Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte, arıcılık sektörüne yönelik destek malzemeleri dağıtıldı. Toplantıda ilk konuşmayı yapan; Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Kuşçu, "Varroa paraziti, bizim için büyük bir tehdit. Bu zararlıyla başa çıkmak her zaman kolay olmuyor. Varroa ile Mücadele Projesi sayesinde ektoparaziter ilaçlar alacak olmamız, arılarımızın sağlığını korumak için çok önemli. Devletin bu konuda bize destek vermesi, arıcılığımızı sürdürebilmemiz için büyük bir umut kaynağı. Artık daha güvenle çalışabileceğiz" dedi. "Temel Petek Dağıtımı Projesi, arıcılığımız için gerçekten büyük bir fırsat. Kaliteli petekler, arılarımızın daha iyi çalışmasını sağlayacak ve dolayısıyla bal verimimizi artıracak. Özellikle küçük üreticiler için bu tür destekler çok değerli. Bu projelerin, arıcılık sektörünün sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağına inanıyorum. Geleceğe daha umutla bakabiliyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin petrol ve maden kaynakları açısından kısıtlı olduğunu belirten; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan; ”Bu nedenle ülke olarak üretmek zorundayız. Üretenler ise bizim için büyük değer taşıyor. Arıcılar da katma değeri yüksek ve geri dönüşü hızlı olan bu sektörde önemli bir yere sahip" dedi. Çanakkale'de 1.630 arıcı, 97 bin arılı kovanla faaliyet gösteriyor ve yıllık 2.300 ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. Kovan başına 24 kilogram bal verimiyle Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergileyen Çanakkale, bu başarısıyla Ordu'nun ardından ülke genelinde ikinci sırada yer alıyor. Demirhan, "Bu önemli başarıyı elde eden arıcılarımızı tebrik ediyoruz. Daha iyiye ulaşmak için tüm paydaşlarla iş birliğine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Hedef İlk Beşte 5'te Yer Almak
Türkiye bal üretiminde 10 sırada bulunan Çanakkale'nin hedefi, ilk 5’e girmek. Demirhan, "Arıcılarımızın gayreti ve talepleri doğrultusunda bu hedefi yakalayacağımıza inanıyoruz. Daha önce koyduğumuz pek çok hedefi %90 oranında gerçekleştirdik. Önümüzdeki beş yıl içinde Çanakkale'yi arıcılıkta ilk beşte görmek istiyoruz" dedi.
Sektörde %111 Büyüme
2002-2024 yılları arasında Bakanlığımız, Valiliğimiz, İl Müdürlüğümüz ,İl Özel İdaremizin ve ilgili kuruluşların destekleriyle arıcılık sektöründe %111'lik bir büyüme kaydedildi. Çanakkale İlimizin; Kovan sayısı; 45 binden 97 bine, Bal üretimimiz ise; 785 tondan 2.300 tona yükseldi. Demirhan, "Bu gelişme, sektörün ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Varroasız Kovanlar, Sağlıklı Arılar Projesi Çanakkale'de arı sağlığını korumak amacıyla "Varroasız Kovanlar, Sağlıklı Arılar Projesi" hayata geçiriliyor. Proje kapsamında; Bin 400 üreticiye 2 bin 945 adet ektoparaziter ilaç ve Bin 10 üreticiye bin 10 kilogram temel petek dağıtılacak. Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi finansman desteği uygulanan projenin sektör için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Demirhan, "Bu desteği arıcılarımız için bir başlangıç olarak görüyoruz. İlerleyen süreçte daha kapsamlı projelerle sektörü güçlendireceğiz" dedi. Model Bölge Olma Yolunda Çanakkale, arıcılıkta sürdürülebilirliği ve verimliliği artıran projelerle sektördeki konumunu güçlendiriyor. Yerel kaynakların etkin kullanımı, Modern ekipman desteği ve Zararlılarla mücadele programları sayesinde hem ekonomik kazanç artırılıyor hem de doğal arı ırkının korunması sağlanıyor. Bu kapsamlı çalışmalar, Çanakkale'yi bal üretiminde "Model Bölge" haline getirmeye yönelik olacak.