Rüya´nın Adı; Çanakkale Korolar Festivali

Rüya´nın Adı; Çanakkale Korolar Festivali

Röportaj: Öznur Doğangün Deşifre: Duygu Karademir Aras ? Tuncay Ak- Gökçe Güzel ? Ahmet Türker ? Oğuz Okan Fotoğraflar: Öykü Su Doğangün Rüya´nın Adı; Çanakkale Korolar Festivali

Bir rüya idi, bitti. Nasıl geçti o dört gün anlamadım. Tek bir tınıyı bile kaçırmamaya, anı elimde tutmaya çalıştım. Benim gibi binlerce kişi o dört gün boyunca İÇDAŞ Kongre Salonundan ve sokaklardan kopamadı. 7´den 77´ye 30 koro ve 1200 kişi, bizleri büyüleyen sesleri ve performansları ile rüzgâr gibi estiler Çanakkale´de.

Çanakkale Korolar Festivali, ?100. Yıla Barış Şarkıları? sloganı ile ÇOMÜ Öğretim Elemanı Mete Gökçe´nin Genel Direktörlüğünde üçüncü kez düzenlendi.

Her telden, her renkten, her dilden, her dinden şarkılar dinledik. Kimi zaman coştuk, kim zaman bulutlandık ama her melodi ile umuda biraz daha yaklaştık.

Seyredenler çok farklı bir Türkiye ve Türk insanı gördüler sahnede, seyredemeyenler ise bu vizyondan uzak kaldılar.

Çok sesliliğin güzelliğini, güzel yönetildiği takdirde nasıl tek bir sesmişçesine güçlü çıkabildiğini, kimseyi rahatsız etmeden dalga dalga insanların ruhuna işlediğini gördük.

Festivale katılanlarla yaptığım sohbetlerin bir kısmını sizlere de yansıtmak ve Çanakkale Korolar Festivaline destek veren, sahiplenen, gelen, dinleyen, önemseyen herkese teşekkür etmek istedim.

En büyük teşekkürüm ise coşkusunu ve hayallerini benimsettiği öğrencileri ve sevgili Dilek Mildon ile birlikte mükemmel bir organizasyonu çalışan ve bizlerle buluşturan Mete Gökçe´ye.  

Adnan ATALAY, Besteci- Müzik Eğitimcisi ? 2015 Çanakkale Korolar Festivali Koro Müziğine Hizmet Ödülü sahibi

Buradan çok büyük ümitlerle gidiyorum, bu festivalde bizden fersah fersah ilerde yeni bir nesil gördüm. Hemen belirtmek isterim, buradaki sevgiden çok etkilendim, buradaki yürekten çok etkilendim. Koroları büyük bir hayranlıkla izledim, şefleri büyük bir hayranlıkla izledim, iki toplumlu koroyu ağlayarak izledim, ortaya koydukları felsefe bambaşka bir şeydi müziğin çok çok üstündeydi, derinden etkiledi beni. Genç şefler gördük bu festivalde, ortaya koydukları performansı gördükten sonra yaşlarına inanamadım. Müthiş performanslara, müthiş bir organizasyona şahitlik ediyoruz. Barınma sorunu yok, yemek sorunu yok tüm korolar birbirlerini dinleme imkânı buluyorlar ki bu çok önemli, çünkü birbirlerinden öğreniyorlar. Yani kısacası bir rüya yaşadık, sonraki festivali sabırsızlıkla bekleyeceğim, emeği geçen herekse teşekkür ederim.

Kübra ÇOMAKÇALAR, ARS NOVA Koro Şefi

Neden koro, neden çok seslilik; çünkü birbirinden farklı bir sürü rengin, bir sürü tınının birlikte uyumla dans edebileceği bence en güzel yol insan sesi ve birbirinden farklı insanların birlikte aynı eseri bambaşka pencerelerden, aynı tınıyla yorumlaması beni çok cezbediyor, çok büyülü sihirli bir şey gibi geliyor. 2013 Mart ayında Marmara Üniversitesinde bir vokal topluluğu kurmuştum, müzik öğretmenliği bölümünden 8 kişiyle devam ediyorduk daha sonra koroyu büyütme kararı alıp okuldan bağımsız bir şekilde çalıştık. Şu anki korom da sadece müzik öğretmenleri yok. Makine mühendisi, edebiyat öğretmeni, fizyoterapist var, yani rengârenk bir koroyuz biz. TRT Çok Sesli Gençlik Korosunun şefliğini de yapıyorum, düzenleme ve besteler de yapmaya çalışıyorum. Şu an işim koro, hayatımı da koroya adadım. Bu festivalde ise ilk koro şefim Beyhan hocamla aynı sahneyi paylaşmak inanılmaz derecede beni mutlu etti heyecanlandırdı.

