Tarih: 03.01.2017 16:28

Çasiad´dan Ekonomi Raporu

Facebook Twitter Linked-in

Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye ve Dünya Ekonomisi ile ilgili önemli gelişmeler mercek altına alındı. Türkiye´de ve Dünya´da yaşanan son gelişmeleri ve bunun ekonomi üzerine olan etkilerinin özetini çıkaran Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneğinin her ay yaptığı özet bilgilendirmede önemli detaylara yer veriliyor.

 

Derneğin Ekonomi Rapor Özeti Şöyle:

Türkiye Ekonomisi

? TÜİK verilerine göre Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat %9,7 artarak 12,8 milyar dolara, ithalat ise %6 artarak 16,9 milyar dolara çıktı. Böylelikle dış ticaret açığı ise %4,1 geriledi ve 4,1 milyar dolara düştü. 12 aylık dış ticaret açığı 56,6 milyar dolara gerilerken, enerji hariç dış ticaret açığı da 32,5 milyar dolara geriledi.

? Ekonomik Güven Endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre %18,5 oranında azalarak 86,5 değerinden 70,5 değerine geriledi. Aralık ayındaki bu düşüşte hem Tüketici Güveni hem de Reel Kesim Güven Endeksinin gerilemesi etkili oldu.

? Bloomberg HT tarafından hazırlanan Tüketici Güven Endeksi ise Aralık ayında bir önceki aya göre %1,35 gerileyerek 68,28 değerini aldı. Endeksin Eylül ayından bu yana gerilemeye devam ettiği ancak gerileme hızının azaldığı belirtildi.

? İstanbul Sanayi Odası ve Markit işbirliğinde hazırlanan İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi PMI Aralık ayında bir önceki aya göre 1,1 puan gerileyerek 47,7 değerini aldı. İSO´nun açıklamasına göre imalat sanayi sektöründe istihdam Aralık ayında da artmaya devam etti ve artış üst üste beşinci ay gerçekleşti. İstihdamdaki artışa rağmen enflasyonist baskıların sürdüğü belirtildi.

? Merkez Bankası´nın yayınladığı Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %0,47 oranında artarak 222,43 seviyesinde gerçekleşti. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre %12,85 oranında arttı.

Dünya Ekonomisi

? ABD´de Tüketici Güveninin Aralık ayında 2004 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak 98,2 değerini aldığı açıklandı. Tüketici Güven Anketine göre, Donald Trump yönetiminde 2017 yılında ABD´nin büyümesi için büyük beklentiler olduğu ifade edildi.

? Financial Times´ın Euro Bölgesi ekonomistlerine düzenlediği ankete göre katılımcıların %68´i, 2017´de Euro´nun Dolar karşısında değer kaybetmeye devam edeceği ve 1,05´in altına ineceği görüşünde. Aynı ankete göre ekonomistlerin yarısı Donald Trump´ın korumacı ticaret politikalarının sadece Euro Bölgesi´ni değil küresel ticareti de olumsuz etkileyeceği yönünde görüş beyan etti.

? Euro Bölgesi´nde İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi PMI Aralık ayında 54,9 değerine ulaşarak Nisan 2011´den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endeks piyasa beklentileri ile aynı seviyede gerçekleşti.

? Çin´de açıklanan İmalat Sanayi PMI endeksinin Aralık ayında, son 4 yıldan bu yana en yüksek seviyesi olan 51,7´nin yakınında kaldığı açıklandı. Aralık´ta 51,4 değerini alan PMI, enflasyon beklentilerinde yükselişe işaret etti.       

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —