Topraktan Çıkan Peynir

Topraktan Çıkan Peynir

Ayvacık ilçesine bağlı Çınarpınar köyünde köylü vatandaşların hazırladığı testi peyniri damakları tatlandırıyor.

Kazdağları eteklerinde yetişen büyük ve küçükbaş hayvanların doğal sütünün kendine has aromatik tadı damakları Ezine peyniri lezzetlendiriyor.

Ayvacık ilçesine bağlı Çınarpinar köyünde köylüler tarafından mandıraya verilmeyen sütlerden elde edilen peynirler testi peyniri olarak sofraları süslüyor. Mandıraya verilmeyen sütlerden peynir elden eden köylüler salamura halindeki peynirleri ovaladıktan sonra toprak testi içerisine dolduruyor. Toprak testinin ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra toprağa gömen köylüler ihtiyaç duydukları zaman testileri toprak altından çıkararak ilçe merkezinde satıyor yada kendilerine yiyecek olarak ayırıyorlar.

Yılın her döneminde testi peynirini yaptıklarını belirten köylüler toprak altına koyulan testi peynirinin hava almadığı süre boyunca toprak altında muhafaza edilebileceğini dile getirdiler.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, testi peynirinin Ayvacık yöresine has olduğunu belirtti. Başkan Şahin; ? Keçi ve koyun burada çok fazla vardır. Bunlar mera hayvanlarıdır. Hepsi salmadırlar. Doğadaki kekikleri yerler. İki tür kekik vardır. Buda hayvanın etine ve sütüne yansır. Buda güzel bir aroma yaratır? dedi.

? 1-2 yıl saklanır?

Şahin peynirin saklanma koşulları ile ilgilide yaptığı açıklamada; ? Hava almayacak şekilde ağzı kapatılıp toprağa gömülüyor. Onu 1 yıl sonra çıkarır, iki yıl sonra çıkarır. Kendi yiyeceği için çıkarır. Hediye olarak çıkarır. Satmak için çıkarır. O peynir bozulmaz. Çok muazzamda lezzeti vardır? diye konuştu.

? Coğrafya çok önemli?

Coğrafyanın önemine de dikkat çeken Şahin; ? Coğrafya çok önemli diyoruz. Bulunduğumuz köyün az ilerisinde sol tarafımıza baktığımızda Egeyi görürsünüz. Sağ tarafınıza baktığınızda Çanakkale Boğazını Marmara´yı görürsünüz. İki bölgenin birleştiği yerdir burası ve bitrki çeşitliliği fazla. İşte sütteki aromayı da bu yaratıyor? dedi.