Yaşam Tehdit Altında (!)...

Yaşam Tehdit Altında (!)...

Ayvacık´ın Gülpınar Köyünde mera alanına kontrolsüz bırakılan çöp ve atıklar çevrede ciddi riskler oluşturuyor

Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar Köyünde mera alanlarına gelişigüzel ve kontrolsüz şekilde bırakılan çöpler hem çevre sağlığını ve doğal yaşamı tehdit ediyor hem de orman yangınlarına davetiye çıkartıyor.

 

Önemli turizm potansiyeline sahip bölgede bir çok köyün ve sahildeki tesislerden toplanan çöp ve atıkların yanısıra Tuzla ovasındaki jeotermal sahada kullanıldığı ileri sürülen kimyasal sıvı atıkların da aynı alana döküldüğünü belirten köylüler bunun bir doğal cinayet olduğunu iddia ederken yetkililerden bir an önce önlem alınmasını istedi.

 

Çöp depo alanında özellikle poşetlerin kendiliğinden yanması ve rüzgarın da şiddetli esmesi neticesinde uçuşarak yakın yerlerdeki mera ve ağıllara kolayca sıçraması riskinin bölgedeki küçük ve büyükbaş hayvanlarını tehdit ettiğine dikkat çeken köylüler, öte yandan yanarak uçan poşetlerin ciddi orman yangınlarına neden olabileceğinin de altını çiziyor. Daha önce bu çöp alanından uçan poşetlerin neden olduğu iki orman yangını yaşandığını ve önemli bir alanda ağaçların kül olduğunu da vurgulayan köy halkı bu risklerin artarak devam ettiğini, tüm müracaatlara rağmen yetkililerin önlem almadığını ifade ettiler.

 

Tuzla´da devam eden jeotermal sondaj çalışmalarında tıkanan boruların açılmasında kullanıldığı öne sürülen kimyasal sıvıların vidanjörlerle taşınarak aynı alana dökülmesinin de ciddi yaşamsal riskler oluşturduğunu ileri süren köylüler, dağlık alana bırakılan bu sıvıların içme sularına karışma olasılığı da dikkate alındığında bölgede insan ve canlıların ciddi riskler altında olduğunun rahatlıkla söylenebileceğini ifade ediyor.