Soydan Çevre Mühendisliğine Çift Önerge

Soydan Çevre Mühendisliğine Çift Önerge

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Serdar Soydan çevre mühendisleri ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Serdar Soydan önergelerinde 12 yıldır AKP Hükümetlerinin uyguladığı doğayı ve yaşamı yok sayan sözde büyüme anlayışı doğrultusunda yaşam kaynaklarının acımasızca yok edilmekte olduğu ifade edildi. Soydan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yönelik verdiği önergesinde; “ Sürdürülebilir bir büyüme ve gelişme doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığına uygun çevre koşullarının yaratılması ile mümkün olabilir. Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve giderilmesi çevre kirliliğini engelleyerek sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının yolu kamu kurum ve kuruluşlarında çevre mühendislerinden daha fazla yararlanmaktır. Bu doğrultuda; Son 12 yılda (2012-2014 ) üniversitelerimizden toplam kaç kişi Çevre Mühendisi olarak mezun olmuştur,   bunların ne kadarı Çevre Mühendisi olarak iş bulmuştur ve çalışmaktadır, kamu kuruluşlarında son 12 yılda istihdam edilen Çevre Mühendisi sayısı nedir? İşsiz Çevre Mühendislerin sayılarının her yıl artmakta olduğu doğru mudur, doğru ise bu konuda neler yapmayı düşünüyorsunuz, bakanlığınızın bu konudaki tedbirleri nelerdir? Bakanlığınızın önümüzdeki 5 ve 10 yılda ülkemizde ihtiyaç duyulacak Çevre Mühendisi sayısı hakkında çalışmaları var mıdır, var ise belirlediğiniz rakamlar nelerdir?”

Güllüce’ye önerge

Soydan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye yönelik verdiği önergede ise; “ Plansız ve çarpık sanayileşme sonucu yaşam kaynaklarımız olan hava, su ve toprak hızla kirletilmektedir. Özellikle 12 yıldır AKP Hükümetlerinin uyguladığı doğayı ve yaşamı yok sayan sözde büyüme anlayışı doğrultusunda yaşam kaynaklarımız acımasızca yok edilmektedir. Sürdürülebilir bir büyüme ve gelişme doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığına uygun çevre koşullarının yaratılması ile mümkün olabilir. Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve giderilmesi çevre kirliliğini engelleyerek sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının yolu kamu kurum ve kuruluşlarında çevre mühendislerinden daha fazla yararlanmaktır. Bu doğrultuda; Bakanlığınız bünyesinde kaç adet çevre mühendisi bulunmaktadır,  son 12 yılda (2002-2014) bakanlığınıza kaç adet çevre mühendisi alınmıştır? 72 milyon vatandaşımızın çevre, hava, su ve toprak güvenliğinden sorumlu olarak bakanlığınız bünyesinde çalışan çevre mühendislerinin sayısı yeterli midir, yeterli değil ise sağlıklı, sürdürülebilir bir çevreyi nasıl ve kimlerle sağlamayı düşünüyorsunuz? 2015 yılında Bakanlığınızın Çevre Mühendisi ihtiyacı ne kadardır, 2015 yılı içinde kaç adet Çevre Mühendisi alımı gerçekleştirilecektir?”