YENİ YILIN İLK MECLİSİ

YENİ YILIN İLK MECLİSİ

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı ilk olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Ocak olağan Meclis toplantısı açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Kıymetli Meclis Üyeleri, Değerli Basın mensupları, 2023 yılının bu ilk toplantısında hep birlikte olmaktan mutluluk duyuyor, tekrar sağlık, mutluluk, bereket dolu bir yıl diliyorum. Bildiğiniz gibi, 2023 yılı, Ülkemiz açısından çok önemli bir kilometre taşı. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlayacağız inşallah. Bu özel yıldönümü, bize büyük coşku yaşattığı gibi aynı zamanda omuzlarımıza büyük sorumluluk da yüklüyor. Sanayici olarak her zaman bu ülkenin daha müreffeh düzeylere gelmesi, insanlarımızın refah içinde yaşaması için sorumluluk hissediyor ve bunun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz, çalışacağız.

Kıymetli üyeler, son birkaç yıldır epey sıkıntılı zamanlardan geçiyoruz. 2020’de pandemiyle başlayan, ardından küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalarla küresel krize dönüşen kötü gidişat, geçen yıl patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle de iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu ve benzer risk ve kırılganlıkların gölgesinde 2023 yılına başladık. Bu yıl da kolay bir yıl olmayacak. Dışarıda küresel belirsizliklerle, içeride ise başka farklı zorluklarla mücadele etmeye devam edeceğimiz açık. Bu dönemde en çok ihtiyaç olan şey ise istikrar.

Yılın ilk günleriyle birlikte, 2022’nin genel tablosunu ortaya koyan bazı rakamlar da açıklanmaya başladı. Bunlardan ilki, enflasyon… TÜİK verilerine göre, enflasyon geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen bu rakam, son 9 ayın en düşük seviyesi. Bu düşüşte baz etkisinin olduğu muhakkak. Enflasyonda düşüşün süreceği, ancak fiyatların da artmaya devam edeceği yönünde genel bir kanı var. Umarım bu fiyat artışları sınırlı kalır ve geniş kitlelerin mustarip olduğu hayat pahalılığı da kontrol altına alınır.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNE YARATILAN TOPLAM İHRACAT GELİRİ, 254,2 MİLYAR DOLAR DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞTİ. BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 12,9 ORANINDA ARTIŞ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Yine dikkate aldığımız bir başka veri olan ihracata ilişkin 2022 yılı tablosu açıklandı. 2022 yılında Türkiye ekonomisine yaratılan toplam ihracat geliri, 254,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 12,9 oranında artış olduğunu görüyoruz.

Ancak dış ticaret açığımızdaki artış da dikkat çekiyor. 2022 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 138,4 büyüyerek 110,2 milyar dolara erişti. Bu durumun ana sebebi olan İthalattaki yüksek seyrin tek çaresi, ithal kalemlerinin yurt içinde üretilebilmeleridir. Dolayısı ile ülke sanayici ve iş adamları olarak bize bu anlamda büyük iş düşüyor. Dış ticaretimiz konusunda sevindirici bir gelişme de ihracat ailemize 21 bin 501 yeni firmanın katılmış olması. Bu firmaların da katkısıyla yurt dışı pazarlardaki etkinliğimizi artırmak ve ticaret açığımızı kapatmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Geçen yılın son günlerinde EYT’liler olarak bilinen emeklilikte yaşa takılan çalışanlara yaş şartı kaldırıldı ve yaklaşık 2,5 milyon çalışanın emekli olmasının önü açıldı. Çalışanlarımız hakettikleri bu imkândan yararlanırken, iş dünyası açısından üretimin, ticaretin devamlılığı konusu büyük önem taşıyor. Bu noktada verilecek KGF destekli kredi ve sosyal sigorta prim teşvikini bu yönde atılmış olumlu bir adım olarak görüyorum.

