Ayvacık depreminin 1´nci yılı

Ayvacık depreminin 1´nci yılı

Ayvacık ilçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremin 1nci yılında bir etkinlik gerçekleştirildi.

Ayvacık ilçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremi üzerinden 1 yıl sonra düzenlenen etkinlikte, 6 Şubat depremini, yerel yönetici ve deprem bilimcilerin konuşmaları, tiyatro gösterimi ve düzenlenen slayt gösterisiyle bir panel gerçekleştirildi.

Ayvacık Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, STK temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Panelde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tolga Bekler ve ÇOMÜ Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Erenoğlu birer sunum gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan programda Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Kaymakam Hakyemez konuşmasında, deprem sonrası yetkililer olarak bir buçuk ay sürekli o bölgede vatandaşların acısını paylaştıklarını ve dertlerine çözüm olmaya çalıştıklarını söyledi.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise konuşmasına 6 Şubat 2017 tarihinde yaşananları anlatarak başladı. Başkan Şahin yaşanan deprem sonrası can kaybı olmamasını şu sözlerle açıkladı:? Yaşanan ilk depremde bazı evler çökmüştü artçı sarsıntıların arkadan gelebileceğini düşünerek köylülerimize sakın evlere malzeme, kap kacak girmeyin dedik. Sağ olsunlar bizleri dinlediler ve evlere girmediler?

Panelde bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Özden ise bölgede ki deprem fırtınasının 14 Ocak 2017 tarihinde başladığını söyledi.

Özden:?  Aslında yaklaşık 10 yıldır hemen Ege Denizi kıyısında yani Tuzla´nın hemen açıklarında noktasal bir alanda devam ediyordu ama o kadar küçük ki hiçbir hızlı hissetmiyorduk. Yani size bir sarsıntı olarak gelmiyor ama biz bunu izliyorduk. Bir noktasal alanda sürekli olarak belki günde 2´den küçük bir sürü deprem oluyor. 10 yılı aşkın bir süredir aslında bu vardı hep ilgimizi çekmiştir bu bölgede gelip çalışmalar yapıyorduk. Bölgede deprem fırtınası 14 Ocak akşamı 4.9´luk bir aktivite ile başladı. Yani bu depremin başlangıcı 14 Ocak´tır ama 6 Şubat en üst noktasıdır? dedi.

Prof. Dr. Süha Özden´in ardından Doç.Dr. Tolga Bekler ve Doç.Dr. Cüneyt Erenoğlu´nun gerçekleştirdiği sunumların ardından gerçekleştirilen tiyatro oyunu ile etkinlik sona erdi.