Sallanmaya Devam Ediyoruz

Sallanmaya Devam Ediyoruz

Pazartesi günü Ayvacık´ta meydana gelen deprem etkilerini göstermeye devam ederken depremin 3´üncü günü olan dün sabah saatlerinde bir deprem daha meydana geldi.

Yeni Bir Deprem Daha Meydana Geldi

 

Ayvalık sallanmaya devam ediyor. Gece yarısından bu yana 5 ayrı deprem meydana geldi. Çanakkale en son 05.16´da, 4,1 büyüklüğünde depremle sallandı.Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre, Çanakkale´nin Ayvacık ilçesinde 4,4 büyüklüğündeki deprem saat 00.00´da kaydedildi. Sarsıntının 5,92 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.AFAD, 00.35´te de yine Ayvacık ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha kaydetti. Sarsıntının 5,71 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.Saat 01.53´te 4,1 büyüklüğünde deprem oldu. Sarsıntının 10,63 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.4,5 büyüklüğündeki deprem saat 04.38´de kaydedildi. Sarsıntının 4,75 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.Sabah saatlerindeki 4,1 büyüklüğündeki deprem saat 05.16´da kaydedildi. Sarsıntının 4,52 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.

Ayvacık´ta, Çadır Yerine ´Konteyner Kent´ Kuruldu

Ayvacık´ta pazartesi gününden bu yana devam eden depremler yüzünden evleri yıkılanlar için kurulan çadır kentte, yağan yağmur sonrası yaşam koşulları iyice ağırlaştı. Yetkililer bölgede konteyner kent oluşturmak için gece başlattıkları çalışmaları sabaha kadar sürdürdü. Geçen pazartesi günü saat 06.51´de Ayvacık İlçesi´ne bağlı 12 köyde hasara yol açan 5.3 büyüklüğünde depremin ardından AFAD tarafından kurulacağı açıklanan konteyner kent için çalışmalara gece yarısı başlandı. Depremin en çok hasara neden olduğu Yukarıköy Köyü´nde, futbol sahası içine kurulacak konteyner evler, gece TIR´larla köye ulaştırıldı. Ardından çadırkentin yan tarafına indirilerek zemine yerleştirildi. Sabah dek süren çalışmalarda 44 konteynır ev kullanıma hazır hale getirildi. Depremzedelerin 2 gündür konakladığı çadırların sökülerek, diğer konteynerlerin de buralara konulacağı belirtildi. Depremzedelerin daha iyi yaşam koşullarına sahip olması için kurulan konteyner kentte, toplam 100 konteyner evin yer alacağı açıklandı. Depremde hasar gören 14 köyde ise depremzedelere gıda ve battaniye gibi yardım malzemeler dağıtılmaya devam ediyor. Yukarıköy Köyü sakinleri, depremin üçüncü gününde de sabaha kadar meydana gelen artçı depremler nedeniyle sallanarak korku yaşadı. AFAD kayıtlarına göre bugün, Ayvacıkİlçesi´nde en büyükleri Richter en büyüklükleri ölçeğine göre saat 04.38´de 4.5, saat 04.33´de 3.6, saat 05.16´da 4.1 olmak üzere çok sayıda artçı deprem sabaha kadar sürdü. Öte yandan dün öğle başlayan yağmur, çadır kenti sular altında bıraktı. Geceyi zor koşullar altında geçiren depremzedeler, sabah uyanıp çadırlarından dışarı çıktıklarında adeta çamurun içinde yüzen yerleşimin halini gördü. Bazı köylüler, hayvanlarının karınlarını doyurmak için ağıllara gitti. Depremzedeler çadırlarını terk ettikten sonra, yağmur nedeniyle çamur deryasına dönüşen zemini iyileştirmek için iş makineleriyle getirilen mıcırlar yerlere döküldü.

Çanakkale´ye 200 Konteyner Kurulacak

BAŞBAKAN Yardımcısı Veysi Kaynak, Çanakkale´de meydana gelen deprem sonrası Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı´nın bölgeye hemen 100 konteyneri kurarak depremzedeleri yerleştirdiğini, bunun dışında 100 konteynerin daha gönderildiğini kaydetti. Veysi Kaynak, yaptığı yazılı açıklamada Çanakkale depremin meydana gelmesinin ardından AFAD´ın vakit kaybetmeden harekete geçtiğini kaydetti. Ekiplerin kısa sürede bölgeye ulaşarak depremzedelerin yaralarını sarmaya başladığını ifade eden Kaynak, "AFAD, bölgeye 48 saat içerisinde toplam 100 adet konteynerin intikalini sağladı ve içlerine depremzedeleri yerleştirmeye başladı. 24 saat içerisinde ise ikinci parti 100 adet konteyner bölgeye kurulacak. Böylece bölge halkının barınma sorunu büyük ölçüde halledilmiş olacak. AFAD´ın bölgeye kurduğu konteynerlerin içerisinde 4 kişi rahatlıkla barınabiliyor. 28 metrekarelik konteynerlerin içerisinde salon, ebeveyn yatak odası ile banyo ve tuvalet bulunuyor" diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 24 saat boyunca vatandaşa hizmet için AFAD ekiplerinin hazır beklediğini de vurgulayarak, "Bölgedeki sıkıntıları gidermek için AFAD personeli 24 saat esasına göre görev yapıyor. Depremleri engellemek elimizde değil. Ancak, vatandaşlarımızın depremler nedeniyle yaşadığı sorunları gidermek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz" dedi.

