?Saraya Karşı Halkın Egemenliğini Savunacağız?

?Saraya Karşı Halkın Egemenliğini Savunacağız?

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Grup Yönetim Kurulu Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Muharrem Erkek, basın mensupları ile bir araya gelerek Anayasa Değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

?Anayasa Değişikliği oylamasında AK Parti içinden fire çıkar mı?? sorusuna Erkek şöyle cevap verdi; ?AK Parti´den fire çıkmaz. Çünkü korkuyorlar. FETÖ´cü damgası yemekten, hayatlarının karartılmasından korktukları için fire vermezler. Ama referandumda geçmez? dedi. Başkanlık sistemine geçişi öngören Anayasa Değişikliği teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Muharrem Erkek, ?Egemenliği milletten alıp, saraya verecek olan düzenlemeler içeren paket ve başkanlık sistemi ülkeyi felakete götürür? dedi. Teklifin tek adam yaratma ve demokrasiden uzaklaşma anlamına geldiğine dikkat çeken Erkek, ?CHP olarak bu maddeleri milletimize en iyi şekilde anlatmak zorundayız, bu yönde broşürler ile bilgilendirme yapacağız? diye konuştu. Anayasa teklifinin neler içerdiğini AK Parti ve MHP´li vekillerin dahi bilmediğini belirten Erkek, ?Bilseler kabul etmezler? dedi. ?Devlet kararnamelerle yönetilemez, yasalarla yönetilir? diyen Erkek, ?Bütün yetkileri tek kişide toplamak istiyorlar. Osmanlı Padişahlarında bile bu kadar yetki yoktu ? dedi.              

 

?YA BAŞKANLIK, YA KAOS.. AYNI ŞEYLERİ YAŞIYORUZ?

Hükümetin sürekli istikrar vurgusu yaptığına değinen Muharrem Erkek, ?İstikrar demek hükümetin istikrarı demek değildir. 15 yıldır iktidarda olan bir hükümetsiniz. Türkiye´nin geldiği tabloya bak. Bu istikrar değil. Milleti kandırıyorsunuz. 7 Haziran´da millet kaosu seçti dediler. Aslında ne kadar seçmenin iradesine saygısızlık yapan bir yaklaşım. 7 Haziran´da milli irade tecelli etti. Millet, ?Uzlaşın, koalisyon kurun? dedi. Millet, AKP, CHP koalisyon kursun istedi. Eğer o koalisyon kurulsaydı Türkiye bugün bu tabloları yaşıyor olmayacaktı. Bu kadar insanımız ölmeyecekti. Kurmadılar, millete,? Kaosu seçti? dediler. Sonra da 1 Kasım´da, ? Bize tek başına iktidarı verin, kaos bitsin? dediler. Bitti mi, daha da ağırlaştı, arttı. Akit Gazetesi manşet atmış. Ya Başkanlık, ya kaos. Ne diyorlar, ? Başkanlığı verin. Kaos, seferberlik, savaş ve olağanüstü haller bitsin? Hayır bitmeyecek, daha da artacak? dedi.

 ?BU SİSTEMİ BENİM GENEL BAŞKANIM İSTESE, ONA DA KARŞI ÇIKARIM?

Önerilen Anayasa değişikliğinin tek adam rejimine olduğunu savunan Muharrem Erkek, bu öneriyi kim sahiplenir savunursa ona karşı çıkacağını belirterek; ?Bu paket geçerse ve tek kişide bütün yetkiler toplanırsa, kaos artar, bizim millete bu gerçeği anlatmamız lazım. Çünkü bu sistem Türkiye´yi felakete sürükler. Söylediğim şahıslarla ilgili değil. Bu sistemi benim Genel Başkanım istese, ona da karşı çıkarım. Böyle bir sistemle Türkiye yönetilirse artık söyleyecek bir şey yoktur. Türkiye´nin felaketi olur. Ben referandumda bu paketin geçeceğine inanmıyorum. Sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz? dedi.    

?PARLAMENTO İŞLEVSİZLEŞTİRİLİYOR, YARGI TAMAMEN SARAYA BAĞLI HALE GETİRİLİYOR?

Avrupa´da başkanlık sisteminin rağbet görmediğinin altını çizen Erkek, ?Siyasi güç merkezi parlamentodur, milli irade parlamentoda tecelli eder. Bizde tam tersi, parlamento işlevsizleştiriliyor, yargı tamamen saraya bağlı hale getiriliyor. Diyorlar ya ABD Başkanı da yüksek yargıçları atıyor, hayır atamıyor. Yargıç aday gösteriliyor ve parlamento onaylıyor. Denge mekanizması budur. Ama mevcut pakette Cumhurbaşkanı´nın hiçbir ataması onaya tabi değil. Vali, Rektör, yüksek yargıçları atayacak ve partisinin milletvekili adaylarını tespit edecek. Ne danışma ihtiyacı var, ne onay. Denetim mekanizması yok. Mevcut sistemde biz 55 milletvekili bir bakan hakkında soruşturma istiyoruz. Getirilen pakette 301 milletvekilinin imzası lazım. Yüce Divan´a sevk için de 400 milletvekili lazım. Ömür boyu, yani bakanlığı bitse bile bu durum geçerli. Ömür boyu kendini koruma isteği, bunu darbeciler yapar. Biz Cumhuriyet´i kurmadan önce 1909 değişikliği ve 1921 yasaları ile egemenliği saraydan aldık, millete verdik. Egemenliğin birinci şartı egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Daha cumhuriyet kurulmadan bu madde gelmiş. Şimdi diyorlar ki milletin bekası ciddi tehdit altındadır. Dış güçlerin üzerimizde büyük oyunları var ve olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Onun için bu yetkilere ihtiyacımız var diyorlar. 1921´de vatan işgal altındaydı. Şu anda vatanımız işgal altında mı? Vatan işgal altındayken bile bundan daha ağır bir tablo olabilir mi? Mustafa Kemal ve arkadaşları egemenliği saraydan alıp, millete verdi. Meclisle birlikte kurtuluş mücadelesi yürüten tek devlet Türkiye Cumhuriyeti´dir. Bütün kararlar meclisten geçiyor, Mustafa Kemal istediğini yaptırıyordu, ama meclisin onayını alıyordu? dedi.

