ÇAN BELEDİYESİ YAPTIĞIN DOĞRU MU?

ÇAN BELEDİYESİ YAPTIĞIN DOĞRU MU?

Çan Belediye Başkanlığı kapalı duraklara yerleştirdiği kameralar ile duraklara zarar veren çocukları belirledi.

İşin ilginç yanı sosyal medya hesabından görüntüleri paylaşan Çan Belediyesi, çocukların yüzlerini açık bir şekilde yayınladı, sonra hata yaptıklarını anlayıp çocukların yüzleri kapattı.
Çan Belediyesi, ilçede bulunan duraklara sürekli zarar verilmesinden dolayı ilginç bir önlem aldı. Duraklara habersiz kamera yerleştiren belediye, zarar verenleri gizlice görüntülerini çekerek belgeledi. Çan Belediyesi tarafından belirlenen görüntülerde genelde 18 yaşından küçük öğrencilerin duraklara zarar verdiğini gözlemlendi. Kimseden habersiz kamu malını korumak adına yapılan gizli kamera operasyonunda, belediye yetinmeyip bunları sosyal medya hesabından yayınladı. 
Belediye’den yapılan açıklama
“Belediye malına zarar vermenin cezası, mala zarar verme suçunun nitelikli hallerinin düzenlendiği TCK md.152 kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla, belediye malına zarar veren sanık hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.”
Çocukların yüzleri kapatılmadı
Çan Belediye Başkanlığı, 18 yaşından küçük çocukların görüntüleri toplayıp sesli, süslü bir klip haline getirdi. Belediye kendince espri bir dille "Çan Belediyesi Boks Şube” şeklide başlık atarak yaptığı video seslendirmesinde “Çan belediyesi boks kursları başladı” diyerek 18 yaşından küçük çocukların videolarını açık olarak yayınladı. Belediye yaptığı hatayı anladığında sosyal medya hesabından videoyu kaldırdı, çocukların yüzlerini blur (buzlayarak) tekrar yayınladı.
Başkan hatayı düzelttik
Çan Belediye Başkanı Harun Arslan ise hatayı kabul ederek düzelttiklerini söyledi. Çanakkale Haber sahibi Gökhan Kökçak’ın aradığı Başkan Harun Arslan şunları söyledi. Arslan, “Videoda ilk olarak ham haliyle görüntülerde yüzler kapatılmadan paylaşılmış. Sonra ekip bunları düzenledi”
Bazı basın kuruluşlarında yüzler açık olarak yayınladı
Çan Belediyesi yaptığı hatayı düzeltse bile bazı basın kuruluşları belediye sosyal medya hesabından haberi ve görüntüleri alarak görüntüleri yayınladı. 18 yaşından küçük Çan ilçesi çocuklarının görüntüler de yaptığı hareketler kabul edilmese bile, milyonlarca insanın bulunduğu sosyal medya hesaplarından paylaşılması hem hukuki yönden hem de etik yönünden doğru bulunmadı. Türk Ceza kanunda ise 18 yaşından çocukların görüntülenmesinde şahsın yüzünün belirgin olması ve yayınlanmasının suç olduğu vurgulanıyor.