Minik Çiftçiler

Minik Çiftçiler

Kepez'de Meleğim Kreş'in minik öğrencileri Topraktan tohuma, tohumdan toruna” projesi için toprak ile tanıştı ve kendi seralarında fidan dikti

İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve Meleğim Kreş işletmesinin sosyal sorumluluk kapsamında ortaklaşa yürüttüğü ve çocuklara organik tarım bilinci, toprak, tohum, doğa sevgisi ve bilinci kazandırmak. Tarımsal Üretimi öğrenmelerini sağlamak amacıyla yürüttükleri Torapktan Tohuma,Tohumdan Toruna” projesinin fide dikim şenliği”  dün Kepez'de faaliyet gösteren Meleğim Kreş işletmesinin özel olarak hazırladığı uygulama alanında yapıldı.

Kepez'de okul öncesi eğitim alan onlarca minik öğrenci, kreş yöneticilerinin proje kapsamında önlük giyip seraya girerek fidan dikmesini öğrendi. Meleğim Kreşinde eğitim alan okul öncesi minik öğrenciler serada fidan dikerek çiftçiliğe adım attı. Minik elleri toprak ile buluşturan ve iyi tarım uygulamalarını proje kapsamında çocukların mutluluğu görülmeye değerdi.

 

Minik çiftçiler toprak ile tanıştı

Kreş idaresinin sosyal sorumluluk kapsamında oluşturduğu projeye Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı uzmanları destek verdi. Kepez'de faaliyet gösteren ve her geçen gün kendini geliştirerek sektöründe öncü kuruluşların başında gelen Meleğim Kreşinin yöneticileri Melek Çenebaşı ve Hakan Çenebaşı ile birlikte Kreş eğitmenleri bu projede önemli bir işbirliğine imza attılar.

 

Bu yaşlarında ‘iyi tarım' öğrendiler

Kreş bahçesinde yaklaşık 2 ay önce başlatılan çalışmalarda önce toprak ziraat yapılması için elverişli hale getirildi. Kazılan ve düzenlenen toprağa daha sonra gübreleme çalışması yapılarak, bahçenin birinde minik öğrencilerin iyi tarım uygulamaları yapabilecekleri özel sera kuruldu. Özel emek verilen çalışmalar kapsamında dün de kreşin minik öğrencileri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları ile birlikte sebze fidesi dikmenin mutluluğunu paylaştı. Minik eller bir yandan tarım ve toprak ile çalışırken bir yandan da iyi tarım uygulamalarını, organik tarımı ve üretimi öğrenirken, bir yandan da kendi elleri ile diktikleri fidelere de can suyu verdiler.

 

Minik eller serada fide dikti

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelinin teorik olarak tohum toprak tarımsal üretim gübreleme ve organik tarım konularında verdikleri eğitimlerin ardından bütün bu öğrendiklerini uygulamalı olarak görüp öğrenmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen fide yetiştirme şenliğinde 2-6 yaş arasında 50 öğrenci özel olarak hazırlanan serada biber, domates, patlıcan, salatalık gibi sebzelerin fidelerini kendi elleriyle dikmek suretiyle güzel bir etkinliğe imza attılar. Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel ve Teknik personelinde hazır bulunduğu fide dikim şenliğinde minik eller fide dikimi ve fidelere can suyu verme işini bizzat kendileri yaptılar.

 

Sıra hasat şenliğine geldi

Fidan dikiminin ardından bir tarım şölenine dönüşen etkinlik minik öğrencilere dağıtılan özel boyama kitapları ile taçlandırıldı. Fidan dikimine katılan her bir çocuğa İl Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının çocuklar için bastırdığı eğitici boyama ve hikaye kitabı hediye edildi. Sulama, çapalama ve gübreleme gibi bütün faaliyetlerini bizzat kendileri yapacak olan minik çiftçiler Haziran ayı sonunda görkemli bir hasat şenliğiyle kendi yetiştirdikleri ürünleri hasat edecekler.