Mevlevliler Tarihi Binada

Mevlevliler Tarihi Binada

Çanakkale´de, yaklaşık 3 yıldır üniversite bünyesinde kültür ve sanat merkezi niteliğiyle kullanılan tarihi bina, Hazreti Mevlana´nın öğretileri ve ney üflemeye ilgi duyanları çatısı altında buluşturuyor.

Alınan bilgiye göre, Sultan Abdülaziz´in emriyle 1873 yılında inşa ettirilen bina, cumhuriyet döneminde uzun yıllar atıl halde kaldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğüne 2005´te devredilen bina, bir süre Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanıldı. Tarihi yapı yaklaşık 3 sene önce ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu´na tahsis edildi ve ney ağırlıklı programlar yapılmaya başlandı. Binada ramazan ayı başından bu yana iftar yemekleri ney dinletisi eşliğinde yeniliyor. Bahçede iftarın ardından sema gösterisi de yapılıyor. ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu Başneyzeni Hakan Can Demirci, tarihi binada ücretsiz ney ve bendir çalma ile sema kursları verdiklerini söyledi. Bu mekanın Hazreti Mevlana´yı sevenler için bir kapı olduğunu vurgulayan Demirci, "Burası Ermeni kilisesi olarak yapılmış. Binanın hemen yanında Roman vatandaşlarımızın yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi bulunuyor. Bu mahallede yaşayan dostlar, kardeşler buraya geliyor, burada hem ücretsiz ney öğreniyor, hem Hazreti Mevlana kültürüyle tanışıyor hem de Mesnevi´den birer öğreti kapıyor. Hazreti Mevlana´nın eserlerini takip ediyorlar" diye konuştu.

Validen topluluk üyelerine övgü

Tarihi yapıdaki iftar programlarından birisine katılan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise topluluk üyelerinin çevredeki Roman vatandaşlarla çok güzel bir diyalog ortamı kurduğunu belirtti. Söz konusu çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çınar, "Buradaki gençlerle, çocuklarla çok güzel ilişkiler geliştirmişler. Onların hem var olan müzik kabiliyetlerini hem de kendi emeklerini birleştirmek suretiyle ´Dünya İnsan Mirası´ olarak kabul edilen, felsefesi, görüşleriyle bugün ve geçmişte, geleceğe de ışık tutacak büyük alim, düşünce adamı Mevlana´nın fikirleriyle o ´ritüel´ dediğimiz sema gösterisini de hep birlikte buluşturuyorlar. Çok güzel faaliyetleri var. Emeği geçen arkadaşlarımızı kutluyorum, çok güzel toplumsal bir meseleye parmak basarak, güzel işler yapıyorlar" şeklinde konuştu.