Önümüzdeki 5 yıl içinde koro müziği popüler müzik kadar etkili bir yere gelecek ve ben inanıyorum ki festivaller arttıkça insanlar bunu keşfettikçe daha çok sevecekler ve yeni oluşumlara daha fazla cesaret verecekler. Bizim tek ihtiyacımız olan şey destek.

Çanakkale´den harika hatıralar ile ayrılıyorum. 2013 yılında yapılan festivalde sahneye korist olarak çıkmıştım, o zamanda harika bir festivaldi. Türkiye´deki en güzel festival Çanakkale´de gerçekleşiyor diyebilirim.

Prof. Dr. Seval KÖSE, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Çok Sesli Korosu Şefi

Festivalin başında Mete Gökçe gibi biri olduğu için buraya keyifle ve hiçbir sorun yaşanmayacağı güveniyle geldik ki nitekim öyle oldu. Gencecik bir koronun elemanlarıyla harika bir organizasyon yapmışlar. Konakladığımız yerden, yeme içme ve barınma konusuna, koro düzenine kadar çok güzel hizmet verdiler. Koroya ve performanslara gelince, bence Türkiye´nin önemli ve çok heyecanlı koroları burada, her yaştan, çocuk korolarından yetişkinlere kadar amatör vokal topluluklarına kadar hepsi de muhteşemlerdi.

Bulgar Korosu´yla bizi buluşturduğu için bu organizasyon müthiş bir iş yaptı diye düşünüyorum. Adnan Atalay´ın buradaki varlığı ve heyecanlı müzisyen gençlerin Adnan Atalay´la birebir tanışabilmeleri festivalin ne kadar değerli olduğunun bir göstergesidir. Koro müziği adına ve kendi adıma organizasyon ekibine çok teşekkür ederim.

Masis Aram GÖZBEK, Boğaziçi Caz ve Boğaziçi Gençlik Korosu Şefi

Sofia Boysquare konseri gerçekten muazzamdı. Bu koroyu burada bizlerin izlemesi inanılmaz bir deneyimdi. Türkiye´de bir koro müziği köklü bir geçmişi oluşturabilmek istiyoruz, o açıdan bu konser ve bu festival çok önemliydi. Organizasyon ekibinin ne kadar enerji sarf ettiğini, vakitlerini, belki de aylarını bu işe ayırdıklarını çok iyi anlayabiliyorum. Türkiye´nin dört bir yanından bütün koroları ağırlayıp bütün kapasiteleri zorlayıp, herkesin hatta benim de çok nazımı çektiler, biliyorum. Tüm ekibe ve sevgili Mete Gökçe´ye teşekkür ederim.

Erkan DAĞLI, Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği Otello Çoksesli Korosu Şefi

Çanakkale´ye ikinci gelişimiz. Bu gelişimizde de ilki gibi hatta daha da fazla heyecanımız var. Koromun en çok gelmek istediği festival Çanakkale Korolar Festivali. Çok iyi ağırlandık. İnanılmaz bir sevgi seli var. Rumlar ve Türkler, İki Toplumlu Koro olarak buradalar ve verdikleri konserde tüm salon gibi ben de ağladım. Festival her sene kendini aşıyor. Çok başarılı buluyorum. Salon konserleri, sokak konserleri şahaneydi. Bence bir uyanış var. Toprağın altından yeni bir Çanakkale doğuyor. Emekli olduğumda burada yaşamak isterim, buradaki dostlarım, şehrin insanları çok güzel. Çanakkale yaşanacak şehir.

