Yasal Zeminde Mücadele Gerekir

Yasal Zeminde Mücadele Gerekir

TARKOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, SETBİR´in ?Sokakta çiğ süt satışı Halk sağlığına ihanettir? yorumunu değerlendirdi

Tarım Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel´in sokaklarda süt satışının halk sağlığını tehdit ettiğine ilişkin görüşlerini değerlendirdi. Özkurnaz, Türkiye´de çiğ süt satışının yasak olduğuna dikkatleri çekerek, soruna Bakanlık düzeyinde yasal çözüm getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

SETBİR Başkanı ?Halk Sağlığına ihanettir?

Konu ile ilgili ?Hayvan tedavisindeki ilaç kalıntıları, yemlerdeki zirai ilaç kalıntıları, sokak sütçüsünün kattığı kimyasallar ve hayvan memesinden bulaşabilecek kan pıhtılarının yaratacağı riskler var? şeklinde uyarıda bulunan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, son dönemde sokakta satılan sütlere olan ilgiye tepki göstererek, ?Organik sütçülük olarak gösteriliyor. Bu, halk sağlığına ihanet? dedi. Tezel, bu sütlerdeki risklere işaret ederek, ?Hayvan tedavisindeki ilaç kalıntıları, yemlerdeki zirai ilaç kalıntıları, sokak sütçüsünün kattığı kimyasallar ve hayvan memesinden bulaşabilecek kan pıhtılarının yaratacağı riskler var? diye konuştu. Tezel, son dönemin en çok tartışılan konularından birinin gıda güvenliği olduğunu belirterek, bu konuda bir AB projesi başlattıklarını söyledi. Tezel, Avrupa´daki gıda güvenliği uygulamalarını inceleyeceklerini söyledi.

Özkurnaz ?Sokak sütçülüğü bir sektör haline geldi?

Tarım Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Türkiye´de çiğ süt satışının yasak olduğunu dile getirerek bu sorunun çözümünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yapılacak girişimlerle sağlanabileceğine vurgu yaptı. Özkurnaz, Sokak sütçülüğünün Türkiye´de büyük bir sektör haline geldiğini ve yasaklara rağmen sektörün piyasada etkin şekilde satış yapmayı sürdürdüğüne dikkat çekti. Özellikle büyük kentlerde ciddi tonajlı satışların olduğunu belirten Mehmet Özkurnaz, sokaklarda sürdürülen süt satışlarının Sanayici ile sektör aktörlerinin gizli bir kavgası olduğunun da altını çizdi.

?Denetimler yapılmalı?

Sokaklarda çiğ süt satışının yasak olmasına rağmen sürdürülüyor olmasının ciddiye alınması gerektiğini de savunan Tarım Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, il ve ilçe merkezlerinde Belediyelerin, diğer alanlarda da kolluk güçlerinin yasayı uygulamaları ve denetimlerini sıklaştırmaları gerektiğini söyledi. Özkurnaz, halk sağlığını tehdit eden açıkta çiğ süt satışı konusunda tüketicilerin de bilinçsiz davrandığını, hekimler ve uzmanların dahi çiğ süt satın almasının düşündürücü olduğuna da işaret ederek SETBİR´in bu konuda Bakanlığa müracaat edip, yasak satışların önlenmesi için yasal zeminde mücadelelerini sürdürmelerini önerdi.