Öz Sağlık Sorunlarını Gündeme Taşıdı

Öz Sağlık Sorunlarını Gündeme Taşıdı

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmelerine katılarak Çanakkale´lilerin sağlıkta yaşadığı sorunları plan bütçe komisyonuna taşıdı

Hafta başında Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığı Bütçesi görüşmelerine katılarak hükümetin sağlık politikaları hakkında görüşlerini ifade eden vekil Öz, 2002 yılından günümüze AKP hükümetlerinin sağlık politikaları alanında bazı yenilikleri elbette hayata geçirdiğini ifade ederek; ? Ancak kamusal sağlık harcamalarının artırılarak halka kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmetleri sunumu yapılması gerekirken, uygulamada yerinde bulduğumuz kısmi iyileştirmeler olsa da AKP´nin temel yaklaşımı ülkenin diğer meselelerinde olduğu gibi özelleştirmeci bir hat üzerinde yürümesi? dedi.  Eleştirilerine devam eden Öz, ? Dileyen, dilediği özel hastanede tedavi olabiliyor.? gibi bir slogan üzerinden algı yaratıyorsunuz, Fakat şunu sormak istiyorum: 2002 Kasım ayından bu yana özel hastanelere kamunun aktardığı para kaç milyar Türk lirasıdır? Aktarılan bu kaynakla ülkeye toplam kaç birinci sınıf hastane kazandırılabilirdi sormak istiyorum? dedi.

 

Eczacıyı Tahsildara Çevirdiniz

Öz eczacıların tahsilatçıya çevrildiğini kaydederek; ? Hiçbir özel ya da kamu hastanesi idaresini, yöneticilerini zan altında bırakmak istemem ancak, kamuoyunda şöyle de bir algı var ki bazı zihniyetler yüzünden hastalara müşteri mantığı, dolayısıyla ticarethane mantığıyla bakılmaktadır. Hastalar şikâyetiyle ilgili ilgisiz yapılan onlarca tetkik için fark ödemekte, bazen de bıçak altına yatmaktadır. Bu durumun takip edilmesi, bu zihniyetin, bu anlayışın son bulması gerekmektedir. Keza, aynı uygulama performans icadı yüzünden kamu hastanelerinde de milletin yakasından tutmakta, onlarca laboratuvar tetkiki ve radyoloji işlem yapılmakta ve sözüm ona, sistem işlemektedir. İlaç almak için eczaneye gittiğinde vatandaş eczacıyla tartışmakta çünkü devletin tahsildarlığı eczacılara yaptırılmakta, ilaç farkı, hastane, muayene, katılım payı, vesaire gibi başlıklarla vatandaşın cüzdanı boşaltılmakta? dedi.

ÖZ´den Bakan´a  soru yağmuru

Öz konuşmasında Bakan Akdağ´a şu soruları yöneltti; ? Çanakkale ve ilçe devlet hastanelerinde çocuk psikiyatri, çocuk sağlığı, genel cerrahi, göğüs cerrahi, kalp damar, kardiyoloji, nöroloji, plastik cerrahi gibi alanlarda yoğun bakım üniteleri bulunmakta mıdır, kapasiteleri nedir? Çanakkale´de bir trafik kazası sonrası ya da bir kalp krizi sonrası hastalar neden başka illere sevk edilmektedir? Çanakkale ilçelerinde uzman hekimler neden görev yapmak istemiyorlar? Atansalar dahi üç beş ay sonra bir şekilde ilçeden ayrılıyorlar. Bu uzman hekimlerin ilçelerde kalmalarını özendirecek tedbirler alınması gerekmez mi? Bozcaada´ya bir acil tıp uzmanı doktoru kadrolu olarak atayıp adadaki Toplum Sağlığı Merkezinin acil müdahale olanaklarını biraz daha geliştirme konusundaki talebimizi karşılayacak mısınız? Haftanın belli günleri uzman hekimlerin günübirlik olarak Bozcaada´da görev yapması ve adada gün hastanesi modeli uygulanamaz mı? Son olarak, az önce de belirttim, Çan ilçesi, termik santralleri ve kömür ocakları olması sebebiyle hava kirliliği had safhada olan bir ilçedir ancak kadro olsa da göğüs hastalıkları uzmanı yoktur. Diğer ilçelerimizin uzman hekim eksikliklerini de buradan söylemek isterdim ama İl Sağlık Müdürünü aradığımızda bu bilgileri alamıyoruz. Dolayısıyla, hangi ilçelerimizde uzman hekim eksiğimiz vardır??