Öz Sordu Bakan Özhaseki Cevapladı

Öz Sordu Bakan Özhaseki Cevapladı

Çanakkale ve ilçelerinde arazi satın alan yabancı sayısı 59 ve arazi miktarı 151 bin 948 metrekare olarak açıklandı

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale´deki arazi satışlarına ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verilen soru önergesine cevap geldi. Verilen cevapta Çanakkale merkez ve ilçelerinde arazi satın alan yabancıların sayısının 59 olduğu ve toplam satın alınan arazinin 151 bin 948 metrekare olduğuna dikkat çekildi.

 

Önergesinde Çanakkale kamuoyunda tarım arazilerinin ve gayrimenkullerin hızla el değiştirmeye başladığı yönünde güçlü bir algı oluşmaya başladığına dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Kuru ve sulu tarım arazilerinde 10 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarım arazilerinde 1 dekarın altındaki arazilerin ekonomik bütünlük arz etmemesi nedeniyle satış yapılmasının önünde bir yasal engel bulunmamakla beraber satış yapılan arazilerde tarımsal faaliyetin sürdürülmemesi nedeniyle üretim kaybı yaşanmaktadır? demiş ve meclise verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istemişti: 

?Çanakkale Merkez ve ilçelerinde arazi alan yabancı kişi ve şirket sayısı kaçtır? Bu kişilerin Çanakkale Merkez ve ilçeleri ile köylerinde aldıkları toplam arazi miktarları nedir? Çanakkale´de el değiştiren arazilerin mülkiyet sahiplerinin uyruğuna göre dağılımı nedir?

Öz´ün sorularına Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından verilen cevapta Çanakkale ili merkez ve ilçelerinde arazi alan gerçek kişi sayısının 59 ve bu kişilerin Çanakkale merkez ve ilçeleri ile köylerinde aldıkları arazi miktarı 151 bin 948 m² olduğu belirtildi. Verilen cevapta yabancıları arazi satışı yapılan yerler, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Ezine, Gelibolu, Gökçeada,Yenice ve Merkez olarak bildirilirken, en çok arazinin yabancılar tarafından alındığı ilçe Ayvacık olarak gösterildi.

 

Öz´ün ?Çanakkale Merkez ve ilçeleri ile köylerinde arazi alan ama ikametleri ilimizde bulunmayan toplam kaç Türk vatandaşı bulunmaktadır? Bu vatandaşlarımızın aldığı arazilerin toplam miktarı nedir?? sorusuna ise taşınmaz maliklerinin ikamet yerlerine ilişkin TAKBİS sisteminde sorgulama kriteri olmadığından net bir bilgiye ulaşılamadığı? şeklinde cevap verildi.