Değerli üyeler, tüm zorluklar bir yana, aynı zamanda iklim değişikliğinin getirdiği sorunlarla da karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de ciddi bir kuraklık sorunu var. Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle Çanakkale’nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajında su seviyesi yüzde 42,5 seviyelerine düşmüş durumda. Su, tarımsal üretim kadar biz sanayiciler için de önemli bir girdi. Bu konuda Çanakkale Belediyesi’nin yeniden kuyu suyu bulmak amacıyla sondaj çalışmalarına başladığı haberini aldık. Umarız, hem bu çalışmalar başarıya ulaşır ve hem de başlayan yağışlar barajlarımızı doldurur.

Bununla beraber, Çanakkalemiz için güzel bir gelişme var. Geçtiğimiz ayki Meclis toplantımızda şehrimizde doğal gazın giderek yaygınlaştığını konuşmuştuk. Nitekim Ayvacık ve Gelibolu ilçelerimiz de doğal gaza kavuştu. İki ilçede ilk doğal gaz yakma törenleri, yılın son günlerinde gerçekleştirildi ve buradaki vatandaşlarımız da doğal gazın rahatlığını, konforunu yaşamaya başladı. Hayırlı uğurlu olsun, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Kıymetli üyeler, sözlerime son verirken önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Odamız üyelerinden 2021 ve 2022 yıllarında tahakkuk eden aidat borçlarını ödememiş ya da güncel adres ve durumlarını bildirmemiş olanlar için son tarih 24 Ocak 2023 Salı günü.

 

Eğer bu tarihi de kaçıracak olurlarsa, 5174 Sayılı TOBB Kanunu’nun 10.Maddesi uyarınca, meslek grupları ve seçmen listelerinden isimlerinin silinmek zorunda kalacağını tekrar önemle hatırlatmak isterim. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, şimdi müsaadenizle gündem konularımıza geçiyorum.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu adına Ocak ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, komitelerimizin ve kadın girişimcilerimizin değerli üyeleri, meclis üyesi arkadaşlarım, sayın basın mensupları; yeni yılın ilk toplantısında sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına selamlıyorum. Yeni yılınızı tekrar kutluyor, aileleriniz ve sevdiklerinizle birlikte nice mutlu sağlıklı yıllar diliyorum.

 

Zor bir yılı geride bırakırken, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağımız, Türkiye’nin Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat, cari açığın kapatılarak cari fazla vermek, dünya çapında turizm kentleri oluşturmak, marina sayısını 100’e çıkarmak, kruvaziyer iskele sayısını arttırmak, kişi başına 25 bin dolar milli gelir gibi hedeflerin konduğu iddialı bir yeni yıla girdik.

 

Her ne kadar 11.Kalkınma Planı ile bu hedefler önemli ölçüde revize edilse de Çanakkale iş dünyası olarak bizler bu hedeflere azami katkı sunmak için inançla hep çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerin asli görevi ilimizin kalkınmasına ve gelişmesine dair projeler yapmak ve bunları desteklemek suretiyle üyelerimize hizmet etmektir. Biz de gelişim yönümüzü belirlerken ülkemizin hedeflerinden ayrı bir yön düşünemezdik ve yıllardır projelerimizi biz de bu yönde hazırladık.

 

Üretimimizi arttırmadan ihracat ve kişi başı milli gelir hedeflerine ulaşmamız mümkün değildir diyerek Ezine Gıda İhtisas OSB kuruluşuna proje sahibi olarak öncülük ettik. İçinde bulunduğumuz Çanakkale OSB’ye gerçek yatırımcıları çekmek için olağanüstü çaba sarf ettik. Çan Karma OSB ve Ayvacık Sera Jeotermal OSB için de aynı şekilde desteğimiz sürecek. Aralık ayı sonunda Ayvacık için biliyorsunuz her OSB kurulurken Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bir belli bir katkı payı sunmak zorundayız. Çanakkale OSB'de, Ezine Gıda İhtisas OSB'de vermiştik. Ayvacık Jeotermal Sera OSB’si Çan’dan biraz daha önde onun için 280.000 TL civarında katkı payını sunduk.

