Projede Öksüz Kaldık

Projede Öksüz Kaldık

Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl dönümü nedeniyle Görme Engelliler Derneği tarafından gerçekleştirilen Büyük Yürüyüş” projesinin değerlendirme toplantısı yapıldı.

“ Büyük Yürüyüş” proje koordinatörü Vedat Sezer proje kapsamında öksüz kaldıklarını açıkladı. Akol Hotelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Sezer; “  8 Ekim’de başlamış olan 100. Yıl Seferberlik Çağrısı Büyük Yürüyüş Projesi’ni değerlendirme ve sonuç bildirgesi toplantısına hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi demokrasi ile yürütülen toplumlarda örgütlü toplum yaratmak adına sivil toplum kuruluşlarının üzerine çektiği işler düşer. Misyonları ve vizyonları projeler üretmektir. Topluma katkı sağlamaktır. İşte bu amaç ve gayede yola çıkan Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı dolayısıyla yürütülen projelerin ilki hatta ateşleyicisi gerçekleştirmek üzere bir toplantı yaptı belki çok küçük bir toplantıydı ama büyük proje çıktı. Tabi ki projeler nasıl hayat bulur? Ciddi bir emek gerekir, fedakarlık gerekir. Ama fikir proje ortaya atılmadan da olmaz. Dolayısıyla bu projeyi ortaya atan öncelikle ona teşekkür etmek istiyorum. Sayın Alper Yancı Tarım İl Müdürlüğünde görevli bir memur arkadaşımız. Bu projeyi ilk bizimle paylaştığında ciddi bir proje olduğu için kaygı duyduk, ama birazda heyecan duyduk. Yapabilir miyiz, yapamaz mıyız noktasında da bir araya geldik kafa yorduk. Çünkü proje büyük ve zor bir projeydi. Ama bunu hayata geçirmek ile ilgili ardı ardına yaptığımız toplantılardan sonra en önemli kısmı ise şuydu bir mesaj taşıyacaktı. Savaş ile sulanan topraklarda barış mesajı taşıyacaktı ama bunu taşıyacak bir mesaj yükü oldukça ağır bir yüktü. Hata yapmamak gerekiyordu. Dolayısıyla bu projenin sonucunda da kentte ciddi bir kazanım elde etmek amacını taşıyordu. Bu projenin amacı da buydu zaten. Hem farkındalık yaratmak hem tüm güzergahtaki incelikli Türkiye’yi Çanakkale’ye davet etmek, ilgilerini buraya çekmek. Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılında zaferin 100. Yılında kentin ev sahipliği yapabilecek duruma getirilmesi. Bir de kendi öz grubuna döndüğünde de sadece görme engelliler değil tüm engelli gruplarının da sorumluluğunu taşıyan bir projeydi. Çanakkale engelli konuk evi kazandırma hedefi vardı. Bu tabi başlangıçta çok zor görünüyordu ama çok şükür ki bu projenin sonucunda bununla gerçekleşmesiyle ilgili sözü Türkiye’nin en tepesindeki Çankaya’daki Değerli Cumhurbaşkanımızdan aldık. Aslında dernek başkanımız size ifade edecekler. Çok zorluklarla da karşılaştık ama kol kırılır yen içinde kalır projenin o kısımlarını hiç anlatmayacağım. Onu bir Allah bilir bir de biz biliriz. Bizimle beraber yola çıkan engelli arkadaşlarımız, refakatçılar, koordinatörler,  derneğin yöneticileri bu sıkıntıları yaşadılar ama çok şükür ki başarıda sona gelindi” dedi.

“ Öksüz bırakıldık”

