Ülkemize Güveniyor, Yolumuza Devam Ediyoruz

Ülkemize Güveniyor, Yolumuza Devam Ediyoruz

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminden sonra halkın demokrasiye sahip çıkması ile iş dünyası da rahat bir nefes aldı.

Çanakkale´nin işadamları ve odalar seçilmiş hükümete ve demokrasiye sahip çıktıklarını ifade eder açıklamaları ile ön plana çıktı. Aynalı Pazarı Gazetesinin dün yayınladığı görüş ve düşüncelerini kaleme aldığı iş dünyasının önemli aktörleri kamuoyuna güven veren değerlendirmelerde bulundu.

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, yaşanan süreci ?Devletimize güveniyoruz.  OHAL´i, içimize sızmış paralel çetelerden kurtulmak için fırsat olacağını görüyoruz? sözleriyle değerlendirdi.

 Davut Doğan; "OHAL´i Arınma ve Fırsat Olarak Görüyoruz"

 Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde mobilya sektöründe; Doğtaş ve Kelebek markaları yanında, enerji, inşaat, gıda ve siper güvenlik gibi sektörler bulunuyor. İlk 500 sanayi kuruluşu arasında bulunan ve Türkiye mobilya sektöründe ihracat ikincisi olan Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan yaptığı açıklamada; "Dünyadaki yaklaşık 200 ülkeden biri olan Türkiye´nin ilk 10 ülke arasına girme hedefinin yanında, yoksul ülkelere yardım eden bir ülke olduğunu, bugüne kadar Cumhurbaşkanımızla 2004 yılından beri katıldığım 50´den fazla ülkede gözlemledim. Ülke olarak, sanayicimizle, ihracatçımızla, iş adamı, esnafı ve tüm vatandaşlarla, Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük hedeflere odaklanmışken özellikle devletin içine sızmış paralelci hainlerin darbe girişimleri bizleri bu hedeften caydıramayacaktır. Öncelikle devletimizin bu hainlerden temizlenmesi için, ilan edilen "olağanüstü hali" bir arınma ve fırsat olarak görüyoruz? dedi.

 Yatırımlara Devam

 Doğan, ?Holdingimizin mobilyada bugüne kadar ihracat yaptığı 65 ülke dışında, enerjide ve inşaatta ortaklık yaptığımız Amerikalı, Hollandalı, Senegalli, Güney Koreli ortaklarımıza da içinde bulunduğumuz durumu anlatıyoruz. Ülkemize ve bize güvenleri tam olduğundan, yolumuza kaldığımız yerden devam etme kararlılığı içindeyiz. Yeni termik santral yatırımı için de Çin devletinin enerji şirketi ile ortaklığın son aşamasına geldiklerini belirten Doğan; ?Çin devlet şirketi ile yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım ve finansman anlaşmasını yapmak üzereyiz. Bu anlaşmayı, 4 Eylül´de Çin´de yapılacak G-20 Zirvesi´nde, Çin Devlet Başkanı ve Sn. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla imzalamayı planlıyoruz. Ülkemize güveniyor ve yolumuza tüm hızımızla devam ediyoruz? şeklinde konuştu.

 Mert Mildon: ?Türk Halkı Gerçek Liderinin Arkasında Kenetlenmiştir?

 Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, ?Ekonomi dünyası olarak demokrasinin, seçilmiş hükümetin, Sayın Cumhurbaşkanı´mızın, Sayın Başbakan´ımızın ve Yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin arkasındayız? dedi.

 Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, Cumhuriyet tarihi boyunca darbeler Türk Halkı´na büyük bedeller ödettiğini belirterek ? 15 Temmuz gecesi hainterör örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen kalkışma hareketi, Sayın Cumhurbaşkanı´mızın eşsiz liderliği ve Türk Halkı´nın gerçek liderinin arkasında kenetlenmesi ile bastırılmıştır. Türk Halkı´nın üzerine bomba ve kurşun yağdıracak kadar haysiyetsiz ve alçakça davranan bu terör örgütü, vatansever Türk askerinin ve kahraman Türk Polisinin,destan yazan Yüce Türk Milleti´nin, karşı koymasıyla darbecilere en sert şekilde cevap verilmiştir. Eğer başarılı olsalardı, Türkiye´yi zifiri bir karanlığa sürükleyecek olan bu terör örgütüne karşı tüm halk olarak birlik olmak zorundayız. Ekonomi dünyası olarak demokrasinin, seçilmiş hükümetin, Sayın Cumhurbaşkanı´mızın, Sayın Başbakan´ımızın ve Yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin arkasındayız? dedi.