 

“DÖRT MEVSİM ÇANAKKALE MOTTOSU İLE YURTDIŞINDA İLİMİZİ TANITTIK. PLANLI BİR ŞEKİLDE BUNU YUNANİSTAN, MAKEDONYA VE ROMANYA’DA DA SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Yat limanı ve kruvaziyer iskele projelerimizi gerçekleştiremedik, bunu daha önce de konuşmuştuk. Çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiremedik. Ama Çanakkalemizi turizmde hakettiği konuma getirmek, mevcut potansiyelini ekonomik kazanca dönüştürmek için her platformda tanıtımlarımızı sürdürüyoruz. Yeni bir anlayış ile öncelikle Balkan Ülkelerini hedef alarak “Dört Mevsim Çanakkale” mottosu ile yurtdışında İlimizi tanıttık. Planlı bir şekilde bunu Yunanistan, Makedonya ve Romanya’da da sürdüreceğiz. Çanakkale’de yeni bir turizm destinasyonu için eski Çanakkale Evi’ni Gastronomi Evi’ne dönüştürmek için çalışmalar başlatmıştık. Bu bağlamda geçen hafta Yönetim Kurulu Üyelerimizden Turgay Bey, Akın Bey ve Ahmet Bey 1,5 günde üç ili gezdiler, eksik olmasınlar teşekkür ediyorum emeklerine sağlık. Çünkü onlar bizden çok öndeler. Örnek olması açısından Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep illerini ziyaret ettiler.

 

Geçen ay ki toplantımızda Turgay Bey bilgi vermişti, online üye hizmet platformu kurarak üyelerimizin Oda hizmet ve belgelerine telefonlarından ulaşabileceği bir sistem kurma çalışmamız var.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji problemi, yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru gibi akıllara kazınan olaylarla hatırlayacağımız zor bir yılı geride bıraktık. Bu sorunların yanında sanayi üretiminin devam etmesi, turizm sezonunun iyi geçmesi ve turizm gelirlerinde 2022 yılında bir artış yaşanması bizleri sevindirdi.

 

IMF Başkanı Georgieva yeni yılın ilk gününde dünya ekonomisinin büyük kısmı için "2023'ün 2022'den daha zorlu bir yıl olacağı" yorumunda bulundu ve AB ülkelerinin yarısının, Dünya ekonomisinin ise üçte birinin resesyona girmesini, Çin’in daha da yavaşlayacağını beklediğini ifade etti.

 

Bunlar kaçınılmaz sonuçlar. Ancak şunu da biliyoruz Türk iş insanı, esnafı, taciri, sanayicisi bu zorluklara kolay kolay da pes etmez, çoğu zaman da bu bizleri kamçılanır.

 

Biz yine bardağın dolu tarafından bakmak istiyoruz ve Çanakkale olarak, Çanakkaleliler olarak 2022 gibi zor bir yılda Avrupa’nın en büyük kamu yatırımının ilimize yapılmasından dolayı kendimizi şanslı hissetmemiz gerektiğini düşünüyorum.

 

