Suyumuzu Da İsrail´e Mi Satacaksınız?

Suyumuzu Da İsrail´e Mi Satacaksınız?

CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Bülent ÖZ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerine CHP Grubu adına söz alarak dikka

Çoğunluğu çiftçilikle uğraşan Çanakkale´mizi ve ülkemizi doğrudan etkileyecek Devlet Su İşleri yasası üzerine konuşmaya başladığını ifade eden CHP´li Bülent ÖZ, ?Her şeyi sattınız, şimdide suyumuzu da Meksika üzerinden İsrail´e mi satacaksınız?? vurgusuyla TBMM Genel Kurul Kürsüsünden şunları ifade etti:

 

BAKANIN SULAMA BİRLİKLERİMİZİN GELECEĞİNİ İSRAİL FİRMASIYLA GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİALARI DOĞRUYSA?

Özelleştirme dedik, dünyanın en büyük tarım şirketlerinden biri olan İsrail menşeli Netafim firmasının Türkiye´deki su havzalarına ve sulamaya talip olduğu, sulama birliklerinin özelleştirilmesi konusunda Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile İsrail kökenli bir firma yetkilileriyle görüştükleri ve anlaştıkları iddia edildi.

Yine Sayın Eroğlu´nun 2012 yılında sulama birliklerini özelleştirme düşüncesi gündeminde olmasına rağmen, 17-25 Aralık olayları nedeniyle gündemden düştüğü, sonrasında Türkiye´deki su havzaları ile sulama birlik ve kooperatiflerinin İsrail kökenli bir firmaya satılmasına Türk kamuoyunun karşı çıkacağı, bu nedenle firmanın yüzde 80´inin 2017 yılı Ağustos ayında Meksikalı bir Yahudi firmaya satıldığı ve Türkiye´deki su havzaları ve birlikleri ile kooperatiflerin özelleştirilmesinin bu firma üzerinden yapılacağı iddialar arasındadır. Bunlar doğru mudur?

İSRAİL FİRMASI MEKSİKALI YAHUDİ FİRMAYA SATILIYOR, BAKAN MEKSİKA BÜYÜKELÇİSİYLE GÖRÜŞÜYOR

Nitekim 6 Mart 2018 tarihinde yani bu kanun tasarısının Başbakanlıkta onaylanmasından üç gün önce -fotoğrafta da gördüğünüz gibi- Veysel Eroğlu Meksika´nın Ankara Büyükelçisini makamında kabul etmiş, Bakanlığın resmî internet sitesinden "Özellikle ormancılıkta su kaynakları yönetimindeki ikili iş birliği projelerine başlamak ve başlatmak için yeni yollar belirlemekten onur duyuyoruz. Meksika Hükûmeti ve ilgili bakanlarla her türlü iş birliğine açığız. Türkiye ve Meksika arasındaki iş birliğini daha geliştireceğiz." şeklinde paylaşmıştır.

Komisyonda suyumuzun geleceği görüşüldüğü bir zamanda ikilinin bir araya gelerek açıklama yapması kafalarda soru işareti bırakmaktadır.

378 ADET SULAMA BİRLİĞİ ÖNCE DSİ´YE DEVREDİLMEK SONRADA ÖZELLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Türkiye´de 1 milyon 450 bin çiftçinin ve toplamda 12 milyon kişinin rızkına hizmet eden 378 adet sulama birliği var. Bu yasayla sulama birlikleri DSİ´ye devredilecek. Ancak sonrasında özelleştirmenin önü açılabilecek bu yasayla.

Özelleştirilmesi durumunda şirketler sulama tarifesini istediği gibi belirleyecek ve çiftçimiz hasat yaptığında değil, şirket kendi belirlediği zaman parasını isteyecek. Sulama planlamasını şirket yapacak. Eğer hatalı su planlaması yaparsa yani suyu çiftçinin ihtiyacı olduğu zamanda vermezse ne olacağını düşünün.

SUYUN KULLANAN ÇİFTÇİMİZİN SÖZ HAKKI ELİNDEN ALINIP, SERMAYEYE DEVREDİLECEK

Çiftçimiz "Ürünüm yanmasın." deyip sulama günü haricinde su almak isterse dekar başına önce 2 kat, daha sonra 4 kat, daha sonra katlamalı ceza ödeyecek. Elde edilen ürün su cezasını ödemeye yetecek mi? Yetmeyecek.

Sulama ücretleri zamanında ödenmezse şirketler bankaya bildirecek. Banka bu parayı kesmeden çiftçimize destek primi vermeyecek, çiftçimiz bankadan eli boş dönecek. Çiftçinin söz hakkı elinden alınıp şirketlere yani sermayeye devredilecek.

SULAMA BİRLİKLERİNDE ÇALIŞANLARIN AKIBETİNİN BELİRSİZLİĞİ, MAĞDURİYETİN GÖSTERGESİDİR

Bu tasarıda hiç değinilmeyen bir husus da sulama birliklerinde çalışanların akıbeti. Maalesef çalışanlar da mağdur bırakılacak.

KURAKLIK TEHLİKESİNE VE SU KAYNAKLARIMIZIN GELİŞTİRİLMESİNE KAFA YORMAMIZ GEREKİYOR

Ülkemizdeki kuraklık tehlikesi artarken çiftçimizin tarımda kullandığı su kaynaklarının azalmasıyla ilgilenmeliyiz. Etkin su kullanımı ve su kaynaklarının geliştirilmesi için neler yapılmalı, kafa yormalıyız.

ÇANAKKALE´DEKİ SULAMA BİRLİKLERİMİZ MEVCUT SORUNLARIYLA ÇARESİZ BEKLİYORLAR

Çanakkale´deki sulama birliklerimiz hatalı ve yetersiz teslim edilen sulama tesislerini onarmaktan borç batağındalar. İşin içinden çıkamayan ve feshedilen Lâpseki Çardak Sulama Birliğimizin üyeleri çaresizce ne olacağını bekliyor. Sonucu özelleştirme olabilecek bu yasa, çiftçimize büyük külfet getirecek.

TOPRAK İŞLEYENİN SU KULLANANINDIR DİYORUZ AMA ÖZELLEŞTİRME ADI ALTINDA HERŞEY SATILIYOR

TEKEL´i, Sümerbank´ı, Telekom´u sattınız, Şeker Fabrikalarımızı da satıyorsunuz. Özelleştirmenin önünü açan bu tasarı yasalaşırsa Sayın Bakana sormak istiyorum, suyumuzu da Meksika üzerinden İsrail´e mi satacaksınız?

Biz yıllardır aynı şeyi söylüyoruz, ne diyordu rahmetli Başbakanımız Bülent Ecevit; "Toprak işleyenin, su kullananındır."

 

CHP´li Bülent ÖZ, yaptığı vurgularıyla ve tespitleriyle CHP sıralarından sık sık alkış aldığı konuşmasını ?Çiftçimizin elinden toprağını, suyunu almayın diyorum.? Diyerek tamamladı.