?Vur Emri Verdim?

?Vur Emri Verdim?

Çanakkale Valisi Hamza Erkal 15 Temmuz darbe kalkışması sürecini ve Çanakkale´de yaşananları ilk kez ve yalnızca Ton Tv´de katıldığı Bakış Açısı programında Gazeteci Vedat Sezer´e anlattı. Erkal çarpıcı açıklamalarda bulundu

ÖZEL HABER/VEDAT SEZER

Bu kalkışma askerden geldiği için ilk önce tüm askeri birliklerin giriş ve çevrelerinde ciddi tedbirler aldık. Çanakkale merkezde Boğaz Komutanlığı, 116.Jandarma Alayı ve diğer askeri birliklerin önünde polis ekiplerini görevlendirdim. MİT´i de arayarak termal kameralar ile izlenmesi talimatını verdim. Bu süreç devam ederken Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanının darbeciler tarafından Sıkıyönetim Komutanı olarak görevlendirildiğini öğrenmiş olduk. Genelkurmay´da kalkışmayı başlatanlar bir liste yayınlayarak hangi ilde kimin sıkıyönetim komutanı olduğunu bir liste ile duyurdular. Dolayısı ile bir kalkışma oluyorsa, ilk hareketin oradan geleceğini ön görerek bu yönde tedbirler aldık.

?Boğaz Komutanını aradım?

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, darbe girişiminin ilk saatlerinde bir yandan gerekli önlemleri alıp teyakkuza geçerken bir yandan da gerekli telefon görüşmelerini bizzat yaptığını söyledi. Erkal, Cuntacıların Çanakkale´de Sıkıyönetim Komutanı olarak ilan ettiği Boğaz ve Garnizon Komutanını aradığını söyledi. Hamza Erkal şu ifadeleri kullandı: ?Boğaz ve Garnizon Komutanını aradım ve ?durumdan haberiniz var? dedim. ?Evet var? dedi. Kendisine Genelkurmay Başkanı ve üst kuvvet komutanların rehin alındığını ve dolayısı ile oradan gelecek hiçbir direktifi dinlememeleri gerektiğini söyledim. Boğaz Komutanı ?Biz Genelkurmaydan gelen emirleri dikkate alırız. Bizde Genelkurmay Başkanının rehin alındığına dair bir bilgi yok? dedi. Ben de buna karşılık ?Yanlış yaparsınız, oradan gelecek hiçbir talimat doğru değildir. O talimatlar Cuntacıların talimatlarıdır. Orayı değil bizi takip edin. Sakın yanlış yapmayın? dedim ve telefonu kapattım?.

?Musa Paşa Sayın Valim emrinizdeyiz, bu çapulculara bu memleketi yedirecek değiliz?

Çanakkale Valisi Hamza Erkal daha sonra kendisini 2.Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Arsever´in aradığını ve ilk sözünün ?Sayın Valim emrinizdeyiz, bu çapulculara bu memleketi yedirecek değiliz? olduğunu söyledi. Erkal şöyle devam etti: ?Musa paşa bana ?merak etmeyin Sayın Valim burada ben kendi birliğime hakimim. Kimseyi dışarı çıkartmam? dedi. Ben de ona ?Ancak Boğaz Komutanının sıkıyönetim komutanı ilan edildiğini ve kendisi ile yaptığım telefon görüşmesinde iyi izlenimler edinmediğimi söyledim ve onu arayarak uyarmasını istedim. Arayıp uyarmış ve bana geri döndüğünde kendisine burada bir kalkışma olduğunda durumlarının ve güçlerinin ne olduğunu sordum. Kendisi ?Güç bizde merak etmeyin? dedi ama oradan bu gücün Çanakkale´ye ulaşması en az 2 saat süreceği için buradaki önlemleri geniş çaplı aldım?

?Vur emri verdim?