Geçen Hafta ÇOK A.Ş. Mustafa Tanrıverdi ziyaretimize geldi. ÇOK’un açılımı Çanakkale Otoyol Köprü yani bundan sonra köprüyü de otoyolu da işleten firma. Köprü söylentisiyle birlikte İlimize neler kattı? Köprü söylentisi ile birlikte 1990’larda kurulan başlanan içinde bulunduğumuz Organize Sanayi Bölgesi’nin doluluk oranının %100'e ulaşmasını sağladı. Bu kadar daha olsa bir bu kadar daha satılacak. Yine çok kısa sürede tüzel kişiliği tamamlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’nin parsel tanesinin tamamlanmasını sağladı. Uzmanların verdiği raporlara göre; köprü ile birlikte 3 milyar euroya mal olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi 10 yılda doğrudan ve dolaylı etkileri ile toplamda 14.5 milyar euro gelir getireceği beklentisi var. Türkiye’de siyasetin yapılış şekli de biraz garip bu köprüye en son karşı çıkacak olanlar Çanakkaleliler. Bizim Çanakkale olarak fazlaca bir trafik yoğunluğumuz yoktu aslında. Tabi sebze arabalarımız, süt arabalarımız, turizmci arkadaşlarımızın otobüsleri karşıya geçemiyordu ama İstanbul gibi bir trafik yoğunluğumuz da olmuyordu. Bu elzem bir proje değil, bu bir vizyon projesidir. Size Avrasya Tüneli'nden örnek vermek istiyorum; 2011'de inşasına başlanmış 2016'da hizmete açılmış tünel. 68.000 geçiş garantisi verilmiş. O zaman bu da eleştirilmişti, şu anda geçiş 74.000. Şimdi “yolları mı yiyeceğiz” gibi sığ başlıklarda siyasetler yapılıyor. Köprü Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin verdiği garanti ile yapıldı. Elbette ki dönemin hükümetinin onayıyla yapıldı ama şunu unutmayalım 85 milyonun hakkı var o köprüde. 15 sene sonra bu köprü her birimizin olacak. Çanakkale olarak sığ siyasetten uzaklaşmamız gerek. Köprü o dönemde yapıldı, şu yapıldı bu yapıldı demek sığ siyasettir. Muhalefet eğriye eğri, doğruya doğru demektir. Oda Başkanı olarak benim hissiyatım köprünün ivmesini bir nebze arttıran Çanakkale, Ayvacık-Küçükkuyu Yolu’ndaki Assos ve Troya Tünellerinin olduğudur. Her gün birden fazla yatırımcı telefonla yer arayışında, şirket arayışında onun için 2022 Çanakkale yılı oldu diyebilirim. Biz iş insanıyız, şundan bahsetmek istemiyorum; arsalarımızın, evlerimizin değeri arttı. Biz bunlara bakmayız ama iş yapabilme kabiliyetimiz arttı.

 

Turizmci arkadaşlarımızla beraber Haziran ayında Sofya'da gerçekleştirdiğimiz “Dört Mevsim Çanakkale” mottosuyla yaptığımız workshop çok faydalı oldu. Bu sene Bulgar plakalı arabalar caddelerimizde, sokaklarımızda dolaştı. İki bin üç yüze yakın Bulgar vatandaşımız 3 gün boyunca Çanakkale’de konakladılar. Bunun, ilimizin tanıtımı ve turizmi için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Seçilmiş siyasilerimiz değişir, aday olur kazanamaz. Bürokratlarımız değişir, tayini çıkar, emekli olur. Ama biz Çanakkale'nin sevdalısı, iş insanları olarak Allah ömür verdiği sürece buradayız. Çanakkale ticareti için, Çanakkale sanayisi için doğruları belli bir üslupla söyleyerek burada olmaya devam edeceğiz. Sizden ricam her birinizin, kendi sorunlarınızla ilgili mesleğinizle ilgili söz almanız. Bana söylemeniz önemli değil mikrofonu elinize aldığınız zaman basındaki arkadaşlar bunu iletiyor. Emin olun çok etkili oluyor.

 

Benim çocukluğumdan beri Çanakkale’de hizmet veren bir firma var. Unvanı Kilitbahir A.Ş. Tabi GESTAŞ kurulduktan sonra, bu firmadan GESTAŞ hizmet almaya başladı. 01 Ocak’ta da duyduk ki artık hizmet almıyoruz. Motorlarınızı bağlayın ne haliniz varsa görün. GESTAŞ’ın neredeyse %100’e yakını Özel İdare’ye ait bir şirket. Ayakta durması gereken, hizmet vermesi gereken, özellikle Ada’lara ulaşımın devamlılığını sağlaması gereken bir şirket. Ancak biraz da vefa olması gerektiğine inanıyorum. Yani bu insanlar tahta motorlarla başladılar bu işlere, buraya kadar geldiler. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak bu insanların çocuklarıyla, kendileriyle haftada 3-4 kez karşılaşıyorum. Aynı zamanda