 

Verilmek İstenen Zarar Ortadan Kaldırılmıştır

 Mildon, ?Çanakkale´mizde tüm darbe kalkışmaları Sayın Valimiz Hamza Erkal ve Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan´ın önderliğinde kahraman Emniyet Teşkilatımız ve kararlı şekilde hareket eden gerçek Türk askerinin güçlü müdahalesi ile amacına ulaşamamıştır. Demokrasiye bağlılığıyla ün salan Çanakkale Halkının ilk andan beri ülkesini ve geleceğini meydanlarda can siper hane savunması takdirin en büyüğüne layıktır. Geçmişte Devlet´in tüm kurumlarında iş yapar gibi görünen ihanet çetesi üyelerinin devletin dibine yerleştirmek istedikleri dinamit kendi ellerinde patlamıştır. Ülkemizin güçlü geleceği halkımızın birlik ve beraberliği ile tüm siyasi ve ekonomik alanlarda hükümetimizin uygulayacağı kararlarla parlamaya devam edecektir. İhanet çetesinin oluşturmaya çalıştığı karanlık ortam, 15 Temmuz sonrası hükümetimizin uyguladığı başarılı ekonomik ve siyasi politikalarla bertaraf edilmiş, verilmek istenen zarar ortadan kaldırılmıştır? şeklinde konuştu.

 Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan ve Tek Devlet

 Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon açıklamasında şöyle dedi; ?Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün ? Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir´ sözünün gerçekçiliği bugün Yüce Türk Milleti tarafından tekrar tüm Dünyaya gösterilmiştir. Bundan sonra bizlere düşen ülkemiz ve geleceğimiz için hiçbir siyasi ve ekonomik kaygı gözetmeden, Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan ve Tek Devlet gayemizi sürdürmek için canla başla çalışmaktır?

 Erdal Akarsu: "Halkın İradesine İnanıyoruz"

 ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Erdal Akarsu,? Askeri darbeler, muhtıralar demokrasiye, cumhuriyete ve halkın iradesine karşı girişimlerdir. Ülkemizde demokrasiye inanan tüm kesimlerin, halkımızın da sağduyulu bir şekilde aynı ortak paydada birlikte olma görev ve sorumluluğu vardır? dedi.

 Demokrasiden başka gideceğimiz yön ve başka bir geleceğimiz yoktur

 ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Erdal Akarsu, ?Öncelikle belirtmek isterim ki, halkın iradesine inanıyoruz. Demokrasi´den yana ve demokrasinin kurumlarının yanındayız. Bu yüzden demokrasimize yapılan bu hain saldırıyı kabul etmemiz söz konusu bile olamaz. Demokrasiden başka gideceğimiz yön ve başka bir geleceğimiz yoktur. Askeri darbeler, muhtıralar demokrasiye, cumhuriyete ve halkın iradesine karşı girişimlerdir. Ülkemizde demokrasiye inanan tüm kesimlerin, halkımızın da sağduyulu bir şekilde aynı ortak paydada birlikte olma görev ve sorumluluğu vardır? dedi.

 Bu Süreci Birlikte Göğüslemek Zorundayız

 Bu yılı kayıp yıl olarak görmek gerektiğini ifade eden Akarsu şöyle dedi; ?Ekonomi açısından bakarsak; tabi ki insanlarda bir tedirginlik olacaktır. Bu bir geçiş dönemidir. Bir takım sıkıntılar olacaktır, bunların yansımalarını işadamları olarak bize yansımaları olumsuz olacaktır. Ama bu dönemi birlikte aşmak zorundayız. Bu süreçte tabi ki yatırımlar konusunda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Sıkıntılı bir dönem herkesi bekliyor ama bu zamanla aşılacaktır. Şu anda genel anlamda bir sıkıntı yoktu, önümüzü daha rahat görebilmek açısından bu süreci birlikte göğüslemek zorundayız. Bu yılı kayıp yıl olarak görmek gerekiyor. Mevcudu koruyabilirsek hepimiz için önemli olacaktır diye düşünüyorum. Herkes gibi bizlerde beklemedeyiz, inşallah bu yaralar hızla sarılır. İnşallah olumlu şeyler olur ve bu beladan da kurtulursak önümüzün daha açık olacağına inanıyorum?

 Nevzat Üzen: ?Karanlık bir dönemden kurtulduk?

