çanakkale’yi tarımsal işbirliği ve teknolojik yeniliklerin merkezi haline getirmek amacıyla birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tüm faaliyetlerimizde üyelerimizin, sektörümüzün, kentimizin ve ülkemizin daha güçlü konuma gelmesi için çaba sarf ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

ÇANAKKALE TB İLE İŞKUR ARASINDA NİYEP İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü arasında imzalanan Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü kapsamında Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz ve İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Hayrettin Karacan Meclis Üyelerine bilgi aktarımında bulundu.

İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Hayrettin Karacan protokolle işverenin aradığı nitelikli elemanların yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. NİYEP ile işverenlerin aradığı nitelikli elemanı kendilerinin yetiştirmiş olacağına işaret eden Hayrettin Karacan, "Söz konusu protokol kapsamında yürütülecek mesleki eğitimlerde katılımcılara cep harçlığı verilecek. İş kazası ve meslek hastalık sigortası, genel sağlık sigortası prim giderleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır." ifadesini kullandı.

 

BİROL ÇETİN’DEN YENİ YIL MESAJI

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Birol Çetin’de, “Yıl boyunca özverili çalışmalarından dolayı üyelerimize, meclis ve yönetim kurulu üyelerimiz ile genel sekreterliğimiz nezdinde tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Tüm üyelerimize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum. 2025 yılında da Çanakkale Ticaret Borsası’nı daha ileri taşımak için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Toplantı, Faaliyet Raporunun Meclise sunulması, Hesapları İnceleme Komisyonu Raporunun okunması ve 2025 bütçe planının oy birliğiyle kabul edilmesiyle sona erdi.