Okuldu, Cemevi Oldu

Okuldu, Cemevi Oldu

Denizgöründü köyünde kaderine terkedilen eski okul onarılarak Cemevi olarak hazırlandı

Çanakkale Merkez ilçeye bağlı Denizgöründü köyünde 1950 yılında köyde yaşayan Alevi Dedesi Mustafa Değirmenci tarafından yaptırılarak Devlet Okulu olarak hizmete sokulan ancak taşımalı sisteme geçilmesinin ardından 100 öğrencinin ilköğretim eğitimi almakta iken kapatılarak kaderine terkedilen eski okul binası, Mustafa Değirmenci´nin oğulları İsmail ve İbrahim Değirmenci ile torunu Aşkın Değirmenci tarafından onarıma alınarak Cemevi olarak dizayn edildi.

 

Cami vardı artık Cemevi de oldu

Yaklaşık 70 hanenin bulunduğu ve yaşayanlarının tamamı Alevi olduğu Denizgöründü Köyüne Devlet halkın ibadet etmesi amacı ile Cami yaptırılmıştı. Köyde 2005 yılında kapatılan ve kaderine terkedilen okulu onarmayı ve köy halkının ibadethane ihtiyacına cevap verebilmeyi hedefleyen Değirmenci ailesi harekete geçti. Değirmenci ailesinden Aşkın Değirmenci okulun inşa öyküsünü şöyle anlattı: ?Devletin okul yaptıracağı haberini alan Dedem Mustafa Değirmenci tez davranarak kendi imkanları ile 1950 yılında okulu inşa etti ve Devletin hizmetine bıraktı. Okul bir dönem 100 öğrenciye çıkarak uzun yıllar eğitim verdi?

 

4 ayda onarıldı

2005 yılında taşımalı eğitim sistemine geçilmesi ile kapanan okul daha sonra boş bir virane bina olarak kaderine terkedildi. Köy halkının yoğun talep ve isteği Değirmenci ailesini harekete geçirdi. Dedesi Mustafa Değirmenci´nin inşa ettirdiği ve Babası İsmail ve amcası İbrahim Değirmenci´nin de çalıştığı binayı onarıma alan ailenin genç üyesi Aşkın Değirmenci 4 aylık bir sürede onarımını tamamladığı binayı köy halkının isteğine uygun olarak Alevilerin ibadet edebileceği Cemevi olarak dizayn etti.

 

Açılış 7 Temmuz´da

Denizgöründü köyünde memnuniyet uyandıran Cemevi binası açılışa hazır hale getirildi. Onarımı gerçekleştiren Aşkın Değirmenci Denizgöründü Köyü Cemevinin 7 temmuz tarihinde ibadete açılacağını duyurdu. Değirmenci açılış duyurusunda şu ifadeleri kullandı: ?Dedemin zamanında okul olarak yaptırdığı, Babamın ve amcalarımın inşaatında çalıştığı, burada okuduğu, binayı Denizgöründü Cemevi olarak hizmete açıyoruz. Açılışımıza siz tüm dostlarımız davetlidir. 07.07.2015 19:00 ( Salı akşam )