Türker´i Unutmadık

Türker´i Unutmadık

Eğitim İş Çanakkale Şubesi DİSK´in Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler´in , İstanbul Merter´deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybedişinin 35´inci yılında anma mesajı yayınladı.

Eğitim İş Çanakkale Şubesi tarafından yayınlanan mesajda ; ? DİSK´in Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, İstanbul Merter´deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybedişinin 35´inci yılında unutmadığımızı bir kez daha hatırlatıyoruz? denildi. Açıklamada şu sözlere yer verildi; ? ?Kemal Türkler ölümsüzdür!? diyoruz, çünkü daha ortada Toplu İş Sözleşmesi, Grev vb. kanunlar yokken o Türkiye´de Maden iş kolunda ilk toplu sözleşmeyi yaptı. 13 Eylül 1953´de Maden-İş Sendikası´nın Bakırköy yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 19 Mart 1954 tarihinde yapılan genel kurulda Maden-İş Sendikası´nın sekreterliğine getirildikten sonra aynı yıl, sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlık görevinden ayrılan Yusuf Sıdal´ın görevini üstlendi. Böylece 1958 yılında Türkiye Maden-İş Sendikası Türkiye genelinde örgütlenmeye başladı. 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi´nin kurucuları arasında yer alan Türkler, 1966´da bazı sendikacılarla birlikte Sendikalararası Dayanışma Anlaşması (SA-DA) verilen bir karara imza attı. Bu anlaşma sonucu, GIDA-İŞ, BASIN-İŞ, MADEN-İŞ, LASTİK-İŞ, 15 Ocak 1967´de de Türk-İş´ten ayrılıp Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu´nu (DİSK) kurdular. Bu tarihte Maden-İş sendikası kontenjanından Kemal Türkler, DİSK yönetim kuruluna seçildi. 13 Şubat 1967´den 1977 yılına kadar genel başkanlık görevini üstlendi. Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980´de katledildi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın 14 Nisan 2003 tarihli duruşmasında, Ünal Osmanağaoğlu´nun beraatine karar verildi. Dosyanın temyize gittiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eksik soruşturma gerekçesiyle kararı bozdu. Ardından davayı tekrar görüşen mahkeme, Ünal Osmanağaoğlu hakkında ikinci kez beraat kararı verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Türkler´in, Merter´deki evinin önünde öldürülmesi eyleminde Osmanağaoğlu´nun eylem yerinin belirlenmesi, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığına işaret ederek, beraat kararını oybirliğiyle bozdu. Ünal Osmanağaoğlu´nun yargılandığı dava, 1 Aralık 2010´da zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düştü.  Türkler´in avukatı Rasim Öz, dosyayı AİHM´e taşıdı. AİHM başvuruyu inceliyor. Bütün bu hukuksuzluklara rağmen, Türkler´i ve mücadele geleneğini yaşamak ve yaşatmak için 35. yılında bir daha sahipleniyoruz.

Eğitim İş Çanakkale olarak; tüm olumsuzluklara rağmen insanca yaşam, güvenceli iş, güvenceli gelecek için sınıf sendikacılığına olan inancımızla mücadeleyi yükselteceğiz?