Soğuk Hava Zeytini Tehdit Ediyor

Soğuk Hava Zeytini Tehdit Ediyor

Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, soğuk hava ve don olaylarının özellikle zeytincilikte büyük zararlara yol açmasından endişe ettiklerini söyledi.

Ulus, yaptığı açıklamada, Marmara ve Ege bölgelerinde son iki haftada sıfırın altında 10`lara ulaşan hava sıcaklıklarının görüldüğünü hatırlattı. Bunların, zeytincilik sektörüne zarar veren havalar olduğunu belirten Ulus, zeytinin sıfırın altında 6`dan itibaren hasar almaya başladığını vurguladı. Ulus, küresel ısınma konusunu sürekli gündemde tutmaya çalıştıklarını, don olaylarının da bunun bir parçası olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: " Bunun etkileri her yerde hissediliyor. Geçen yıl kuraklığı konuşurken bu yıl aşırı yağışlar ve don olayını konuşuyoruz. Kasım sonu başlayan ve aralıkta devam eden yağışlara çiftçiler olarak sevindik ancak hemen akabinde gelen kar ve don, bunun bir felakete dönüşmesine neden oldu. Çünkü bu bölge ciddi anlamda zeytin ve zeytinyağı üreten bir nokta. Özellikle sıfırın altında 10`lara kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle başta Çanakkale olmak üzere bölgedeki diğer birçok ilimizde zeytinler patlama noktasına geldi. Çünkü zeytin sıfırın altında 6 dereceden sonra sıkıntıya giriyor. Ağaçlarımızın uç noktalarındaki taze filizlerimizin patlaması sonucunda da soğuklama olayı meydana geliyor. Soğuklama yaşayan zeytin ağaçları kuruyor."

"5 yıl ürün alınamayabilir"

Kuruyan zeytin ağaçlarının en az 5 yıl ürün vermemesinin söz konusu olduğunu bildiren Ulus, bunun da çiftçilerin arazilerinden 5 sene zeytin alamaması anlamına geldiğini belirtti. Konuyu, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) toplantılarında dile getirdiklerini, Türkiye Ziraat Odaları Birliği yetkililerine ilettiklerini kaydeden Ulus, "En kısa sürede TARSİM`in, zeytin ağaçlarını da sigorta kapsama almasını istiyoruz. Aksi halde bu iklim değişiklikleri nedeniyle zeytin çok büyük zarar görecektir" ifadesini kullandı. Ulus, soğuk havalar devam ettiği sürece zeytinciliğin başta Çanakkale olmak üzere bölgede büyük zarara uğrayacağını sözlerine ekledi.