Sezer proje kapsamında Çanakkale Valisi Ahmet Çınar tarafından öksüz bırakıldıklarının da altını çizerek; “ Tabi ki bu projeyi gerçekleştirirken eleştiri almadık değil. Özellikle Ankara’ya ulaştığımızda ekibimizi misafir etmek isteyen çok fazla üst düzey bürokrat ve siyasetçi de vardı. Ama biz objektif davranan bir ekip olduk. TBMM’de iki gün yemek yedik. Çok sağ olsunlar bizleri ağırladılar. Orada bir eleştiri aldık. Bir siyasi partili millet vekilinin bizleri ziyaret etmediler etmeliydiler gibi bir eleştiri aldık. Burada bir açıklık getireyim. Biz hiçbir milletvekilini ziyaret etmedik. Hiçbir siyasi oluşumu da ziyaret etmedik. Biz sadece TBMM’nin restoranında yemek yedik. Buradan bizi ağırlayan milletvekillerine de çok teşekkür ediyoruz. Keşke onlarda davet etseydiler onlarında yemeğine icabet etseydik. Dolayısıyla eleştiri konusunda projenin eleştirilmeye hakkı var. Projenin destek alma noktasında bizleri yalnız bırakan, bizleri projenin finalinde öksüz bırakanları eleştirmek lazım. İsimlerini vermek istemiyorum ama eğer kente algı yaratmak gibi bir amacınız varsa 100. Yılda dünya ya ciddi mesajlar taşıma misyonunuzu üstlenme sorumluluğunuz varsa bu böyle yapılmamalı. Az önce değerli başkanımızın ve il müdürümüzün söylediği gibi çok büyük bir bütçe gerekiyordu bunun için ve biz hiçbir özel sponsor düşünmedik aslında. Yola çıkarken de Çanakkale Valiliğimizin küçük bir katkısıyla yola çıktık. Ama biz ciddi katkılar bekliyorken bu katkıların hiçbir tanesi gelmedi. Biz İstanbul Valisi ile kırk beş dakika görüştük. Ankara’da ülkeyi yöneten üst düzey bakanlarımızla uzun uzun görüşmeler yapabildik. Eskişehir Valimiz Sayın Güngör Azim Tuna kulakları çınlasın Allah ondan bin kere razı olsun onunla çok uzun görüştük. Ankara’dan siyasi partinin milletvekili ile bakanlarla başbakan yardımcıları ile görüştük ama Çanakkale Valimizle görüşemedik. Ben burada eleştirimi bir gazeteci olarak ve proje koordinatörü olarak yapmak istiyorum. Bu kentin ev sahipliği böyle yapılmaz. Gala gecesi de biz öksüz kaldık. Cumhurbaşkanımıza çıktığımızda o toprakların ev sahibi Sayın Valimizin götürmesini arzu ettik. Programı uygundu uygun değildi bilemezdik ama dolayısıyla eleştiri kısmını parantez açık kapatmak istiyorum. Çünkü yorgun düştük. Ama dik durduk, dik kaldık ve bu işi başardık. Bu proje ardında ciddi bir maddi borçla tamamlandı. İnşallah onunda bazı girişim ve gayretlerimiz ile altından kalkacağız” dedi.

“ Projede güzel ilişkiler kurduk”

Projenin sahibi Alper Yancar ise projenin kendileri açısından olumlu geçtiğini kaydederek; “ Proje ile ilgili söylenecek çok şey var, bir çok şeyi de basından takip ettiniz. Benim söyleyeceğim çok fazla bir şey yok. Ben bu projede çok güzel dostlar kazandım. Vedat Bey’i tanıdım ve Dernekler İl Müdürümüz müdürümüzdür ama bir dost olarak başından sonuna kadar yakınlığını sıcaklığını tecrübesi ile kendisi bize hissettirdi.  Ersin Bey’i tanıdım. Onunla sadece sıcak bir dostluk değil, aynı zamanda çok güzel muhabbetler ettik. Beraber yürüyen bütün arkadaşlarımızı hepsi ile beraber kaderdaşlık yaptık 10 gün boyunca. Siz bu projenin gerçekleşmeden önceki heyecanına ortak oldunuz. Bize ortaklık ettiniz şimdi de sevincine ortaklık ediyorsunuz. Gerçekleştirmiş olmamızın sevincine ortaklık ediyorsunuz. Sizleri tanıdım hepinize sonsuz teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun. Tabi bunu gerçekleştirme imkanını veren Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine ve tüm üyelerine ayrıca tek tek teşekkür ediyorum. Sanırım şehitlerimize olan Çanakkale’ye olan borcumuzu bir nebze de olsa ödemeye çalıştık bunu da başardık diye düşünüyorum” dedi.

