Nitratlı Gübrelere Dijital Takip

Nitratlı Gübrelere Dijital Takip

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından devreye sokulan Gübre Takip Sistemi (GTS) uygulaması ile terör saldırılarında patlayıcı yapımında kullanıldığı tespit edilen nitratlı gübreleri yakın takibe aldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kontrolünde tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Gübre Takip Sistemi,  gübrelerin paketleme aşamasında ürünün içerisine biyoteknolojik olarak uygulanan DNA Barkod ile piyasaya sürülen ambalajlara kare kod etiketlerle eşleştirilmesi yapılarak, her bir ürün kimliklendiriliyor. Uygulama nitratlı katı gübrelerin yanı sıra sıvı gübreleri de kapsıyor.

2017 yılında satışı yasaklanan ve stoklarda kalan gübreler ise Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)´ye kayıtlı çiftçiler tarafından ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinde E-Reçete düzenlenmek suretiyle bu gübreleri temin edebiliyor. Kuruluş amacı tedarik zincirindeki ilk üreticiden son tüketiciye kadar kullanıcı bilgisine ulaşmak olan sistem sayesinde terör örgütlerinin hain saldırılarının önlenmesinin yanı sıra sahte, kaçak, tağşiş ürünlerin tespiti kolaylıkla yapılabiliyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Gübre Takip Sistemi´nin üretimden tüketime kadar süreci yakın takip altına aldığını söyledi.

Kaya, Bakanlığın başlattığı yeni uygulamanın birçok riski de ortadan kaldırdığını belirterek:? Ülkemizde üretilerek veye ithal edilerek piyasaya arz edilen gübrelerin son kullanıcıya, yani üreticinin tarlaya atmasına kadar bir takip sistemi geliştirildi. Üreticinin, satıcının, toptancının hangi deposunda ne kadar ürün var, ne kadar tarlaya atılmış veya atılmamış hepsi kayıt altında. 2016 yılında ülkemizde terör olaylarında nitratlı gübrelerin kullanıldığı tespit edildi. Kötü niyetli insanların eline nitratlı gübrelerin geçmemesi için bir takip sistemi kuruldu. Şu an barkodlu sisteme geçildi. Bakanlık ve İl Müdürlüğü bizim sistemimizde ne kadar ürün olduğunu görüyor. Bu ürünleri kimlere sattığımızı görüyor. Kötü niyetli insanların eline geçtiği tespit edildiği anda, kolluk kuvvetleri gerekli tedbiri alarak bu satışı yapan insanları engelliyor? dedi.