Depremin Yaralarını Yap-boz ile Sarıyorlar

Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından yaralar sarılıyor. Çocuklar kendilerine hediye edilen yap-boz oyuncakları ile depremin şokundan kurtulmaya çalışıyor.Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremin ardından çalışmalar devam ederken, çocuklar da unutulmuyor. Bazı hayırseverlerin kamp alanlarına getirdiği oyuncaklar büyük rağbet görüyor. Yap-boz tarzı oyuncaklar depremi yaşamış çocukları avutuyor. Hayatları deprem ile paramparça olan çocuklar, parçalanmış fotoğrafları birleştirmek için saatlerce uğraşıyor. Okulların tatil olması sebebiyle çadırlarda beklemek zorunda kalan çocukların yaşadıkları korku dolu dakikaların ardından oyun oynarken neşe dolu gülümsemeleri gözlerden kaçmıyor.

Kızılay, depremzedelerin yardımına koştu

Ayvacık´ta yaşanan depremin ardından depremzedelerin yardımına koşan Kızılay, bölgede AFAD ile birlikte çadır kent kurdu ve üç öğün sıcak yemek dağıtımına başladı. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, AFAD ile koordineli olarak konteyner kent kurumuna da başladıklarını söyledi. Kızılay, Çanakkale´de üst üste yaşanan depremlerin ardından depremzedelerin yardımına koştu. 37 kişilik uzman ekiple, deprem sonrası müdahale çalışmalarına başlayan Kızılay, toplam 120 çadırın kurulumunda AFAD´a destek verdi. Yatak, battaniye ve soba gibi çadır içi malzemelerin dağıtımını da yapan Kızılay, depremden en fazla etkilenen Yukarıköy´de kontteyner kent kurulumunda da AFAD´a katkıda bulunuyor. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Ayvacık ilçesinde yaşanan depremle ilgili olarak, "Ayvacık bölgesinde 12 köyümüzü etkileyen bu deprem sonrasında olan artçıları maalesef 298 evin yıkılmasına ve hasar görmesine sebep oldu. Depremin akabinde hemen bölgedeki Kızılay şubelerimiz ve AFAD ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler. Burada çadır kent kuruldu. AFAD ile koordineli olarak konteyner kent kurumuna da başladık. Mobil mutfağımız burada. Depremzede vatandaşlarımıza üç öğün sıcak yemek vermeye başladık." diye konuştu. Deprem sonrasında vatandaşlara kumanya dağıtmaya başlayan Kızılay, bölgeye sevk ettiği mobil mutfak araçlarında üç öğün sıcak yemek çıkarmaya başladı. Kızılay ekipleri Taşağıl, Bademli, Kocaköy, Babakale, Kızıl Keçili, Tuzla, Çamköy, Taşboğaz, Gülpınar, Çamkabalak, Çamiçi Mahallesi, Çamtepe Mahallesi, Kaşkaya Mahallesi ve Yukarıköy´deki depremzedelere sıcak yemek ulaştırdı.Öte yandan Kızılay Çanakkale´deki deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine destek olmak için kampanya başlattı. Hayırseverler 2868´e Bağış yazıp mesaj atmaları karşılığında, her SMS için 10 Lira bağış yapmış olacaklar.

Beşir Derneği´nden Depremzedelere Yardım

 Ayvacık´ta meydana gelen deprem sonrasında Beşir Derneği afetzedelere yardım malzemesi dağıttı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile koordineli çalışan Beşir Derneği, gıda ve giyim malzemesi dağıttı. Yapılan yardım çalışması hakkında bilgi veren Çanakkale Beşir Derneği Başkanı Sebahattin Demirci, "Bölgede meydana gelen deprem sonrası mağdur vatandaşlar olduğu bilgisini aldık. Hemen deprem bölgesine intikal ederek yardım malzemesi dağıttık. Depremzede vatandaşlarımıza battaniye, kaban, mont, kadın giyim, çocuk giyim, meşrubat ve gıda yardımlarımız oldu. Çalışmalarımız bölgeden gelen talepler doğrultusunda devam edecek" dedi. Beşir Derneği üyeleri, çadırları dolaşarak depremzedelere yardım malzemesi dağıttı.

Depremzedeyi Kızım Kurtarmış

Ayvacık´ta pazartesi sabah saat 06.51´de meydana gelen ilk büyük sarsıntıda en büyük hasar Yukarıköy´de meydana geldi. Burada yıkılan evinin enkazı altından kurtarılan 4 çocuk babası Kadir Köseoğlu, Ezine Devlet Hastanesi´ne kaldırıldı. Boynunda ve belinde ezikler bulunan Köseoğlu, tedaviye alındı. İki gün süren tedavisinin ardından dün akşam taburcu edilen Kadir Köseoğlu, köyüne döndü. Geceyi çadırda geçiren Köseoğlu, yıkılan evini görmek istemedi.
Yukarıköy´de büyük yıkıma neden olan deprem anında yaşadıklarını anlatırken şunları söyledi: "
Sabah erken uyanmıştık. Çocukları okula göndermek için hazırlanıyorduk. O anda ev sallanmaya başladı. Çocuklara seslendim. Eşim de ayaktaydı. En son, yatak odasının kapısını açmaya hazırlandığım anı hatırlıyorum. Deprem ve sonrasına dair ise hiçbir şeyi hatırlamıyorum. Göçük altında kalıp, yaralanmışım. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Boynum ve belimden yaralandım. Üzerime yaklaşık 50 kiloluk taş düştü. Beni, enkaz altından 17 yaşındaki büyük kızım Nurcan kurtarmış."

Siyasiler ve Protokol Üyeleri Deprem Bölgesine İntikal Ediyor

Depremin meydana geldiği pazartesi gününden itibaren Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin başta olmak üzere  siyasiler bölgeyi boş bırakmazken dünde deprem bölgesini CHP Çanakkale Milletvekili  Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz´ın yanı sıra birçok siyasi ve protokol üyeleri ziyaret ederek bölgede incelemelerde bulundu.