G-FHW3XDLFVQ
Gerçekleştirilen konferansta; Çanakkale Valimiz Sayın Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Muharrem Erkek, Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Altındağ, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, İletişim Başkanlığı Çanakkale Bölge Müdürü Tuncay Güven, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Hilmi Ercan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca, Tapu Müdürü Burhan Özsoy, Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak, İl Defterdarı Mustafa Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlı, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hüseyin Şevik, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ersin Kahraman ve Murat Aydoğdu, Sayman Üye Şakir Kutluay, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Çelik, Ali Deniz, Berkin Karaca, Deniz Tennioğlu ve Recep Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcıları Şerif Mutlu ve Armağan Aydeğer, Katip Üye Saniye Öfekler Elmas, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Evren Değirmenci, Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Güçyetmez, Müteahhitler Birliği Başkanı Salih Yıldız, MÜSİAD Başkanı Eyüp Tan, Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat, ÇTSO Meclis Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşlar, Çanakkale halkı, basın mensupları, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal ile ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver hazır bulundular.
PROF. DR. NACİ GÖRÜR: “ÇANAKKALE’Yİ DEPREM DİRENÇLİ BİR KENT YAPABİLİRSİNİZ. GEÇ KALMAYIN!”
Prof. Dr. Naci Görür: “Çanakkale depreme dirençli bir kent değil. Depreme dirençli bir kent olmak için çalışmalar sürebilir. Çanakkale’nin zemini çürük. Hiç kendinizi aldatmayın. Çanakkale’nin sağlam olan yeri kuzeyinde ve güneyinde dağlık alanlar, daha yaşlı kayaların olduğu yer. Kuzey Anadolu Fayı’nda da Marmara Bölgesi’nde zaten deprem bekliyoruz. Siz bu iki kolun ortasında, üstelik çürük zeminde oturuyorsunuz. Bu fayların her biri de 7 ve üzerinde deprem üretebilir. Depremlerin denizin çekilmesiyle ilgisi yoktur. Önce deprem olur. Deprem olduğu zaman sallanır, yıkılır. Bu arada da 'Tsunami olabilir' diye uyarı verilir. Deniz seviyesi deprem olduktan sonra çekilir, uyarı gelir ondan sonra deniz seviyesi yükselmeye
başlar. Şimdi bir deprem yok. Deniz çekilmiş. Depreme bağlı olarak bir çekilme yok ki tsunamiden şüphelenelim.
MASA BAŞINDA DEPREME DİRENÇLİ KENT OLUNMAZ.
YETKİLİLER SAHAYA İNECEK!
Depreme dirençli bir kent olmak için yapılacaklar bellidir. Bir ilde yapı stoku tüm detayları ile bilinmelidir. Belediyeler ve Valilik işbirliği içinde özgürce çalışmalı, yetkililer 7/24 sahada olmalıdır. Bu işin şakası yok! Çanakkale’nin yerleşimi çürük zemin üzerine konumlanmış. Bu depremler olacak, durduramayız. Ama insanlarımızın ölmemesi bizim elimizde. Yerel ve merkezi yönetimler el ele vererek hem halkı bilinçlendirmeli hem önlem almalı. Eğitim için her türlü imkan var, personel var. Sahaya indirmek yetkililerin bir talimatına bakar” dedi.
Konferans hakkında bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizin geleceğine yönelik önemli bir konuyu ele almak üzere çok değerli bir bilim insanını Sayın Prof. Dr. Naci Görür’ü misafir ettik. Çanakkale, deprem gerçeği ile yüzleşmesi gereken bir şehir. Tarih boyunca birçok sarsıntıya tanıklık etmiş bölgemizin, bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi ve bu doğrultuda dirençli bir şehir planlamasının oluşturulması büyük bir önem arz etmektedir. Prof. Dr. Naci Görür'ün bizlerle paylaştığı bilgiler, şehrimizin depremselliği konusunda farkındalığımızı artırırken, afetlere karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Konferansımızda, deprem risklerinin yanı sıra alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmalar detaylı bir şekilde ele alındı. Çanakkale'nin yapı stoğundan, kentsel dönüşüm gerekliliklerine, sanayi tesislerimizin ve ticaret merkezlerimizin afetlere dayanıklılığının artırılmasına kadar birçok kritik başlık gündemimizdeydi. Bilim ve teknik ışığında hareket ederek, yerel yönetimlerden iş dünyasına, sivil toplum kuruluşlarından akademik camiaya kadar tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde olmalıyız. ÇTSO olarak, bu tür bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmaya ve kentimizin güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz. Katkılarından dolayı Sayın Prof. Dr. Naci Görür'e ve konferansımıza ilgi gösteren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Çanakkale'mizin deprem dirençli bir kent haline gelmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme konusunda kararlıyız.” dedi.