 İşadamı Nevzat Üzen; ?Hepimize geçmiş olsun. Karanlık bir dönemden kurtulduk ama bundan sonra normal düzenimizde konuşmak için gerek devlet içerisinde gerekse ekonomi açısından yapılacak çok işimiz var? dedi.

 Normale döneceğiz

 İşadamı Nevzat Üzen, ?Öncelikle ülkemizde bugüne kadar dünyada eşi görülmemiş gaddar ve insafsız bir grup tarafından yapılmak istenen demokrasiyi ve cumhuriyetin temel ilkelerini yıkma teşebbüsü; başta halkımızın sağduyusu, tüm siyasi partilerin desteği ve ülke yöneticilerinin cesaretli ve hızla alınan kararları neticesinde def edilmiştir. Hepimize geçmiş olsun. Karanlık bir dönemden kurtulduk ama bundan sonra normal düzenimizde konuşmak için gerek devlet içerisinde gerekse ekonomi açısından yapılacak çok işimiz var. Ekonomi açısında kafaların karışık olmasını normal karşılamamız lazım. Görüldüğü gibi dolar ve faiz yükseliyor, borsa düşüyor, işlem hacimleri düşük seviyelerde. Ülkemizin ekonomik paritelerinin olumlu seyretmesi kısa vadede sorunlar yaşansa da belirsizliklerin bir an önce giderilmesi bu dalgalanmaları normale döndürecektir? dedi.

 Birlik Beraberlik İçindeyiz

 İş dünyasının olumsuz yönde etkileneceğini söyleyen Üzen açıklamasında şöyle dedi; ?Bölgemize gelince yerli turizmin hareketli bir dönemde izinlerinin kaldırılması, vatandaşların endişelerinin artması nedeniyle tatiller yarıda kesilip dönüşlerin başlaması nedeniyle esnafımızı olumsuz etkilemektedir. Doğru tahmin ve yorumlarda bulunmak için biraz daha beklemek gerektiğine inanıyorum. Karanlık bir döneme girmekten kurtulmanın verdiği sevinçle piyasaların normale dönüşünü hep birlikte yakınan takip edeceğiz. Parlamento da siyasi partilerin, hükümetimizin verdiği birlik ve beraberlik mesajları ümidimizi artıran en önemli etken olacaktır. Bu çalkalantılı dönemin kısa sürmesi için hükümet ve parlamentonun alacağı tedbirler sonrasında belli olacaktır. Gayet tabi ki bir süre vermek zor ama en azından bu çalkalantılı dönemin altı ay süreceğini düşünüyorum?

 Ülgür Gökhan: ?Toplum olarak herkes darbeye karşı olduğunu gösterdi?

 İşadamı kimliği ile açıklamalarda bulunan Ülgür Gökhan ise yaşanan süreci ve ekonomiye yansımalarını değerlendirdi. Gökhan, ?Şu an toplum olarak biz sükunetimizi muhafaza etmeli, devletin sağlıklı birimlerinin bu ortalığı temizlemesini, devlet çarkının sağlıklı bir şekilde dönmesini sağlamalarını bekleyeceğiz? dedi.

 Herkes Darbeye Karşı Olduğunu Gösterdi

 Ülgür Gökhan, ?Bu darbeyi tasvip etmemiz mümkün değildir. İlk gece ben İstanbul´daydım, ilk darbe karşıtı twit atan kişilerden biriyim Türkiye´de. Buna kesinlikle toplum olarak karşı çıkmamız gerekiyordu, nitekim de öyle oldu. Toplum olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak herkes darbeye karşı olduğunu gösterdi. Bugünkülere bakmayın AK Parti´nin toplantıları, o gece zaten hepimiz, herkes darbeye karşı tutumlarımızı ifade ettik gösterdik Türk toplumu olarak. Bunun başarıya ulaşmamış olması hepimiz için sevindirici bir olaydır. Tabi burada sorulması gereken şeylerde var. Neden bu duruma geldik? Neden bu darbe girişimi yaşandı? Sorularını da işler biraz daha yatışınca oturup irdelememiz lazım. Bir daha böyle şeyler yaşanmaması noktasında bir takım kararlar almamız lazım. Sonuç itibariyle sevindirici ama nedenleri konusunda da düşündürücü. Şu an toplum olarak biz sükunetimizi muhafaza etmeli, devletin sağlıklı birimlerinin bu ortalığı temizlemesini, devlet çarkının sağlıklı bir şekilde dönmesini sağlamalarını bekleyeceğiz. Neden bu bela ile karşılaştık onları sonra irdeleyeceğiz? dedi.

