Savaşın hastane ortamı bu müzede

Savaşın hastane ortamı bu müzede

Dünyanın en kanlı savaşının yaşandığı Gelibolu Yarımadasında savaş devam ederken hastanelerin o dönem ki anları Alçıtepe´de yapılan açık hava müzesiyle birebir yaşatılıyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları sırasında Alçıtepe köyünde hastane olarak hizmet veren Tarihi binayı Konya Selçuklu Belediyesi ile ortak işbirliği çerçevesinde restore ederek Açık Hava Müzesi haline getirdi.
 
Çanakkale Deniz Zaferinin 103ncü yıldönümü kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen ve büyük beğeni toplayan Açık Hava Savaş Hastanesi müzesi ziyaretçilerine duygusal anlar yaşatıyor.                                 
                                                                                                                                                         Çanakkale Savaşları sırasında cephe gerisinde kahraman Mehmetçiklerin tedavi edildiği sahra hastanelerinin bulunduğunu söyleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, o dönemki hastane şartlarını bal mumu heykelleri ile ziyaretçilerin hizmetine sunduklarını söyledi. 
 
Tarihi alanda böyle önemli bir müzenin eksik olduğuna dikkat çeken Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu eksikliği gidermek adına çalışmalara başladıklarını belirterek: ? Projemiz ortaya çıktıktan sonra bir askeri hastaneyi müze şeklinde yapalım fikri ortaya çıktıktan sonra Selçuklu Belediye Başkanımızla bu düşüncemizi paylaştık. Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay´da büyük bir istekle bu talebimize cevap verdi. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Konya Selçuklu Belediyemiz ve Tarihi Alan Başkanlığımız birlikte ortaya böyle gelenlerin, ziyaretçilerin o dönemki savaş koşullarında cephe gerisindeki hastane şartlarında ne yaşanmış, yaralıların tedavisinde hangi duygusal ortam vardı buraya geldiklerinde onu hissedebiliyorlar. Çokta güzel ve duygu yoğunluğu fazla olan bir merkez ortaya çıktı? dedi. 
 
Açık Hava Savaş Hastanesi müzesinin açılışını  18 Mart ?ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın  bilgisi dahilinde gerçekleştirdiklerini belirten Kaşdemir: ? Sayın Cumhurbaşkanımız Çanakkale´de ve Tarihi Alandaki bütün projeleri tek tek ayrı ayrı yakından takip ediyor. Hepsi hakkında bilgi ve malumat almak istiyor. Tarihi alana ve şehitliklere de büyük destek veriyor. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı arz ediyoruz? şeklinde konuştu.
 
Bizlerde tarihi alan başkanlığı olarak o dönemki tarihi atmosferi yaşatmak adına ortaya çıkartmak adına Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak adına ecdattan bize kalan mirasları ayağa kaldırmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz ifadelerini kullanan Kaşdemir müze ile ilgili olarak: ? Askeri hastane müzesinde komuta kademesinden tutunda, buraya gelen yaralı askerlerimiz, onlara hizmet veren hemşiremiz, doktorumuz, hasta bakıcılarımız ne varsa şuanda bu müzede canlandırılmaya çalışılıyor. Gelenlerinde çok duygu yoğunluğu içerisinde olduğunu görüyoruz. Kısa sürede tarihi alanda yoğun duygu içerisinde ziyaret edilen alanlar arasında yerini aldı. Bizde tarihi alandaki bu yaşanmışlıkları, kahramanlık destanlarını daha iyi aktarmak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tarihi alanlara gelenleri de bu askeri müze hastanesini ziyaret etmeye bekliyoruz. Gerçekten o dönemin şartlarında bu toprakların yurt yapılması için hangi fedakarlıkların yapıldığı nasıl fedai can edildiği nasıl buradaki o hengamede insanların dimdik durabildiğini göstermek için çalışmalarımız devam edecektir? bilgilendirmesinde bulundu.