Mesleki Yeterlilik Sınavları Düzenleyecek

Mesleki Yeterlilik Sınavları Düzenleyecek

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hal

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları ve bölgemizde de belgelendirme hizmeti verilmesine öncülük edilmesi amacıyla ?Mesleki Yeterlilik Belgesi? alınmasına yönelik olarak sınavlar düzenlenmesi planlanıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası yetkilileri; ? 40 Meslekte belgesi olmadan personel çalıştıranlara 26 Mayıs 2016´dan sonra idari para cezası uygulanacak? İlk etapta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/1 sayılı Tebliğ ekinde yer alan 40 meslekte, (Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektiren Meslekler)  mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ?Mesleki Yeterlilik Belgesi? olmayan kişilerin çalıştırılması halinde 26 Mayıs 2016´dan itibaren belgesi olmayan her personele 527-TL. idari para cezası uygulanmaya başlanacaktır.

?Çıraklık ve Kalfalık Belgesi artık geçerli değil?

5544 Sayılı Kanuna göre; Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Mesleki Eğitim Lise Diploması (mezun olduğu alanda çalışanlar için) geçerli sayılan belgeler olup, Mesleki Eğitim Kursları, UMEM / İŞKUR Kursları, İşbaşı Eğitim Programı, Çıraklık/ Kalfalık belgeleri artık geçerli belgeler arasında yer almayacaktır.TOBB tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen MEYBEM A.Ş tarafından ?Mesleki Yeterlilik Belgesi? sınavları, Odamız işbirliğiyle Çanakkale´de gerçekleştirilecektir. Yazılı ve sözlü sınavlar Odamızın eğitim salonlarında, beceri sınavları ise meslek gruplarına göre tespit edilecek firma, şantiye, fabrika veya okullarda gerçekleştirilecektir.

?Çanakkale´de düzenlenecek ilk sınavlar 16-17 ve 23-24 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacak?

İnşaat sektöründe aşağıda belirtilen tehlikeli ve çok tehlikeli alanlarda çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasına yönelik 16-17 ve 23-24 Nisan 2016 tarihlerinde MEYBEM A.Ş. işbirliğinde yazılı ve sözlü sınavları ÇTSO Kongre Fuar Merkezi eğitim salonlarında yapılacaktır. Sınavlara katılarak belge almak isteyen kişiler Odamıza, İşkur´a ve Esnaf Odası´na başvurabilirler.  

Nisan ayında inşaat sektörüne yönelik yapılacak sınav alanları;

Ahşap Kalıpçı Seviye 3,

Betonarme Demircisi Seviye 3,

Betoncu Seviye 3,

Duvarcı Seviye 3,

İskele Kurulum Elemanı Seviye 3,

Sıvacı Seviye 3,

 ?Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 40 meslekte, başarılı olan kişilerin sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigorta Fonu´ndan karşılanacak?

Mesleki Yeterlilik Sınavına katılıp başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar sınav ücretinin tamamı, 01.08.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar sınav ücretinin yarısı İşkur tarafından karşılanacaktır. Bakanlık tarafından meslekler itibariyle tespit edilen sınav ücretleri, katılımcılar tarafından sınav öncesi yapılan başvuru esnasında Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen ilgili sınav birimlerinin hesaplarına yatırılacak olup başarılı olan katılımcıların hesaplarına sınav ücretleri iade edilecektir. Katılımcılara belge almak istedikleri meslek kolunda yatırdıkları sınav ücretiyle 3 kez sınava girme hakkı tanınacak olup 3´üncü sınav sonucunda da başarılı olamayan katılımcılara sınav ücreti iadesi yapılmayacaktır.    Mesleki Yeterlilik sınavına girmek için Odamıza başvuru yapmak isteyen adayların www.canakkaletso.org.tr web adresine bulunan ?Mesleki Yeterlilik Başvuru? formunu doldurarak,  ödeme yaptıkları banka dekontuyla (Adayların banka dekontlarında Ad, Soyad, T.C. no ve İl: Çanakkale ibarelerini mutlaka belirtmelidir.)beraber istenen evraklarla şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Adaylar konuyla ilgili bilgi almak için Oda personelimiz Gökhan Doğru 217 10 14/123 numaralı irtibat telefonundan bilgi alabilirler? denildi.