 Yurt Dışındaki Türkiye Algısı Çok Önemli

 Gökhan, ?Böyle sıkıntılı bir dönem, darbe girişimi ve sonuçta da ülkede OHAL´in ilan edilme noktasına gelinmesi ekonomiyi tedirgin ediyor. Şu an dolar 3 liranın üzerinde geziniyor, borsa yine yüzde 3 düşüş yaşadı. Dolayısıyla yabancı yatırımcının, sıcak paranın Türkiye´ye güvenli bir ortama gelebilmesi içinde böyle durumların olmaması gerekir. Birde şu var; çok taze olay, ortalık hala toz duman içerisinde. O bakımdan yatırımcılarda ortalığın sakinleşmesini bekler hem yerli hem yabancı. Bu süreci sakin bir şekilde geçirmemiz lazım, bazı güven artırıcı kelimeler sözler duyuyoruz tüm bakanlardan. Sonuç itibariyle yurt dışındaki Türkiye algısı çok önemli. Yurt içinde de elbette ki yatırım kolları önemli. Bununla birlikte insanların tüketim davranışları önemli; insanlar para mı harcayacaklar yoksa tasarrufa mı yönelecekler? Bunların hepsi çok önemli? şeklinde konuştu.

Bu İşin Müsebbipleri Ortaya Çıktığında Önümüzü Daha Rahat Göreceğiz

 Bu kaotik ortamın 15-20 gün daha süreceğini ifade eden Gökhan şöyle dedi; ?biliyorsunuz operasyonlar halen devam etmekte. Neyin ne olduğunu tam anlamıyla öğrenene kadar herkes tedirgin olacaktır. Hangi kurumlara sıçrayacak? OHAL´de neler yaşanacak. Tüm bu süreç içerisinde bunları göreceğiz, piyasa da bu sürece göre davranacaktır. Ama ben bu sürecin 15 gün içerisinde netleşebileceğini tahmin ediyorum. Ana operasyonlar bu süreçte biter sonra detaylı temizlik devam eder diye düşünüyorum.  Bu belirsizlik ekonomik büyümeyi etkileyecektir ve Türk ekonomisine negatif olarak yansıyacaktır ama panik yapmayı gerektirmez diye düşünüyorum. Sonuçta başarısız bir darbe girişimi olmuştur. Bu işin müsebbipleri ortaya çıktığında önümüzü daha rahat göreceğiz. Bunlar doğal şeylerdir, bu sürecin beklenen sonuçları bunlar olacaktır. Bunun devam edip etmeyeceği ya da daha kötüye gidip gitmeyeceği ya da uluslar arası camia da olumlu bir havaya dönüp dönmeyeceğini zaman gösterecek. Bu da bence bu ayın sonunda ortaya çıkacaktır. Daha tozlar yere inmedi, ortalık toz duman. Birçok tutuklama, açığa alınmayı izliyoruz. Bunlar Çanakkale´de de yaşanan şeyler?

 ÇTSO: ?Demokrasi Vazgeçilmezimiz, Milli İrade Gücümüz, Kardeşliğimiz Geleceğimiz?

 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu´ndan yapılan açıklamada darbe girişimi kınanıp demokrasiye sahip çıkıldı ve ?Özel sektör olarak Ülkemiz ve milletimiz için daha büyük bir azimle çalışacak ve Türkiye´yi büyük hedeflerine taşıyacağız? denildi.

 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu´ndan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi. 15 Temmuz gecesi milletimiz ve milli kurumlarımız, demokrasimize kasteden alçakça bir saldırıyı önlemiştir. Halkımız sandığa ve demokrasiye sahip çıkmıştır.Darbe girişimi haberleri ortaya çıktığı gece Birliğimiz ve Oda-Borsa camiası olarak tepkimizi ilk anda ortaya koyduk. Bu hain kalkışmanın başarısızlığa uğraması, Türk Milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle mümkün olmuştur.

 Ülkemizin bütün kurumlarının, siyasi partilerimizin, sivil toplumun, basın kuruluşlarımızın, demokrasiyi sahiplenmiş olmasından herkes büyük bir mutluluk duymalıdır. Demokrasi düşmanlarına karşı iktidarı ve muhalefetiyle siyasi partilerimizin ve siyasetçilerimizin gösterdiği birlik, beraberlik ve kararlı duruş, en büyük takdiri hak etmektedir. Başta sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, Başbakanımız ve Meclisteki tüm siyasi partilerimize cunta heveslileri karşısındaki dik duruşlarından dolayı yürekten kutluyoruz. Gözü dönmüş darbecilerin saldırılarına büyük bir sebatla direnen böylece Gazi unvanını bir kez daha hatırlatan Meclisimizle gurur duyuyoruz.

