Troia hazineleri ait olduğu yere verilmeli

Troia hazineleri ait olduğu yere verilmeli

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yurt dışında bulunan Troia hazinelerinin ait olduğu yere verilmesi gerektiğini söyledi.

Yurtdışına Kaçırılan Kültür Varlıklarının Belirlenerek İadelerinin Sağlanması ve Mevcut Kültür Varlıklarının Korunması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan komisyon üyeliğine seçilen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Troia hazinelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Troia hazinelerinin iadesi için yoğun bir şekilde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Milletvekili Gider ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını söyledi.

Milletvekili Gider: ? Bu çok ciddi bir süreç şu anda gerek bakanlıklarımız gerekse diğer birimlerimiz ciddi bir mücadele içerisindeyiz? dedi.

Burada farklı durumların  varlığına dikkat çeken  Milletvekili Gider: ?Mesela göstere göstere çalınıp geri getirilmeyen eserlerimiz var. Bir dönem kayıt yapılmadığı dönemlerde bunları satın aldık dedikleri eserler var. Bir de çok acıdır ki; biz bunları tamir edeceğiz diyerek alıp götürdükleri ama geri getirmedikleri eserler var? şeklinde konuştu.

Troia Hazinelerinin şu anda Puşkin Müzesinde olduğunun altını çizen Milletvekili Gider sözlerini şöyle sürdürdü: ?Ruslar bu hazineleri savaş tazminatı olarak Almanlardan aldılar. Almanlar tazminatı verelim hazineleri geri verin diyorlar. Biz ise; ikisine de siz bir durun bunları önce ait oldukları yere verin? diyoruz. 2018 Troia Yılı olması, müzenin bitirilecek olması bizim elimizi güçlendirse de biz müze açtık hadi bunları geri verin deyince kimse kimseye bir şey vermiyor. Bu kavganın içerisindeyiz, haklı bir kavganın içerisinde olmaktan dolayı mutluyum. İnanıyorum ki diğer eserlerimiz gibi Troia hazineleri de ülkemize geleceklerdir?