ÖNCE DEZENFORMASYON CEVAPTA SORUŞTURMA

ÖNCE DEZENFORMASYON CEVAPTA SORUŞTURMA

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Tuzla Piyade Okulu’nda Atatürk Fotoğrafını Yırtan Teğmenle İlgili Yapılan Resmî Açıklamayı Kamuoyu ile Paylaştı

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, İstanbul Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım’da Atatürk rozeti takmayı reddeden ve yırtıp atan bir teğmen ile diğer teğmenler arasında yaşanan olaylarla ilgili verdiği soru önergesine, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk'ün “Dezenformasyonun bariz bir örneği" şeklindeki açıklamasının ardından Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler imzalı cevapta, “Olay hakkında adli ve idari soruşturmalar devam etmektedir” denildi.

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın soru önergesi ile gündeme taşıdığı, Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım Atatürk’ü anma töreninde bir teğmen adayının Atatürk rozetini yakasına takmayı kabul etmemesi ve sonrasında Atatürkçü subaylarla yaşadığı kavga olayı ile ilgili Millî Savunma Bakanlığı’ndan cevap geldi. Tuzla Piyade. Okulu’ndaki rezaletle ilgili Özgür Ceylan’ın önergesine Bakan Yaşar Güler imzası tek satırlı cevapta; “Adli ve idari soruşturmalar devam etmektedir” denilerek olay kabul edildi.

 

Özgür Ceylan’ın soru önergesi ile rezaletin ortaya çıkmasının ardından Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin sorduğu soru üzerine verilen cevapta, “Atatürk fotoğrafının yırtılması ya da yere atılması şeklinde bir olay yaşanmamıştır. Dezenformasyonun bariz bir örneği” denilmişti.

 

Yazılı Açıklama Manidar.

Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, soru önergesine verilen cevabın kendisine ulaştığı saatlerde Millî Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayı da manidar bulduğunu ifade ederek, “Bu konuyu farklı noktalara çekmek, eğer bilgisizlikten kaynaklanmıyorsa, kamuoyunda olumsuz algı yaratarak Türk Silahlı Kuvvetlerine zarar verme amacı taşımaktadır” şeklinde yapılan açıklama manidardır” dedi. Özgür Ceylan TBMM’nin bir üyesi olarak, Anayasal denetim yetkisini kullanarak verdiği soru önergesindeki sorulara kamuoyunu doyurucu bir cevap vermeyerek, cevabın kendisine ulaştığı saatlerde MSB’nin uzun bir basın açıklaması yapmasının TBMM’ne saygısızlık olduğunu değerlendirdi.

 

Ne Olmuştu?

İstanbul Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde tüm teğmenlere göğüslerine takması için bir Atatürk fotoğrafı ve rozeti dağıtılmış, iddiaya göre bir teğmen bu

rozeti takmadığı gibi, fotoğrafı da buruşturup atmıştı. Bunu gören diğer teğmenler tepki gösterince, Atatürk fotoğrafını buruşturup atan teğmenin, “Ben Atatürk’ün askeri yönünü beğeniyorum ancak cumhuriyet sonrası yaptıklarına katılmıyorum” ifadelerini kullandığı iddia edilmişti. Bu sözler sonrası olaya tepki gösteren askerlerle, Atatürk fotoğrafını yırtan teğmen ve arkadaşları arasında arbede çıkmış, arbedenin büyümesiyle dışarıdan polis ve jandarmanın dahil olduğu ileri sürülmüştü. Bu tartışmanın ardından Atatürk resmini yırtan kişinin dışarıdan darp raporu aldığı ve buna binaen gece saat 03.00’da sivil savcının darp edenleri çağırdığı da iddia edilmişti. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, iddialara ilişkin Meclis'e, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in cevaplaması istemiyle soru önergesi vererek konuyu kamuoyu ile paylaşmıştı.