Kızına ikinci defa hayat verdi

Kızına ikinci defa hayat verdi

60 yaşındaki anne 36 yaşındaki kızına böbreğini vererek kızının hayata tutunmasını sağladı

 
Çanakkale´de yaşayan evli ve bir çocuk annesi Elmas Değirmenci, 13 yaşında geçirdiği ateşli idrar yolu enfeksiyonları sonucunda sol böbreğini kaybetti.Aradan geçen 23 yıl içinde tek kalan sağ böbreğini de 4 ay önce kaybetti. Hemen ardından özel bir diyaliz merkezinde diyalize girmeye başladı.
 
Elmas Değirmenci bir buçuk ay önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezine başvurdu. Kızının bu durumuna üzülen anne Sebile İnanır, kendi sol böbreğini kızına vermek istediğini ÇOMÜ organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan´a söyledi. 
 
Nakil Birimi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, nakil ekibi ile böbrek naklinin anneden kızına canlıdan canlıya yapılabilmesi için kan ve doku uyum testleri gerçekleştirildi. Bir ay süren tetkiklerin ardından elde edilen sonuçlar neticesinde ÇOMÜ Organ Nakil Konseyi tarafından böbrek nakli uygulanmasına karar verildi.3 Şubat tarihinde kapalı ameliyat yöntemi ile anne Sebile Bilir´den kızı Elmas Değirmenci´ye 4 saat süren operasyonla canlıdan canlıya böbrek nakli işlemi gerçekleştirildi. Annesi Sebile İnanır´ın verdiği böbrek ile kızı Elmas Değirmenci, sağlığına kavuşarak, yeniden yaşama tutundu.
 
Elmas Değirmenci´nin 4 aydır diyalize girdiğini belirten ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, "Annesi Sebile hanımda kızının yaşadığı bu acı tabloya dayanamadı. Kızına kendi böbreğini vermeyi tercih etti. Bir ay süren test sürecinin ardından konsey olarak böbrek nakline karar verdik. 3 Şubat günü Sebile hanım´ın sol böbreği başarılı bir şekilde kızı Elma hanıma nakledildi. Herhangi bir sorun yok. Elmas hanım´ı bir iki gün içinde taburcu ederiz diye düşünüyorum" dedi.
 
Kızının bu böbrek rahatsızlığını ortaokuldan bu yana olduğunu söyleyen Elmas Değirmenci´nin annesi Sebile İnanır, "İdrar yolu enfeksiyonu ile başladı. Kızım bir böbreğini kaybetti. Zamanla diğer böbreğini de etkileyince, onu da kaybetti. Bu yüzden kızım bir süre diyalize girmek zorunda kaldı. Kızımın bu durumda olduğunu gördüğüm ve üzüldüğüm için bu süreci uzatmak istemedim. Böbreğimi gözümü hiç kırpmadan kızıma vermek için karar verdim. Herkes böyle bir fedakarlıkta bulunsun. Şuanda kızım sağlığına kavuştu. Çok iyiyiz. Kızıma böbreğimi verdiğim için çok mutluyum"
 
Annesinin bağışladığı böbreği ile yeniden hayata tutunan Elmas Değirmenci, "Çok mutluyuz. 4 aylık bir diyaliz süreci gerçekten zor geçti. Diyalize girmek kolay değil. Haftanın 3 günü tüm gün diyalize girerek vücudunuz halsiz kalıyor. çocuğunuzla, eşinizle, dostunuzla ilgilenemiyorsunuz. Kısa sürede bu zor zamanı çok şükür annemin sayesinde ve hocalarımızın başarılı nakli ile atlattık. gülerek isteyerek girdiğimiz operasyondan sağlıklı bire şekilde çıktık" diye konuştu.