Yatlar Sadun Boro İçin Yarıştı

Yatlar Sadun Boro İçin Yarıştı

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 44. Deniz Kuvvetleri Kupası 2015 Ertuğrul Açık Deniz Yat Yarışı´nın ilk etabı tamamlanırken, Çanakkale´nin Bozcaada ilçesinde ödül töreni yapıldı.

Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, Bozcaada Limanı´nda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, 1972 yılından itibaren kesintisiz düzenlenen yarışları icra etmek ve bu ilçede bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Özgürlüğün simgesi olan yelken sporunun, takım ruhu, iş birliği ve dayanışmayı ön plana çıkaran bir branş olduğunu anlatan Özel, "Bugün denizi tanıyan, deniz ve rüzgarlarla bütünleşen, onu anlayan, takım ruhu ile hareket eden personele ve iyi liderlere sahip olmada yat ile yelken eğitiminin büyük rolü olduğunu düşünüyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de denizlere hakim olmak, denizleri tanımak, denizci millet olmak, bizim için, Türkiye için kaçınılmaz bir zorunluluktur" diye konuştu. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da yarışın ilk etabının merhum denizci Sadun Boro anısına yapıldığını hatırlatarak, mücadelenin onun adına yaraşır şekilde geçtiğini dile getirdi. Sadun Boro´nun kızı Deniz Boro Polat ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığından aranarak, Bozcaada´da sona erecek ilk etaba babasının adının verileceğini öğrendiklerinde çok mutlu olduklarını belirtti. Türk Deniz Kuvvetleri ve Bozcaada´nın apayrı bir anlam ve önemi bulunduğunu vurgulayan Polat, "Sadun Boro her ne kadar kendi hayallerinin peşinde yola çıkıp dünyaları dolaşarak Türk bayrağını dalgalandırdıysa da sonrasında o kadar ufukları aşmanın sorumluluğuyla çok büyük bir misyonu yüklendi. Yaşamı boyunca da o sorumlulukla tüm genç nesillere, herkese, Türkiye´ye denizleri tanıttı. Çevreyi korumak için büyük çaba harcadı. Bugün onun kıymetinin biliniyor olması ailesi olarak bizleri çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı. Törende konuşmaların ardından, dereceye giren ekiplere ödülleri verildi. 

Tümamiral Özel: "Tüm takımlar mutlu"

Tümamiral Özel, tören sonrası yaptığı açıklamada, yarışın ilk etabının İstanbul Beylerbeyi-Bozcaada, ikinci etabının ise Bozcaada-Bodrum güzergahlarını kapsadığını ifade ederken, tüm ekiplerin mutlu olduğunu söyledi. Bu yarışa, Japonya açıklarında 125 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni´nde şehit olan 540 denizcinin anısına "Ertuğrul" adını verdiklerini aktaran Özel, "İlk etabımızı son derece sert bir havada, sağ salim buraya gelerek icra ettik. Yarışımıza 39 tekne ile başladık. Bir kısmı, küçük arızalar nedeniyle yarışı tamamlayamadı. Tüm takımlar çok mutlu. Bozcaada da bize gönlünü, kucağını açtı. Herkese çok teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Deniz Harp Okulu öğrencilerinden Gülten Fodul, 39 tekne arasında "bayan takımı" olan tek ekipte yer aldığını aktardı. Çok zor koşullarda mücadele ettiklerine değinen Fodul, yılmadan bu güçlükleri aşıp Bozcaada´ya ulaştıklarını bildirdi. Yine öğrencilerden Hasan Saim Gambaz, yarışa "Zıpkın" adını verdikleri tekneyle katıldıklarını dile getirerek, şunları söyledi: "İstanbul Boğazı´ndan başladığımız yarışta, boğazdan sonra çok sert bir havanın bizi beklediğini gördük. 35, 40 hatta 45 natlara çıkan çok sert, rüzgarlı havada mücadele etmeye başladık. Biz de diğer teknelerde oluşan sıkıntı ve sorunlarla mücadele ettik ama bu yelkenlerimizde ve motorumuzda meydana gelen sorunları ekip ruhuyla kısa zamanda gidererek emniyetli bir şekilde yolumuza devam ettik. Bu şekilde eğlenceli bir yarışla bu ekip ruhuyla ilk etapta hem rüzgar hem de denizle mücadele etmeyi öğrendik. İnşallah ikinci etabı da başarılı bir şekilde bitireceğiz."