Rus Gazetecilerin Çanakkale Vurgusu

Rus Gazetecilerin Çanakkale Vurgusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü´nün davetlisi olarak Türkiye´ye davet edilen Rus Gazeteciler ?2018 Troia Yılı? kapsamında Çanakkale´ye gelerek şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Rusya´da önemli turizm, seyahat gazete ve dergilerinde muhabirlik yapan Olga Mikhailova, Larisa Vasileva, Mariia Cherniakhovskaia, Elena İsayko, Fedor Yurin ve Tatyana Belonojkina´dan oluşan 6 kişilik ekip Çanakkale ziyaretlerinin ilk gününde Gelibolu ilçesinde bulunan Rus Anıtı´nı ziyaret etti. Rusya´da 1921 ve 1922 yılları arasında gerçekleşen Bolşevik isyanından kaçarak Çanakkale´nin Gelibolu ilçesine yerleşen 25 bin Rus vatandaşının hatırasını yaşatmak için yaptırılan anıtı inceleyen Rus gazeteciler burada yetkililerden bilgi aldı.Rus gazeteciler daha sonra Kolin Hotel´de gerçekleştirilen yemekte Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler, Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan´ın ?2018 Troia Yılı? ile ilgili sunumunu takip etti. Sunumunda 2018 Troia Yılı hakkında bilgiler veren Armağan Aydeğer, ardından konuklara İngilizce olarak hazırlanan Çanakkale´nin tanıtımı ile ilgili hazırlanan belgesel filmi izletti.

ÇATOD Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer ile birlikte TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Çelik , ÇATOD Başkan Yardımcısı Yaşar Ersoy, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Lütfi Atay, ÇATOD Eski Başkanı Kemal Pazarbaşı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Temsilcisi Recai Başaran, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Uğur Yıldırım,Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr Rüstem Aslan, Acente Yetkilisi Ramazan Altıntaş ile birlikte Çanakkaleli gazetecilerin katıldığı sunum sonunda soru cevap kısmına geçildi. Rus gazetecilerin ?2018 Troia Yılı? ile ilgili soruları cevaplandıran ÇATOD Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer, Rus turistleri Çanakkale´de görmek istediklerini ifade etti.

İKİNCİ GÜN TROİA ANTİK KENTİNİ GEZDİLER

Ziyaretlerinin ikinci günü Troia Antik Kenti´ni gezen Rus gazeteciler burada antik kentte kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rüstem Aslan´dan bilgiler aldı. Konukları Troia´yı gezdirerek antik kent hakkında sorulara cevap veren Prof. Dr. Rüstem Aslan, Rusya´nın Başkenti Moskova´daki Puşkin Müzesi´nde sergilenen Troia Hazinelerinin bulunduğu yerde Çanakkale´nin tanıtımının yapılabileceğini söyledi. Troia´yı gezen Rus gazeteciler ise Antik kentten etkilendiklerini belirterek, ülkelerinde ?2018 Troia Yılı? ve Çanakkale ile ilgili yazılarında bu konulara ağırlık vereceklerini söylediler. Troia Antik Kenti´ndeki geziye Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler, Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer, TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Çelik, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kansu, ÇATOD Genel Sekreteri Salih Yüksel, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Uğur Yıldırım,Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr Rüstem Aslan, Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Temsilcisi Recai Başaran katıldı.

?SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ?

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler, Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer Troia Antik Kenti´nde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın önceki gün 3. Turizm Şurası´nda Troia ile yaptığı açıklamaya değinerek, ?Sayın Cumhurbaşkanımızın 2018 Troia Yılı, Troia Ören Yeri ve Antik kenti ile ilgili önceki gün yapmış olduğu 3. Turizm Şurası´ndaki açıklamalar tüm Çanakkalelileri heyecanlandırdı. 2018 Troia Yılı bölgemiz ve ülkemiz için çok güçlü fırsatları elinde barındırıyor.Troia´nın uluslararası bilinilirliği ile bütün dünyada çok güçlü bir turizm hamlesi gerçekleştirilecek. 2018 Troia Yılı ile bölgemizde çok önemli alt ve üst yapı yatırımları ve yıl boyunca devam edecek birçok kültür sanat, spor alanında etkinlikler planlanıyor. Kültür ve Turizm bakanlığımızın himayesinde devam eden 2018 Troia Yılı faaliyetleri yurt dışındaki çok sayıda fuarda tanıtımlarının ana unsurlarından birisi olacak. Aynı zamanda Çanakkale´de de valiliğimizin koordinasyonunda çok çeşitli etkinlikler, alt ve üst yapı çalışmaları devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2018 Troia Yılı ile ilgili olan açıklamalarından tüm turizm camiası olarak büyük bir mutluluk duyuyoruz ve bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bu konuyu Ankara gündemine aktararak orada çok büyük bir lobi çalışması yürüten Milletvekilimiz Bülent Turan´a da teşekkür ediyoruz? dedi.

ÇANAKKALE´DE 6 GÜN KALACAKLAR

Rus basın mensuplarının Çanakkale ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇATOD Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer, Rusya´da önemli turizm, seyahat gazete ve dergilerinde muhabirlik yapan basın kuruluşu temsilcilerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü´nün davetlisi olarak Türkiye´ye davet edildiğini belirterek, ?2018 yılının ?Troia Yılı? olması vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Rusya´nın önemli basın kuruluşlarının temsilcilerini Çanakkale´ye göndererek Troia ve Çanakkale´nin ülkelerinde tanıtımının yapılmasını sağlamak için bir farkındalık yaratmak istedi. Konuklarımız 6 gün boyunca Çanakkale´de kalacaklar. Troia Antik Kenti ile birlikte ilimizin tarihi ve turistik yerleri ile Kazdağları´nı gezecek olan Rusya´dan gelen basın mensuplarımız daha sonra ülkelerine dönecekler ve orada Çanakkale ile ilgili gözlemlerini gazete ve dergilerinde yayınlayarak ilimizin tanıtımını yapacaklar? dedi.