Süt Üreticisi Mağdur Edilmiştir

Süt Üreticisi Mağdur Edilmiştir

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Bülent Öz, süt üretiminde girdi maliyetlerinin ivedilikle düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Birileri sütten zenginleşmektedir ama bu kesim üreticiler değildir? dedi.

Öz, beraberinde CHP Milletvekili Muharrem Erkek ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, çiğ süt üreticilerinin yaşadığı sorunlara değindi. Hükümetin Et ve Süt Kurumu üzerinden etkisi sınırlı ve yetersiz bir regülasyon yapmaya çalıştığını savunan Öz, süt üreticilerinin zor günlerden geçtiğini bildirdi. Öz, "Anaç sığır desteklemeleri Nisan ayının 20´sine gelinmesine karşın hala yapılmadı. Dünyada süt ile yem paritesi 1 litre süt karşılığında 1.5 kilo yem şeklinde gerçekleşirken bu oran ülkemizde 1´in altındadır. Birileri sütten zenginleşmektedir ama bu kesim üreticiler değildir." ifadesini kullandı. Öz, çiğ süt üreticilerinin AB üyesi ülkelerin üreticileri düzeyinde desteklenmesi ve ülke insanının kaliteli süte ekonomik erişiminin sağlanması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:  "Süt üreticilerinin serbest piyasanın acımasız çarkları arasında yok olmaması için Et ve Süt Kurumunun sürece daha aktif katılımı sağlanmalıdır. Ayrıca yeni destekleme modelleri oluşturulmalıdır. Yem fiyatı ile süt fiyatı arasında bir orantısızlık bulunmaktadır. 2002 yılında 15 kilogram süt ile bir torba yem alınabilirken, 2016 yılında 40 kilogram süt ile bir torba yem alınabilmektedir. Çiğ süt üretiminde kullanılan girdi maliyetlerinin ivedilikle düşürülmesi gerekmektedir."

Su yerine süt

Toplantıya bir bardak süt ile gelen Bülent Öz, Meclis Genel Kurulu ve basın odalarında milletvekillerinin kullandığı suyun maliyetinin sütten fazla olduğunu savundu. Öz, "Biz Meclisimize ve devletimize daha az maliyeti olması açısından bundan sonra Genel Kurul konuşmaları arasında su yerine süt içilmesini teklifi ediyoruz." dedi. CHP Milletvekili Muharrem Erkek ise tüketicinin temel gıda maddesini ucuza tüketebilmesi için üreticinin desteklenmesinin şart olduğunu, ancak hükümetin üreticiyi sisteme ve tüccara ezdirdiğini iddia etti.