OKULA HAZIRLIK ATEŞ PAHASI

OKULA HAZIRLIK ATEŞ PAHASI

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlamasının ardından, yaşanan fiyat artışlarını ve iktidarın eğitim politikasını hedef aldı.

Güneşhan şunları söyledi: “ Eğitim öğretim yılının başlamasının üzerinden bir haftalık süre geçti. Okullar, öğrencilerden kitap, kırtasiye ve diğer ihtiyaçları talep etmeye başladı. Dolayısıyla eğitim araç gereçleri enflasyonu da ortaya çıkmış oldu. Geçtiğimiz yıla oranlar yaşanan artışlar, her çocuğun temel hakkı olan eğitime ulaşmasına engel koymaktadır. Eğitim masraflarındaki artışlar aileler için ciddi bir ekonomik zorluk oluşturmaktadır. Özellikle okul kıyafeti, sırt çantası ve defter gibi bir öğrencinin temel ihtiyaçlarındaki fiyat artışları ailelerin bütçesini oldukça zorlamaktadır.

AİLELER OKUL MALZEMELERİNİ NASIL ALACAK?

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılına kıyasla okul kıyafeti 800 TL’den 1550 TL’ye, sırt çantası 229 TL’den 445 TL’ye, defter ise 12 TL’den 42 TL’ye yükselmiş. Eğitim-İş Sendikası’nın yayınladığı verilere göre bir ilkokul öğrencisinin okula hazırlık için ortalama 11.000 TL harcaması gerekiyor. Ortaokul öğrencileri 13.000 TL, lise öğrencileri ise 14.000 TL’ye okula hazırlanabilmektedir. Servis ücretleri %112, A4 kâğıt ücreti %157, pastel boya fiyatı %148 artmışken, veliler ne yapsın, öğrenciler ne yapsın? Dar gelirli aileler, artan fiyatlar sebebiyle temel eğitim malzemelerini temin etmekte güçlük çekiyor.

GIDA VE DİĞER GİDERLERİN FİYATLARI UÇTU

Sadece okul malzemeleri değil, yiyecek içecek fiyatları da uçtu. Meyve suyu fiyatları geçtiğimiz yıla oranla %100 artmışken, ayran %150, simit %100 artmış durumda. Bırakın %515 artan köfteyi, öğrencilerimiz simit ayran alırken bile düşünecek. İktidarın ekonomi politikası gibi, eğitim politikası da çökmüş durumda. Maalesef bu enkaz eğitim sistemini derinden yaralamaktadır. Başka bir ifadeyle geleceğimiz karartılmaktadır. AKP iktidarının politikaları öğrencilerimizin eğitim kalitesini de doğrudan etkilemekte ve eğitimdeki adaletsizliği derinleştirmektedir. Unutmayalım ki eğitim her çocuğun hakkıdır ve ekonomik zorluklar nedeniyle hiçbir öğrenci bu haktan mahrum bırakılmamalıdır.”