Hamza Erkal şöyle devam etti: ?Kolordu gücünün Çanakkale´ye ulaşmasının en az 2 saat alacağını düşünerek ben zaten tüm emniyet güçlerini, tomaları Boğaz Komutanlığı girişine yığdım. Tüm askeri hareketliliği de takip ediyordum. Dolayısı ile olası bir kalkışmada biz kendi gücümüz ile, mevcut özel harekat timleri ve diğer polis güçleri ile direnecektik. Özel talimat verdim. Eğer sizi dinlemezler ise, grup olarak silahlı bir şekilde dışarı çıkmaya gayret ederler ise durdurun, dinlemezler ise silah kullanın dedim. Vur emri verdim. Çünkü İstanbul ve Ankara´daki o görüntülerde, yola çıkan sivil vatandaşları ve halkı taradıklarını gördüm. Helikopterler ile insanların üzerine ateş açıldı. Meclis bombalandı. Bunları bir çok kanal canlı olarak verdi. Ve durumun ne kadar ciddi olduğunu net olarak farkettik?

Harp okulu öğrencileri yola çıktı

Çanakkale Valisi Hamza Erkal devamında Kolorduda her şeyin kontrol altında olduğunu ancak oradaki 460 Kara Harp Okulu öğrencisinin hareketliliğini tespit ettiklerini belirterek durumu şu ifadeler ile anlattı: ?Kara Harp Okulu öğrencilerine e başındaki 20 silahlı subaya kolordu bir şekilde hakim olamıyor. 10 otobüse binerek ?Komutanımız bizi çağırdı, İstanbul´a gidip katılacağız? şeklinde diretiyorlar. Yola çıkarken de Kolorduda da epey ortalığı dağıtmışlar, kırıp dökmüşler. Kışlanın dışına çıkmışlar ve otobüsler ile gitmeye çalışıyorlar. Biz önce Keşan´da önlerini kestirdik. Oradan geri döndüler. Bir kısmı Şarköy üzerinden gitmek bir kısmı da Gelibolu´ya gelip feribot ile geçmek istedi. Ben hemen talimat verdim ve Gestaş feribotlarını boğaza çekerek kimseyi almamalarını söyledim. Ve bunu yapamadılar. Şarköy yolunu trafiğe kapatıp oradan geçmelerini önlemeye çalıştık. Ancak oradan 5 otobüsün geçtiği ile ilgili bilgi geldi ve hemen Tekirdağ Valisini aradım ve durumu haberdar ederek önlem alınmasını talep ettim. Bir kısmı da Eceabat tarafına gelmiş. Aynı önlemi burada da aldık ve Eceabat ve Kilitbahir´de feribotları iskeleden uzaklaştırarak boğazın ortalarına çektik. Ve buradan deniz polisini takviye olarak göndererek Eceabat´taki polis gücümüzü devreye soktuk. Aynı talimatları onlara da verdik ve hepsini gözaltına alın dedim. Zaten silahlı 20 subay vardı. Öğrenciler silahlı değildi. Subayları etkisiz hale getirip alınca öğrenciler de dağıldıkları sokaklardan geri geldiler ve gözaltına alındılar ve Kolorduya teslim ettik. Subaylar hemen mahkemeye çıkarıldı ve tutuklamalar oldu?

?İzmir´den arayan FETÖ mensubu yarbay tutuklandı?

Vali Erkal, 16 Temmuz´da bu subay ve öğrenci gruplarını İzmir´den bir Yarbay arayıp, kendisinin savcı ile görüştüğünü ve serbest bırakılacaklarını, serbest kalınca da otobüsler ile İzmir´e gelmeleri talimatını verdiğini belirtti. Erkal şöyle devam etti: ?Biz hemen araştırdık ve Yarbayın kimliğini tespit ettik. Kendisinin FETÖ örgütü mensubu cuntacılar ile hareket eden biri olduğunu tespit ettik. Gelibolu adliyesinden yakalama kararı çıkartarak İzmir´e gönderdik ve onu da orada yakalattık.Daha sonra Okul Komutanı ile görüştük. Öğrencilerin yine İzmir´e gönderilmesini söylediler ancak ben tereddüt ettiğim için Kolordu Komutanını aradım ve hiçbir yere göndermemeleri talimatını verdim, göndermedim. Sonra olayların durulmasının ardından dördüncü günü yolladık?

?Mekanize tugayında hareketlilik?

