Toplu Taşıma Filosuna 17 Yeni Araç

Toplu Taşıma Filosuna 17 Yeni Araç

Artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak, kentlilerimizin şehir içindeki ulaşımlarını daha da kolaylaştırmak adına toplu taşıma araç filosuna 17 adet halk otobüsü daha katıldı.

Otobüsler için düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, raylı sisteme yönelik planlama hazırlıklarının da sürdüğünü kaydetti. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle, 17 adet 12 metrelik engelli aparatlı halk otobüsü kentlilerin kullanımına sunuldu. Törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, S.S.18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Bali Günay başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kentliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentin hızla büyüdüğünü ifade ederek, bu anlamda ulaşım konusunda da yatırımların hız kesmediğini ifade etti. Yasalara uygun olarak engelli aparatı bulunan 17 adet 12 metrelik halk otobüsünün hizmete girdiğini kaydeden Başkan Gökhan, ?Bu meydanda 10 yıl önce konuştuğumu hatırlıyorum. 2006 yılında ilk defa bu toplu taşıma işini 18 nolu Kooperatif ile beraber yapma konusunda başlangıç konuşmasını yapmıştım. O zaman tabi Çanakkale´nin nüfusu belliydi. Kepez´in nüfusu belliydi. Kepez´i daha sonra bu işin içine kattık. Sonrasında işin içine Güzelyalı, Dardanos´u kattık. Gittikçe genişledi. Şimdi köylere doğru gidiyoruz. Çınarlı köyüne gidiyoruz, Kalabaklı`ya da gitme noktasındayız. Giderek de genişleyecek. Kent büyüdü, otobüsler de büyüdü. Hem hacim olarak hem de sayı olarak büyümek durumdaydı. Bir de yasal bir durum var. Toplu taşıma araçlarının engellilere uygun olması gerekiyor. Bununla ilgili de yasa çıktı, süre verildi ama esnaf arkadaşlarımızın buna uyum sağlamaları zaman aldı ama sonuçta geldiğimiz nokta sevindirici? dedi.

Engelli Kentlilerimizin Kullanabileceği Araçların Sayısı Artıyor

Başkan Gökhan, ?Bugün itibariyle günlük yolcu taşıma kapasitesi 63 bin-65 bin seviyesine geldi. Bu noktada tabi üniversite kenti olmamız dolayısıyla sabah ve akşam yoğunluğu ve çeşitli vesileler ile yoğunluklar yaşanabiliyor. Bunları rahatlatmak adına da araçların hacimsel kapasitelerinin büyümesi gerekiyordu. Bu noktada bugün geldiğimiz rakamları sizinle paylaşayım. Bizim 2015 senesi öncesinde 19 tane engelli aparatlı aracımız varmış. 2015 yılında 21 tane araç almışız. Bugün de 17 tane engelli aracı almış oluyoruz. Böylelikle kooperatifin toplam 57 tane büyük 12 metrelik engelli aracı olmuş oluyor. Bunun dışında Çanakkale Belediyesi olarak da 13 tane engelli aparatlı aracımız var.  Önümüzdeki süreçte de 45 tane 7 metrelik araç kalmış durumda, yani eski tip araçlar... Onlar da 2017 yılının yarısına kadar 8 metrelik engelli tipi ya da yine ihtiyaca göre yine 12 metrelik araçlar ile değiştirilmesi söz konusu. Çünkü artık yasa gereği bütün araçların engelli aparatlı olması gerekiyor. Bunu da sağlamış olacağız. Böylelikle Çanakkale`de bütün toplu taşımanın bu bağlamda engelli tipte araçlarla yapılmasını sağlamış olacağız. Araçlarımızı büyütüyoruz, sayılarını arttırıyoruz. Önümüzdeki yıl da tamamını engelli tipe getireceğiz. Yeni ihtiyaçlara göre güzergahlarını tekrar gözden geçireceğiz? diye konuştu.

?Raylı Sistemin Planlama Hazırlıklarına Devam Ediyoruz?

Kent nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Başkan Gökhan, bu bağlamda raylı sistem konusunda da planlamaların sürdüğüne vurgu yaparak, ?Çanakkale´de belli zamanlarda yoğunluklar oluyor. Onun için onları da bir kez daha planlamanın gereği var. Nitekim Çanakkale çıkışında Mezarlığın karşısına yurtlar yapıldı, yerleşim alanları genişliyor, Esenler`de 60 metrelik yolun ötesinde çok ciddi nüfus yerleşecek. Hepsini alt alta koyduğumuzda bu araçlar bile bir gün yetmez duruma gelme ihtimali söz konusu olabilir. Ancak burada tabi bütün bunlar olurken nüfus artışının da 200 bin seviyesine

geldiğinde de artık raylı sistemin de planlanması gerekiyor. Biz bununla ilgili çalışmaları yaptık. İmardaki çalışmalar tamamlanmış durumda. Sadece raylı sistemin oluşabilmesi için günlük kullanım sayısına ulaşmamız lazım. Bunun fizibilitesinin yapılması lazım. Yatırımı yapmakta sorun yok bir kere yaparsınız yatırımı; yolunu döşersiniz, hattını yaparsınız ama ondan sonraki işletme safhasında bunun zarar etmemesi lazım. Zarar etmemesi için fiyatı yükseltirseniz insanlar kullanmaz duruma gelir. Dolayısıyla biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hatta 60 metrelik yolun ortasında, Cevat Paşa Ortaokulu´nun oradan başlayan hat, yeni yapacağımız köprüyü de takip ederek devam edecek. Üniversiteye kadar, belki yarın Güzelyalı´ya kadar devam etmesi söz konusu. Şu anda bu nüfus buna yatırım yapmaya hazır değil belki ama en azından 5 yıl sonra raylı sistemin hizmete girmesi için çalışmalara başlanabilir? dedi.Konuşmaların ardından katılımcılar otobüsleri gezerek, bilgi aldı.