GESTAŞ’ın Yönetim Kurulu Üyesiyim. Yönetim Kurulu Üyesi olarak bize bir şey sorulmadı. Yani biraz da yerelleşmek lazım. Kar amacı gütmüyor. Küçülmesi gerekiyorsa küçülür ama bu kadar da yıkıcı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunun gibi çok örnek var. İsim vermeden konuşacağım bir kamu, üyemize 5-6 ay önce bir oteli kiraya vermiş. Yeni sözleşme yapmışlar. Üyemizde 15 milyonun üzerinde buraya yatırım yapmış. Şimdi aynı kamu kuruluşu biz oteli satacağız diyor. Satacaktın neden kiraya verdin? Bunun gibi birçok örnek sayabilirim. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Sizlerin de böyle sorunları varsa dile getirin. Burası bizim tabiri caizse aile toplantımız. Biz burada kimseyi yermiyoruz. Sadece olan gerçekleri anlatıyoruz. Anlatmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

 

2022 yılı faaliyetlerimiz ile ilgili birazdan özet bir sunum yapılacak o yüzden ben son toplantımızdan bu yana faaliyetlerimizden kısaca bahsetmek istiyorum.

 

Birçok özel- kamu hemen hemen tüm banka yöneticileri eksik olmasınlar yeni yılda ziyaretimize geldiler. Her birine söylediğim tek şey tüketimi değil üretimi fonlandırmak. Türkiye'nin 110 milyar dolarlık dış ticaret açığının kapanmasının tek yolunun üretim olduğunu, fonlamanın üretime yapılması gerektiğini, tüketimden uzaklaşılması gerektiğini ifade ettim. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında TOBB Müşterek Konsey toplantısına online olarak katıldım. İlimizle ilgili bize ulaşan sorunları ifade ettim.

 

Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov ve Başkatibi Hurşid Rahmanov Yönetim Kurulumuzu ziyaret ettiler. Eksik olmasınlar Özbekistan Ankara Büyükelçisi iş insanı. Cumhurbaşkanı bir iş insanına demiş ki; “senin görevin Ankara’ya gidip, Ülkemizi tanıtmak”. Büyükelçi de ekibine; “il il dolaşıp, Ticaret ve Sanayi Odalarını, Ticaret Odalarını dolaşıp ülkemizi tanıtacaksınız, ister onlar buraya gelsinler, ister biz oraya gidelim” diyor. Yani iş adamı kimliğiyle bizi Özbekistan’a davet ediyorlar. Programı onlar yapacak. Siz de lütfen Özbekistan’ı biraz araştırın kendi iş kolunuzla ilgili gitme ihtiyacı hissederseniz biz buna aracılık etmekten memnuniyet duyarız.

 

Siyasi Partilerimizin de ziyaretleri oldu. Tabi seçim dönemi yaklaşıyor onların da seçilmiş yeni yönetime ziyaret istekleri oluyor. Gelecek Partisi ve Büyük Birlik Partisi İl Yönetimlerinin ziyaretleri oldu. Biz her partiye eşit uzaklıkta olduğumuzu ve Çanakkale için beklentilerimizi kendilerine ilettik.

 

Kadın Girişimcilerimiz aktif çalışıyor, onlara teşekkür ediyorum. Üniversitemiz ile beraber “Kadın Girişimcilik Hikâyeleri” etkinliği düzenlediler. Onlar çalıştığı sürece Yönetim Kurulu olarak destek vermeye devam edeceğiz.

 

İlimizin 3. beş yıldızlı oteli Doubletree By Hilton Çanakkale Grup yetkilileri ziyaret ettiler. Tabi 3. beş yıldızlı otel Çanakkale’ye yetmez ama yine sevindirici. Diğer sevindiğim noktada daha önce Kolin Hotel’in Müdürü’de gelmişti. Hepsi “biz” diye ifade ediyorlar. Yani rakip olarak görmüyorlar. Gerçekten Çanakkale’deki 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerdeki yatak sayımız yeterli değil.

 

Daha başka bir konu özellikle şehir dışından ilimize, Kuzey Ege ve kırsala yatırım yapmak isteyen ekoturizm yatırımcılar var. Ekoturizm de siyaset malzemesi arkadaşlar. Her ekoturizm e-ruhsatını araştırmak lazım Gerçekten turizm yatırımı yapılacak mı, otel olarak mı işletecek yoksa sadece bunu imar almak için mi istiyor? Araştırmak lazım. Onun için bürokrat arkadaşlara sesleniyorum. Biraz inceleyerek, biraz yatırımcının önünü açmak için çalışsınlar. Bardağın dolu tarafından baksınlar.

