Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazı Sezonunu Açtı

Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazı Sezonunu Açtı

Çanakkale´nin Eceabat ilçesinde yer alan ve 2010 yılından beri arkeolojik kazı çalışmalarını aktif olarak sürdüren Maydos Kilisetepe Höyüğü bu yıl ki kazılara start verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın izniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında yaklaşık 20 kişilik ekip ile bu yıl yapılacak arkeolojik kazı çalışmalarına başladı.

7 yıllık birikim yayın için hazırlanıyor

Bu yıl kazı alanında yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Göksel Sazcı, ödenek azlığından dolayı kazı çalışmalarında B planını uygulayacaklarını belirtti. Sazcı sözlerinin devamında ise; ? Bu sene ödeneğimiz biraz kısıtlı olduğu için iki farklı seçeneğimiz vardı. Beklediğimiz ödenek geldiği takdirde ya planladığımız şekilde kazılara devam edecektik fakat beklediğimizin çok altında bir ödenek geldiği için B planını bu sene işleme koymak zorunda kaldık. B planımız: kazı olarak çözemediğimiz anlayamadığımız bir takım yerler vardı oraların çözümüne yönelik sondajlar gerçekleştireceğiz. Fakat bu sene ağırlıklı olarak malzeme çalışacağız. Ve bu yılın sonunda da çalıştığımız, değerlendirdiğimiz malzemeleri 2010 yılından itibaren yaptığımız çalışmaları kapsayan bir yayın hazırlığı içerisinde olacağız. Bu çalışmaları bir kitapta derlemeyi düşünüyoruz. Bu yıl ki kazı çalışmalarımız bu şekilde olacak.? ifadelerini kullandı.

?Kazılar için ortak bir havuz oluşturulmalı?

Çanakkale´de kazısı yapılan arkeolojik alanlar için ortak bir havuz oluşturulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Göksel Sazcı, ?Çanakkale´deki kazıların bazıları sponsorlu, bazıları sadece Bakanlık desteği ile yapılıyor. Bu tabi ki şu demek değildir; sponsorları olan kazılarda daha güzel buluntular çıkıyor, Bakanlık destekli olan kazılarda daha az güzel buluntular çıkıyor. Bu düşünce kesinlikle doğru değil. Yani her kazıda eşit derecede güzel buluntular çıkabiliyor. Bu kazıların her biri de Çanakkale Bölgesi´nde ki kültür mozaiğinin oluşturulmasına bir katkı da bulunuyor. Dolaysıyla Çanakkale´de bulunan bütün kazılar buranın kültürünü ve tarihini aydınlatması bakımından önem arz ediyor. Bu yüzden kişisel, bölgesel, yöresel sponsorluklar değil de kazılar için bir havuz oluşturulması gerekir. Bağış yapacak sponsorlar bu havuza bağışlarını yaparsa bölgedeki diğer kazıların büyüklüğüne, kapasitesine göre eşit miktarda dağıtılabilir.? dedi.

?Burası aynı zamanda açık uygulama okulu?

Bu sene yapılacak kazı çalışmalarında ekibin çoğunluğunu Yüksek Lisans öğrencilerinin oluşturduğunu söyleyen Sazcı; ?Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazısı konum olarak Çanakkale´ye en yakın olan kazı. Yani Çanakkale´nin içerisinde diyebiliriz. Burası aynı zamanda bir okul. Biz bu okulda öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Bu sene kazıya katılan öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğunu Yüksek Lisans öğrencileri oluşturuyor. Öğrencilerin akademik kariyerleri için de burası bir basamak sayılıyor. Öğrenciler burada hem kendi kendilerini geliştiriyorlar hem yaptıkları çalışmalarla Yüksek Lisans öğrencilerimiz bölge tarihine katkıda bulunuyorlar. Hem de kendi akademik hayatları için zemin oluşturuyorlar. Burası açık uygulama okulu olması açısından da son derece önemli.? dedi.

Kazı çalışmalarının yaklaşık 2 ay süreceği planlanıyor.