 

?KARARNAMELERLE DEVLET YÖNETİLMEZ, YASALARLA YÖNETİLİR?

Milletvekili Muharrem Erkek konuşmasının devamında, ?Şimdi kararnamelerle istediği bakanlığı kapatacak, istediği bakanlığı açacak. Kuruluşları kararname ile belirleyebilecek. Devlet kararnamelerle yönetilemez, yasalarla yönetilir. Diyorlar ki, ?Meclis yasa çıkarırsa, kararname hükümsüz hale gelecek?  Ya çıkartamazsa? Ya meclis çok partili bir yapıdan oluşup kilitlenirse, ya senin partinin çoğunluğu mecliste egemenlik olursa? Bütün yetkileri tek kişide toplamak istiyorlar. Osmanlı Padişahlarında bile bu kadar yetki yoktu. Onun için biz sarayın egemenliğine karşı milletin egemenliğini korumak zorundayız. Bu her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının görevidir. CHP olarak asli görev bize düşüyor, ama sivil toplum kuruluşlarının ve Baro´ların da bize destek olması lazım? dedi. Bunun için bütün Türkiye´de aydınları, namuslu gazetecileri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmak zorundayız. Bunu çocuklarımıza borçluyuz. MHP artık bir muhalefet partisi değil, bir koalisyonun küçük ortağı oldu. HDP siyasi bir tasfiye süreci yaşıyor. Bütün sorumluluk bizde. Türkiye çıkışsız değil, bu gidişata dur diyeceğiz? şeklinde konuştu.

?2023 HEDEFLERİ´NDE LAİK CUMHURİYET YOK!?

?Bu ülkede cumhuriyete demokrasiye bağlı yüzlerce vatandaş var? diyen Erkek, ?Bu paketi getiren zihniyet Türkiye´yi bir cumhuriyet demokrasisi olmaktan çıkarmak istiyor. Bir tek adam rejimi istiyor. Biz bir Avrupa ülkesiyiz. Avrupa´da da başkanlık sistemi ile yönetilen tek bir ülke yok. Dünyada parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçen bir tek demokratik ülke yok. Başkanlık sistemi bugün Latin Amerika´da bile tartışılıyor ve onlar bile parlamenter sisteme geçmeyi düşünüyorlar. Birtek ABD´de başarılı başkanlık sistemi başarılı. Orada ise başkan istese bile otoriteleşemez, çünkü yetki eyaletlerde. Onaylar senatoya bağlı. Bu pakette bu söz konusu değil. Milletimizi kandırmaya çalışmasınlar. Bizim tarafsız bir Cumhurbaşkanı´na ihtiyacımız var. Bunların 2023 hedefi laik cumhuriyetten uzak, o yüzden acile ediyorlar? dedi.

 FİRE VERMEZLER ÇÜNKÜ FETÖCÜ DİYE SUÇLANMAKTAN KORKUYORLAR

Basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Milletvekili Muharrem Erkek, ?Anayasa Değişikliği için AK Parti´den fire bekliyor musunuz? sorusu üzerine şunları söyledi; ?Bizler gibi düşünen, ülkesini ve milletini seven AK Parti içerisinde de birçok vekil arkadaşımız var. Birde kendi içlerinde 80 kadar FETÖ´cü olarak bilinen vekillerin olduğu söyleniyor, bunları bizde biliyoruz. Ama iş Anayasa değişikliği oylamasına geldiğinde korkuları ağır basıyor. Çünkü FETÖ´cü damgası yemekten, hayatlarının karartılmasından çekiniyorlar. O yüzden AK Parti Milletvekillerinin tamamı evet oyu vereceklerdir. Zaten onlar oy kullanırken kabinlerin perdeleri açık tutuluyor ve oyu atarken hangi oyu kullandıklarını yan dönerek gösteriyorlar. O yüzden fire beklemiyoruz? dedi.

REFERANDUM´DA HAYIR ÇIKACAKTIR

 

?Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun Başdanışmanlığını yapan gazeteci Ethem Mahçup´yan´ın açıkladığı anket sonuçlarındaki doğruluk oranı nedir? sorusu üzerine Milletvekili Muharrem Erkek; ?Anket sonuçlarını bizlerde görüyoruz. Düşüş devam ediyor, vakit geçtikçe de bu düşüşler artacak. Terör artmış, ekonomideki kriz tüm çıplaklığı ile ortada. Bir kaos stratejisi yürüttüklerini görüyoruz. Anket sonuçları referandum tarihi belirleninceye kadar düşmeye devam eder. Çünkü kimse alıştığı yaşam tarzının değişmesini istemeyecektir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, milletimize bu anayasa değişikliği ile tüm maddeleri anlatma imkanımız olmadığı için en önemli gördüğümüz 5 maddeyi anlatacağız. Türk halkı kendisine dayatılan rejim değişikliğini red edecektir. Kendisine ait olan egemenliği tek bir kişiye devretmeyecektir. Bizde Saraya karşı halkın egemenliğini savunacağız? dedi.