 

Yeni yılın ilk iş gününe 44 adayın katıldığı mesleki yeterlilik sınavları ile başladık. Bu sınavlarımız ile nitelikli iş gücüne destek vermeye çalışıyoruz.

 

18 no’lu Meslek Komitesi temsilcilerimiz ve Genel Sekreterimiz Rektörümüz Prof. Dr. Sedat Murat’ı ziyaret ederek Çanakkale’de 4 yıllık sigorta bölümü açılması taleplerini ilettiler.

 

12 no’lu Meslek Komitesi üyelerimizin talebi üzerine kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren üyelerimize yönelik bir eğitim semineri düzenledik. Kıymetli taş, maden ve mücevher alım satımı yapanlar ile aracılık eden yükümlülerin sorumlulukları ve muhasebe uygulamaları hakkında İstanbul’dan yeminli mali müşavirleri davet ettik. Bunu muhasebeleştirme gerçekten bir uzman işi.

 

Benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum GMKA hakkında bilgi vermek istiyorum. Çanakkale’de teşvik belgesi verilen şirket sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor. İşlevselliğini ve verimini tamamen kaybetmiş durumda. Kamudan başka bir yere destek yok. Bizleri topluyorlar kamu kuruluşlarına verilen destekleri söylüyor. “Benim üyeme ne veriyorsun?” diye sorduğumuzda, bu sene programımız kapalı deniliyor. Ben yetkililere seslenmek istiyorum tabana inemiyorlar. Bir Yönetim Kurulu Üyesi olarak üzülüyorum. Çünkü birçok arkadaşım “GMKA’dan nasıl faydalanırız? Siz orada ne iş yapıyorsunuz?” diye soruyor. Ben de açık sesli biri olarak hiçbir şey yapmıyoruz diyorum.

 

2022 yılının son iş gününde sanayi elektriğine % 16 indirim geldi. Bence sevindirici bir haber. Yani dediğime ben de inanmıyorum. Çünkü %379,4 zam geldikten sonra %16 indirim geldi. En azından zam gelmemesi sevindirici. Bu şekilde kalsın biz hesabımızı buna göre yapalım.

 

Sanayide 2022 yılı birinci dönem doğalgaz fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 metreküp doğalgaz için ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 216,7 artarak ortalama 1.070,7 kuruş oldu. 2020 yılında 1 metreküp doğalgaz için ödediğimiz rakam ise 175,5 kuruş. Son iki yıldaki artış % 609,68

 

TÜİK; TÜFE'deki değişimi 2022 yılı on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak açıkladı. 2021 yılında bu oran % 19,60 idi. Ben gerçekten bunların nasıl hesaplandığını çok merak ediyordum. Bu enerji maliyetlerindeki artış piyasada yaşadığımızla bunlar kesinlikle birbirini tutmuyor. Özetle enflasyon kokan bir yıldan çıktık arkadaşlar.

 

Yeni asgari ücretin işverenlere ve çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum. Küçük işletmelere verilecek asgari ücret desteği de 250’den 400 TL'ye yükseltildi.

Güzel haber vermek istiyorum. Tabi birçoğumuz yurtdışına iş için, gezmek için çıkmak istiyor. Yurtdışında özellikle Yunan Vizesi için Schengen talep ediliyor. Bunun içinde bu vizenin yetkisi verilen Kosmos firması ile Ayşe Önen kardeşimiz görüşüyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Odamızda fiilen bir çalışma alanı yaratıp vize işlemlerinin buradan yapılmasını sağlamaya çalışacağız. Bu çalışmamızda Ayşe Önen’e teşekkür ediyorum.