 Bu darbe girişimi karşısında direnen,  tavır sergileyen herkese başta kahraman emniyet görevlilerimize ve TSK´nın şerefli mensuplarına gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız.

 Ama en çok, darbecilerin silahları karşısında kahramanca direnen milletimizin azim ve cesaretiyle kıvanç duyuyoruz. Bizler, gücünü sandıktan, yetkiyi milletten almayan bir idare istemiyoruz. Ülkemiz için demokrasi dışında bir seçenek de görmüyoruz. Ordu içinde örgütlenmiş bu terörist çetenin tamamen ortaya çıkartılmasını ve adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz. Hayatını kaybeden kahraman şehitlerimize Allah´tan rahmet, kıymetli ailelerine sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

 Milletimiz Onları Daima Minnetle Ve Rahmetle Anacaktır

 Allah´a şükür milletimizin sağduyusu, feraseti, cesareti ve Allah´ın yardımıyla bu belayı, bu fitneyi durdurduk. Bu şerden, hem demokrasimize hem de birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek çıktık. Hepimiz demokrasi konusunda toplumda sağlanan bu büyük mutabakatın değerini bilmeliyiz. Şimdi çok daha güçlü olmak, birbirimize daha fazla sarılmak, birbirimizi daha fazla sevmek zorundayız.

 Çünkü bizi biz yapan, bizi ayakta tutan, bizi millet yapan unsur budur. Ülkemizi kaosa sürüklemek isteyenlerin tuzağına düşmeyeceğiz. İş dünyası olarak daha fazla çalışma, üretme, istihdam sağlama zamanı diyoruz. Geçmişte olduğu gibi, bugün de, yarın da TOBB ve 365 Oda-Borsa olarak demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin Birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize karşı olanların da karşısına dikileceğiz.

 Özel sektör olarak Ülkemiz ve milletimiz için daha büyük bir azimle çalışacak ve Türkiye´yi  büyük hedeflerine taşıyacağız. Mustafa Kemal Atatürk´ün ?Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir? sözünü hep aklımızda tutarak; Ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki birlik ve beraberliğimizin kıymetini aklımızdan çıkarmayarak omuz omuza verelim. Yeter ki birbirimizi sevelim, birbirimize inanıp, güvenelim.

 Bu vesileyle halkın iradesi dışında hiçbir iradeyi tanımayacağımızı, demokrasimizden vazgeçmeyeceğimizi ve darbe girişimlerini kabul etmeyeceğimizi bir defa daha vurguluyoruz. Devletimiz ve ülkemiz var oldukça biz de varız. Demokrasi varsa hepimiz varız. Allah, ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın.

 ÇTB: ?Türk Milletinin ve Seçilmiş Hükümetimizin Yanındayız?

 Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini şiddetle kınadı. Yapılan açıklamada, ?Bizler de iş alemi olarak, halkımızın hür iradesine ve  demokrasiye yapılan her türlü  girişimin karşısında duracağımızı belirterek , Türk milletinin ve seçilmiş hükümetimizin yanında olduğumuzu en güçlü şekilde ifade ediyoruz? denildi.

 Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi yaptığı açıklamada, ? 15 Temmuz gecesi ülkemizin birliğine ve demokrasimize karşı gerçekleştirilen ülke yönetimini silah gücüyle ele geçirmeye çalışan bir grubun yaptıkları kesinlikle tasvip edilemez. TBMM´nin bombalanması, tarihimize girecek en kara sayfadır. Halkın iradesi ile seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Çanakkale iş alemi olarak, halkın iradesi ile seçilmiş hükümetimize ve demokrasimize karşı yapılan bu kalkışmayı en ağır biçimde kınıyoruz.  Türk halkı, demokrasiye sahip çıkarak tavrını en güçlü şekilde ortaya koymuştur. Bizler de iş alemi olarak, halkımızın hür iradesine ve  demokrasiye yapılan her türlü  girişimin karşısında duracağımızı belirterek , Türk milletinin ve seçilmiş hükümetimizin yanında olduğumuzu en güçlü şekilde ifade ediyoruz? görüşlerine yer verdi?