Lena MELANİDU, Kıbrıs´ta Barış İçin İki Toplumlu Koro Şefi

Büyük bir sevgi gördük, önemli anılar ve dostluklar ile geri dönüyoruz. Konserde bizlere yansıtılan sevgiyi ve gözyaşlarını unutmayacağım. Yok aslında birbirimizden farkımız, bunu kurduğumuz koro ve söylediğimiz şarkılarla göstermeye çalışıyoruz. Barışa, şarkılarla ve gönlümüzdeki büyük insan sevgisiyle ulaşacağız. Tüm Çanakkale´ye olağanüstü ilgiden ve gösterdikleri dostluktan dolayı teşekkür ederim.

Bilge BAHTİYAR, Denizli Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi  - Korist

Festivale ilk kez katılıyorum ama okulum üçüncü kez bu güzel festivalde. Burada olmaktan, bu atmosferi diğer korolar ile birlikte paylaşmaktan dolayı çok mutluyum. Koro benim için çok özel bir şey, bir sürü enstrüman çalıyoruz, bir sürü çalgımız var, bir sürü dersimiz var ama koro her zaman çok ayrı olmuştur, Adnan Atalay´ın söylediği gibi; ?insan sesiyle çalgı sesi çok farklı şeyler? Koroyla bir arada bulunmak, iletişim içerisinde olmak, birbirimize bağlı olmak aile gibi hissettiriyor bana.

Mete GÖKÇE, Çanakkale Korolar Festivali Genel Direktörü

Çanakkale Korolar Festivali üçüncüsünü tamamladı ve bu yıl çok daha fazla büyüdü. Büyümesinin ötesinde paylaşım kültürünü Türkiye´ye sundu. Bu festivali ÇOMÜ Çanakkale Polifonik Korolar Topluluğu Konrul öğrencileri organize etti ve bence organizasyon sistemleriyle festivale önemli bir damga vurdular. Umarım bu gençler daha çok desteklenirler çünkü bunu hak ediyorlar. Şehrin turizmine, kültürüne büyük bir tanıtım gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Yerli ve yabancı 1200 kişi 5 gün boyunca Çanakkale´deydi. Destek veren kurumlara, sponsorlarımıza, Çanakkale halkına, herkese teşekkürler. 2017´de festival biraz daha kabuk değiştirecek ve tamamen uluslararası olacak. 2017 için önümüzdeki yıl Avrupa´da bazı ajanslarla görüşmelerimiz var. Zaten şimdiden katılım istekleri de geliyor. Festival Avrupa Korolar Birliği´ne üye olacak. Artık %50 yabancı katılım olacak ve festival içine ödül sistemi geliyor. Aynı konsept sokaklar ve salonlarda devam edecek. Korolar yabancı bir jüri tarafından belli puantajlarla değerlendirilecek. Altın, gümüş ve bronz ödüllerimiz olacak.

Son sözüm ise Çanakkale´ye, keşke daha çok kişi salonlara gelip bu festivali izleseydi ve Çanakkale´yi yöneten kişiler de bu festivale daha çok ışık tutabilselerdi.

Hakan TÜRKOĞLU, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organizasyon Ekibi- Öğrenci

Harika bir tecrübe kazandım. İleriki hayatımda öğretmen olduğumda yapabileceğim görevlerin çok farkındayım. Tüm ekiplerden ve dinlemeye gelenlerden festival ile ilgili beğeni almak bizleri çok mutlu etti, herkesin emeğine sağlık.

Merve ŞENTÜRK, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organizasyon Ekibi - Öğrenci

Festival ile ilgili duygularımı anlatabilmem çok zor,  o kadar çok emek var ki, toprağa bir şey ekmek, onu izlemek, yetiştirmek, sulamak, bakmak, büyütmek gibi, işte biz de büyüdükçe büyüyoruz.

Festival boyunca çok duygulandım. Koroları izlerken bu festivalin aşamalarını düşündüm, geldiği noktayı düşündüm ve gelecekte kesinlikle bir festival yapmaya karar verdim.

Doğa ÖNGÖREN, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organizasyon Ekibi- Öğrenci

Müthiş bir sevgi, müthiş bir birliktelik, beraberlik var, kifayetsiz her şey.  Bu kadar koro, bu kadar koro şefi, bu kadar kalabalık harika bir şey.

Koro birliktelik, beraberlik, aitlik hissi veriyor. Ben de şu anda çok fazla aitlik hissi yaşıyorum.