Değerli arkadaşlar, Türk iş insanının azmi ve inancı, potansiyeli, ülkemizi konan hedeflerden çok daha ileriye götürmeye muktedirdir. Yeter ki yatırımın, üretimin, girişimcinin önü açılsın, bürokrasinin önü kesilsin. Bizler Güçlü Türkiye’ye olan inancımız ile bu hedeflere İlimizden en fazla katkıyı sağlamak için çok çalışmaya devam edeceğiz.

Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağımız bu anlamlı yılda; tüm üyelerimizin işletmelerinde gelecek kaygısından uzak, şevk ve umutla çalışmasını, tüm çalışanlarımızın refah seviyelerinin artmasını, herkesin iş ve aş sahibi olmasını ve tüm insanlığın sağlık ve huzur bulmasını diliyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Aralık ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2022 Aralık ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2022 kesin hesaplarının onayı yapıldı. Odanın 2022 yılı faaliyet raporu Genel Sekreter Sema Sandal tarafından meclise sunuldu. Azami fiyat tarife talepleri mecliste görüşülerek onaylandı ve gündemdeki diğer konuların görüşülmesine geçildi.

Meclis Üyesi Orçun Oktay: “Sigortacılık sektörünün Çanakkale’de gelişmesi ve personel ihtiyacının giderilmesi için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü’nü ziyaret ederek desteklerini rica ettik. Merkezde 4 yıllık Sigortacılık Bölümü açılmasını talep ettik. İlçelerimizde bulunan Sigortacılık MYO’ları ziyaret ederek gönüllü olarak okutmanlık yapacağız. Sigortacılık sektöründe öğrenciler ve firma sahipleri staj konusunda zorluk yaşıyorlar. Odamız ve Üniversite işbirliğinde öğrenci ve firma sahiplerinin buluşması için uygun ortamlar oluşturacağız.”

15 No’lu Meslek Komite Üyesi Onur Sabırlıoğlu: “Çanakkale’de şehit olmuş binlerce Azerbaycanlı kardeşimiz var. Biz bir süredir Gelibolu’da bir anıt dikilmesi için çalışmalar yürütüyoruz ve bu çalışmamız onay aldı. 18 Mart’ta Cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla açılışını gerçekleştireceğiz. Bu anıtın Azerbaycanlı kardeşlerimizin şehrimize daha çok gelmesine katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda şehrimizin turizm anlamında canlanmasını da sağlayacak.”

Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer: “Şehrimize gelen Bulgar vatandaşların odamız öncülüğünde gerçekleşen tanıtım girişimlerinin meyvelerini almaya başladık. Bu konuda turizm sektörüne desteklerini her zaman hissettiğimiz Yönetim Kurulu Başkanımız Selçuk Semizoğlu’na teşekkür ediyorum. Ortak bakış açımızın aynı olmasını ve odamızın sağladığı destekleri sektör temsilcileri için çok önemli buluyorum. Özellikle iç pazarın daraldığı dönemlerde yurt dışından gelen turist sayısındaki artış sektörün geleceği için çok kıymetli.”

Meclis Üyesi Ersin Vural: “Yabancı vatandaşlara konut satışının yeniden gündeme getirilmesi ve bu konuda çalışmalar yapılmasını talep ediyoruz. Bu konu şehrimizdeki ekonomik gelişmelere katkı sağlayacak diye düşünüyorum.”

Meclis Üyesi Kaya Üzen: “Gıda enflasyonu sebebiyle özellikle perakende sektörünün üzerine haksız bir şekilde gidildiğiniz düşünüyorum. Biz sektör temsilcileri olarak bunun marketçiler ve perakendeciler ile ilgili olmadığını biliyoruz. Artık bununla birlikte üretici firmaların fiyat listelerini sürekli güncellemesi bizi zor durumda bırakıyor. Balıkesir ve Tekirdağ’daki yerel sektör temsilcilerinin bu zorluğu daha fazla hissettiğini görüyoruz. Buradaki bürokrasi bu konuda daha sağduyulu hareket ediyor. Bu konuda hepimizin daha dikkatli olması lazım çünkü çok yüksek cezalara maruz kalabiliyoruz. Hepimizin dikkatli olması lazım.”