Şahinöz ÇASİAD Üyeleri İle Buluştu

Şahinöz ÇASİAD Üyeleri İle Buluştu

Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD), Türkiye´nin en önemli ekonomistlerinden ABD Merkez Bankası FED eski Araştırma Direktörü, Dünya Gazetesi Yazarı Erkin Şahinöz´ü Çanakkale İş Dünyası buluşturdu.

?ÇASİAD ile Gündem? toplantısına konuşmacı olarak katılan ABD Merkez Bankası FED eski Araştırma Direktörü, Dünya Gazetesi Yazarı Erkin Şahinöz Kur ve Faiz Yönü, Ekosistem Nasıl Tahmin Edilir?, Belirsizlik Ortamında Şirket Yönetimi, Turizm 4.0, Blokzincir, Yapay Zeka, Kripto Paralar, Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri? konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

ÇASİAD Başkanı Semih Başaran ve Yönetim Kurulu Üyelerinin konuklarıyla yakından ilgilendiği Truva Otel´de düzenlenen söyleşiye GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, ÇASİAD Üyeleri yoğun katılım sağladı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran; ?Çanakkale İş Dünyasının gelişimi için çalışmalarımızı duraksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda farklı alanlarda ün sahibi başarılı, bilgi ve deneyim sahibi profesyonelleri Çanakkale İş Dünyası ile buluşturmaya devam edeceğiz" dedi.

 

ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran´ın açılış konuşmasının ardından, Erkin Şahinöz; Turizm 4.0, perakende 4.0´ı, tarım 4.0´ı, hatta 5.0´ları konuşmaya başladığımız bir dönemde akıllı şehirler, akıllı turizm, blok zincirin kullanıldığı müşteri sadakat programlarında hakeza bu kripto paraların, coinlerin kullanıldığı, yani turizmde aslında ciddi anlamda trendlerin değiştiği bir sürecin içerisinden geçiyoruz? dedi.

Thomas Cook´un iflasını da değerlendiren Şahinöz, ?Thomas Cook aslında dönüşüm yönetimi krizidir? dedi. Ünlü ekonomist açıklamasının devamında, ?Thomas Cook özelinde bunun elbette ciddi bir boşluk ve finansal yönetim krizi vardı. Ama olaya daha farklı bakmak lazım. Thomas Cook aslında dönüşüm yönetimi krizidir. Bizim bir sözümüz var o kadar hızlı bir değişim yaşanıyor ki dönüşüm hiçbir zaman bu kadar hızlı olmamıştı ve hiçbir zaman da bu kadar yavaş olmayacak, bunu unutmamamız lazım. Dolayısıyla nelere yatırım yaptığımız turizmin akıllısına yatırım yapmazsak, turistin az harcayanına mahkum kalırız. Aracılığın ortadan kalktığı, insanların fabrikadan çıkarıldığı bir süreç içerisindeyiz. İnsanlar fabrikadan endüstri 4.0 ile çıkabiliyor, yerine artık akıllı olmayan robotlar değil, diğer robotlarla konuşabilen insanlarla konuşabilen kobotlar geliyor. Dolayısıyla bizim bunun turizm versiyonunu iyi düşünmemiz lazım. Önümüzdeki yıllar özellikle acenteler için zor bir süreç olacak. Ben Thomas özelinde söylemiyorum, önümüzdeki 5-10 yıllık süreci söylüyorum. Çünkü dünyada iş yapış modelleri artık aracılığı biraz daha zayıflatan ve hatta ortadan kaldıran sistemler üzerine oturmuş vaziyette. En basit örneği bir kripto para diyorsunuz, arada banka olmadan kişiden kişiye para transferi yapma imkanı veriyor. Bir blok zincir diyorsunuz ben bunu göremiyorum mesela Akdeniz Bölgesinde. Neden biz blok zinciri kayıt defterini, müşteri sadakat programlarını kullanmıyoruz. Bu yeni bir müşteri kazanmak, mevcut müşteriyi korumaktan çok daha pahalı. O yüzden bizim eldeki müşterimize odaklanmamız lazım. Son dönemde ciddi anlamda açılımlar yapıldı. Ama birazcık daha hızlı almamız gerekiyor? ifadelerini kullandı.

Kripto paranın öneminden bahseden Şahinöz, ?Kripto paralar, blok zincir, büyük veri. Bizim bir an önce dijitalleşmeye geçmemiz lazım, veriyi toplamamız lazım müşteriler hakkında bu veriye dayalı olarak bilimsel kararlar vermemiz lazım. Büyük veri dediğimiz şey bu işte. Önce dijitalleşmek gerekiyor. Biz hep şunu söylüyoruz 21. yüzyıl petrolü verilir veriyi de aynı petrol gibi buluyorsunuz, çıkarıyorsunuz, işliyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Bunu ticari amaçlı kullanıyoruz. Mesela bankalar ne diyorlar çalışanlarına, müşterilerinizi bilin, hatta müşterinizin müşterisini bilin. Eğer biz buraya turistin çok harcayanını çekmek istiyorsak, özellikle blok zincir, yapay zeka, büyük veri alanlarında ciddi anlamda yatırım yapmamız lazım. En basit örneği Facebook. Gezegende 7 buçuk milyar insan yaşıyor. Facebook Libra diye kendi kripto parasını çıkarmaya hazırlanıyor. Facebook´un dünyada iki buçuk milyar kullanıcısı var. Libra fiyatını bir dolara eşit diyecekler. Dolayısıyla Facebook kullanıcıları kendi aralarında ticaret yapabilecekler. Aslında bankacılığın nasıl ortadan kalktığını görüyoruz. Dolayısıyla bizim bunun turizm versiyonunu çok hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor? diye konuştu.


Günümüzde her şeyin soyutlaştığı gibi ekonominin de soyutlaştığından bahseden Şahinöz, ?Bizde hep eski ve vecizeleri düşkünlük var. Vecizelere inanacaksak o zaman,  dünya ihracatında Türkiye fındıkta devrim yapabiliyor olması lazım. Fındığın neredeyse üçte ikisi bizim topraklarımızda çıkıyor. Bizim yıllık fındık ihracatımız 1.6 milyar dolar. Fındığı ithal eden Nutella bugün dünyada 10 milyar dolar ciro yazıyor. Türkiye´nin fındığın kendisini satarak somutunu satarak, üzerine hayal konmamış, inovasyon konmamış 1.6 milyar dolar yılda ihracattan gelir kazanabilirken, bir şirket 10 milyar dolar Nutella ile fındığın en katma değerli hali ile tüketicilere sunabiliyor. Bizimde Çanakkale bölgesinde buna odaklanmamız lazım. Muhteşem bir doğası var, elbette bunu herkes biliyor, bunu buraya gelmemiş olanı da. Ama biz burada kış döneminde neler yapabiliriz nasıl bir hikayeleştirme yapabiliriz ki Türkiye´nin mahkum kaldığı her şey dahil 100 dolar hikayesinden kurtarabiliriz onu düşünmemiz gerekiyor? dedi.

 

Yoğun bir katılımcı tarafından izlenen sunum soru cevap bölümü ile sona erdi.