Çanakkale Valisi Hamza Erkal darbe kalkışmasının ikinci gününde bu kez Gelibolu´daki mekanize tugayda bir hareketlilik olduğu bilgisinin geldiğini söyledi. Erkal bu konuda da şunları kaydetti: ?Mekanize tugayında tüm araçları yükledikleri ve İstanbul´a hareket edecekleri bilgisi geldi. Hemen Özel İdare, Evreşe Belediyesi ve Karayollarına bilgi ve talimat vererek yolların kesilmesini istedim. Bununla beraber Savcı ile görüşüp Tugay Komutanının da alınmasını istedim. Karar çıkartıldı ve Kolordudaki subaylar ile beraber gözaltına alındı. Kolordu Komutanı ile görüşerek araçların hareket etmemesi için tüm araçların rekorlarını söktürdük ve güvenilir bir alana kapattırdık. Mühimmat depoları ve cephanelikleri de sıkı kontrol altına aldık nöbetler tutturduk. Tugay Komutanı adliyeye sev kettik ancak mahkemece serbest bırakıldı. Hemen itiraz ettik ve gözaltına aldırdık bu kez tutuklandı. Kendisini serbest bırakan Hakim de gözaltına alınarak tutuklandı ?

?Boğaz Komutanını güvenlik toplantısında aldık?

Vali Hamza Erkal, ilk gün sabahı Boğaz Komutanının kendisini arayarak kapıda polislerin kendilerini kontrol ettiğini ve arama yaptığını söylediğini ve bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini ifade etti. Erkal ?Benim emrim olduğunu ve bundan hiç gocunmaması gerektiğini, durumlarının ortada olduğunu söyledim. Kendisi biraz sitem etse de artık darbenin olamayacağını da anladı. Sabah saat 08.00 sularında da kendisini aradım. Güvenlik toplantısı yapacaklarını ve acil olarak gelmelerini istedim. Çünkü kendisini garnizondan alma durumu olsaydı bir direniş söz konusu olabilirdi. Çok fazla bir şey hissettirmeden kendisinin Güvenlik toplantısına gelmesini sağladık ve burada gözaltına aldık. Çok direnmedi ama mahkeme kararı olmadan bunun olmayacağı itirazını yaptı. Savcı Bey de yanımda idi ve gerekli görüşmeyi yaparak gözaltı sürecini orada başlattık. Ama eğer Garnizondan almamız da gerekseydi gerekli güç ile bunu yapardık. Çünkü mesele Vatan meselesi ve kimseye de pabuç bırakacak değildik?

?Sahil güvenlik botları harekete geçmiş?

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, bu sürecin dışında ilk andan itibaren inanılmaz bir görüşme trafiği yaşadığını ve seri şekilde gerekli birimlere talimatlar vererek süreci yönettiğini söyledi. Erkal, Çanakkale merkez ve adalar dahil ilçelerdeki tüm birliklerin her hangi bir olası kalkışmaya karşı kontrol altına almak için kaymakamları ve yetkilileri bizzat kendisinin arayarak talimatlandırdığını vurguladı. Erkal, bu arada 2 sahil güvenlik feribotunun radarlarını kapatarak denize çıktığı bilgisinin de geldiğini belirtti. Yapılan kontrollerde radarlarının arıza yaptığının bildirilmesine rağmen Şarköy´e yanaştırıldığını belirten Hamza Erkal ?Dolayısı ile her noktadaki hareketliliğe anında rekasiyon gösterip çözüm üretmek ve talimatlandırmak zorundaydık. Bunu yaparken de dışarıdaki insanlar ve görevliler de bizim kararlılığımızı ve duruşumuzu hissetmeliler. Ve tüm bu yoğun trafiği an be an yaşadık. Tüm bu süreci bu şekilde yöneterek her şeyin önüne geçtik? dedi.

Bülent Turan Edremit´teydi

Vali Erkal 15 Temmuz akşamı Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan´ın Edremit´te olduğunu söyledi. Erkal Turan ile aralarında geçen diyaloğu da şöyle anlattı: ?Sayın Bülent Tuıran 15 Temmuz gecesi ilk saatlerde Edremit havalimanına iniş yapmıştı. Kendisi beni aradı. Konuştuk ve kendisini güvenlik ile oradan alıp buraya gelmesini sağladık. Sayın Turan da Çanakkale´ye geldiğinde makamda birlikte süreci değerlendirdik ve her anında kendisi de yanımızdaydı. Gece de iskele meydanına gittik ve orada bekleyen kalabalığa moral verdik. Halkımız duruşumuz görsünler tavrımızı anlasınlar istedik, konuşmalar yaptık. Sabah namazını da meydanda halk ile beraber kıldık?