Tabiplerden gözaltı tepkisi

Tabiplerden gözaltı tepkisi

Çanakkale Tabip Odası Fetullahcı terör örgütü operasyonlarında gözaltına alınan 3 üyesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı

Tabip Odası Çanakkale Şubesi yaptığı yazılı açıklamada Fetö soruşturmaları kapsamında 3 üyelerinin gözaltına alındığını kaydetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; ?Gözaltına alınan üyelerimiz üzerinden, TTB´nin de daha önce belirtmiş olduğu bazı hususlarda, kamuoyunda bir duyarlılık oluşturmak üzere buradayız. Hepimizin bildiği gibi, olağanüstü yönetim usullerine başvurulan dönemler, insan hak ve özgürlüklerine yönelik ihlallerin yoğunlaştığı dönemler olarak kayıtlara geçmiştir. Gözaltı sürelerinin 30 gün olması, 668 sayılı kanun hükmünde kararnamede ilk 5 gün boyunca avukata erişim hakkının kısıtlanabilmesi, uluslararası standartlara göre belirlenmiş ve uyulması zorunlu olan ?insanların işkenceden ve diğer kötü muameleden korunması için önlemlerin? askıya alınmış olması anlamına gelmektedir. Çanakkale Tabip Odası olarak, her ne koşulda olursa olsun işkencenin karşısında olduğumuzu, işkenceye ilişkin iddiaların bağımsız heyetlerce araştırılmasını, adli yargılama süreçlerinin her aşamasının uluslararası etik ve hukuk kurallarına uygun olarak yapılmasını talep ettiğimizi bildirmek istiyoruz. Çanakkale´de şimdiye kadar yürütülmekte olan soruşturmalar kapsamında gözaltı süreleri ve kötü muameleye dair sıkıntılı bir süreç yaşanmadı ve bundan sonra da yaşanmamasını, üyelerimizin adil bir yargılama sürecinden geçirilmelerini umut ediyoruz. Üyelerimizden Senay Balam Yıldırım´ın gözaltına alınması ise bahsettiğimiz bu hususların dışında bir önem arz ediyor. Balam ÇOMÜ Tıp Fakültesinden yeni mezun, Ezine Devlet Hastanesi acilinde çalışan bir pratisyen hekim. Öğrenciliğinden beri tanıdığımız, Tabip Odası etkinliklerine katılan, temsil ettiğimiz Tabip Odası kadar her türlü cemaat yapılanmasından uzak, FETÖ soruşturmaları içinde bu torbaya katılmış olmasında ister istemez bir bit yeniği aramak durumunda kaldığımız bir öğrencimiz.

Senay Balam, mayıs ayında Ezine Devlet Hastanesi acilinde nöbet tuttuğu sırada, Çanakkale AKP milletvekillerinden Bülent Turan kalabalık bir ekiple hastane acilini ziyarete geliyor ve Balam, hocalarından, bizlerden öğrendiği şekilde, hasta mahremiyetini korumak adına diğer doktor arkadaşının ve hastasının bulunduğu poliklinik odasına milletvekili ve ekibinin girmesine izin vermiyor. Çanakkale Tabip Odası olarak, bu haklı ve anlamlı davranışının arkasındayız. Demek ki hekimlik etiğinin ?parti ve particilik? iç hukukundan daha önemli olduğunu bu öğrencimize öğretebilmişiz diye düşünüyoruz. Bu sırada Balam´ın bu davranışı karşısında, Bülent Turan´a eşlik edenlerden biri  parmak sallayarak ?göreceksin sen? diyor. Hemen ertesi gün Balam Ezine Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri yardımcısı tarafından idareye çağrılıyor ve yaptığının çok büyük bir hata olduğu kendisine iletiliyor. Hakkında idari soruşturma başlatılıyor. İdari soruşturma sırasında bu konuda basın açıklaması yapmaması, herhangi bir kurumla (kastettikleri Tabip Odası olsa gerek) birlikte hareket etmemesi gerektiği uyarısında bulunuluyor. Bu arada 15 Temmuz vehameti yaşanıyor ve biz öğreniyoruz ki Balam çok sevdiği ve hastaları tarafından da çok sevildiği görevinden uzaklaştırılmış. Öğrenciliğinden beri tanıdığımız Balam ile ilgili olarak yanlış bir şeyler olduğunun farkındalığıyla, Tabip Odası yönetimi olarak Ezine Kaymakamı ile görüşme talep ediyoruz. Görüşme sırasında Balam´ın darbe gecesi ve ertesi gün paylaşmış olduğu facebook paylaşımları nedeniyle bir ihbar olduğunu öğreniyoruz. Balam paylaşımlarında; darbenin gerçekliğiyle ilgili şüphelerinden dem vuruyor ve erlerin yaşamış olduğu linç girişimlerinden rahatsızlığını dile getiriyor. Kaymakam ile yaptığımız görüşme sırasında Kaymakam Bey diyor ki; ?paylaşımlarının bütününe baktığımızda bu hekim arkadaşınızın fetöcülükle bağlantılandırılamayacak bir düşünce yapısı olduğunu ben de kişisel olarak görebiliyorum, ancak böyle bir ihbar sonrasında gereğini yapmazsam ben de aynı suçlamalara maruz kalabilirim.? Biz de adil bir yargılama sürecine güvenimizi ve Balam´ın Fetullahçılıkla ve darbecilikle ilgisinin olmadığının nasıl olsa anlaşılacağını söylüyoruz. Gelinen nokta şudur ki sevgili basın mensupları, dün itibariyle Senay Balam Yıldırım FETÖ soruşturmaları kapsamında gözaltına alındı ve avukatından öğreniyoruz ki facebook paylaşımları dışında bunu gerektirecek elde bir delil de yok? dedi.