“ Projede amacımıza ulaştık”

Görme Engelliler Derneği Şube Başkanı İbrahim Batdal ise yaptığı değerlendirmede; “ Biz Alper Yancı arkadaşımız ile çalıştığım okulun öğretmenler odasında otururken 100 yıl ile ilgili bir şeyler yapılmadığından hayıflanırken Alper dedi ki ‘Bir yürüyüş yapalım. Adı da büyük yürüyüş olsun. Bana dedi ki yani bunun bir mesajı olsun, bir etnik kökeni olsun. Daha sonra Vedat Bey’e Alper ‘le beraber gidip paylaştık bu konuyu. Ve uzun fikir jimnastiklerinden sonra bizimde ön göremediğimiz kadar büyük bir projeyi bu gün burada gerçekleştirmiş yapmış olmanın onur ve gururu ile karşınızdayım. Öncelikle 57. Alay’dan İstanbul’daki gala gecesine kadar gönüllerini bizlere açmış, desteklerini bizden esirgememiş bütün herkese teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.  Sayın İl Müdürüm Projenin başından sonuna kadar yanımızdaydı. Özellikle teşekkür ediyorum bu konuda kendisine çünkü yaşayan bilir diyorlar ya biz gördük tanık olduk her şeye bizden birisi oldu sağ olsun. Biz 1915’i ruhumuzda hissettik. Biz bir tarafta milyon dolarlara yapılan işlere karşı bir taraftan küçücük cılız bir bütçeyle ama inanmış on kişiyle yola çıktık. Biz tıpkı 1915’te savaşa koşan seferberlik anında cepheye koşan o sırtında yırtık pırtık elbisesi, çantasında bir dilim kuru ekmeği ama kalbinde kocaman dünyanın satın alamayacağı vatan sevgisi olan insanların torunları olarak bu yürüyüşte bunu gerçekten hissettik. Kaderimizde, kalbimizde ruhumuzda her şeyimizde hissettik çünkü çok meşakkatli bir yolculuk meşakkatli bir projeyi gerçekleştirdik. İnanın buna cılız bir bütçe yani insanların duyduklarında gülecekleri komik rakamlarla biz bunu yaptık ama inandık o yüzden yaptık. Bizim için paranın hiçbir önemi yoktu. Önemli olan inanmaktı. Özellikle üç arkadaş Alper Yancar, Vedat Sezer ve ben inandık bize inan 30 kişilik ekiple gerçekleştirdik” diye konuştu.

“ Sonuçlar bize başarıyı gösteriyor”

İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt ise projenin sonuçlarına bakıldığı zaman projenin ne denli başarılı olduğunu anlayabildiklerini kaydederek; “ Projeyle yola çıkarken basit imkanlarla yola çıktı. Kar tanesi misali her ilçeden, her ilden geçtikçe büyüyerek proje haline geliverdi. En az ilginin Çanakkale olduğunu söylersem artık anlarsınız siz. Bu projenin ne denli bir etki bıraktığını. Geçilen bütün ilçelerdeki üst düzey bürokratlarımız, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, valilerimiz Ankara’da da en üst diyebileceğimiz Cumhurbaşkanı’mızın da kabul ettiği gerçekleştirdiğimiz bir proje oldu. Çok büyük ses getirdi bu anlamda memnunuz, mutluyuz. İki şekilde mutluyuz bir tanesi böyle bir yerde yaşamaktan mutluyum. Her şeyi değerleri, kültürü, doğası, insanı her türlü güzelliği ile dünya da tekdir diyebileceğimiz böyle bir ilde yaşamaktan mutluyum. İkincisi de bu projede yer almaktan ve projede yer alan arkadaşlardan tanışmaktan dolayı mutluyum. Böyle bir proje tek başına bir iki kişinin gerçekleştirebileceği şekilde olmaz. Bunda emeği geçen görünen görünmeyen kahramanlarımız var. Bu kapsamda Görme Engelliler Çanakkale Şubesi Başkanı, yönetim kurulu ve üyelerine teşekkür etmek lazım” dedi. Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş; “ Böylesine önemli bir projeyi gerçekleştirdiğiniz için ben teşekkür ediyorum. Bir önemli teşekkür de hiç şüphesiz basın mensuplarımıza. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü bu bir farkındalık projesiydi. 2015’in prestij projelerinden biri olarak kabul etmiştik. Bu noktada da yerel medyamız başta olmak üzere ulusal haber ajanslarından sürekli bu konuyu yakından takip ettik. Gelinen her bir noktada Çanakkale isminin duyulmasından da bilhassa mutlu olduk, gururlandık. Çünkü bu bir büyük yürüyüş ben burada inanmış onlarca adam görüyorum. 57. Alay’da sabah namazıyla başlayıp Ankara ve İstanbul güzergahına kadar hiçbir yık kınlık, bitkinlik göstermeden istikrarlı bir şekilde evvela 100 yıl önce gerçekleşen kahramanlık destanı sizler vasıtası ile bir kez daha tekrarlandı. O coşkuyla gidilen her bir noktada halkımızın da teveccühünü siz basın mensupları aracılığı ile öğrendik” dedi.