Kişisel Kavgalar Bu Kente Zarar Veriyor

Kişisel Kavgalar Bu Kente Zarar Veriyor

ÇTSO Başkanının GMK Genel Sekreterliği atamasındaki tavrına tepkiler günden güne artarken, Çanakkale´de vücut bulan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Başkan ve Yöneticileri ortak görüşte birleşerek net mesaj verdi

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreterliği görevine Yönetim Kurulu Başkanı Çanakkale Valisi Hamza Erkal tarafından önerildiği ancak kurul üyesi ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Engin´in karşı çıkarak muhalefet yapması nedeni ile bu görevin Çanakkaleli Recai Başaran´a verilmemesi ile sonuçlandığı belirtilen girişim sonrası kamuoyunda tepkiler artarak devam ediyor. GMKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan´ın sert eleştiriler ile gündeme getirdiği konu hakkında Çanakkaleli STK Başkan ve Yöneticileri de tepkilerini yüksek ses ile dile getirdi.

 

Bir Çanakkaleli bürokratın Ajans Genel Sekreterliği görevine getirilmesinin Çanakkale ve bölge adına pozitif yansımaları ve getirileri olacağı görüşünde birleşen Sivil Toplum Kuruluş (STK) Başkan ve yöneticileri, bu girişime Çanakkale adına olumlu işler yapması beklenen ve kentin önemli kuruluşlarından Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Bülent Engin´in karşı çıkarak engellemesinin kabul edilemez ve hoş olmayan bir davranış olduğunun altını çizdi.

Çanakkaleli STK Başkan ve Yöneticileri, kişisel kavga ve egoların her zaman il kalkınmasına ve gelişmesine çok zararlar verdiğini belirtirken, bu yanlış girişimlerin Çanakkale´nin ihtiyaç duyduğu birlik, beraberlik ve dayanışma olgusunu da ciddi anlamda zedelediği görüşünde birleşti. ÇTSO Başkanı Bülent Engin´in kişisel kavgaları ile Çanakkale´ye zarar verdiğini ve vermeye devam ettiğinin altını çizen STK Yöneticileri, kamuoyunun ve kent dinamiklerinin bu konu hakkında daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çekti. Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Pazarbaşı, Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu ve ÇATOD ve ÇAİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini Objektif Gazetesi ile paylaştı.

Abdullah Deniz (ÇTB Meclis Başkanı)

?Bu Bülent Engin´in bireysel düşüncesidir ve kendini bağlar. Neden istemediğini bilemiyorum ama bu Bülent Engin´in kendi sorunudur. Ancak keşke bu fikrini beyan etmeden önce bizlere ve Çanakkale dinamiklerine de danışsaydı ve görüşlerimizi alsaydı. Herkes herkes ile sorun yaşayabilir ancak mesele memleket meselesi ise burada bireysellik asla olmamalı, o konumlara taşınmamalıdır. Önemli olan liyakattir. Recai Başaran´ı kariyerinde çok başarılı bir değer olarak görüyor, tanıyoruz. Çanakkale ve bölge kalkınması için bilgi, birikim ve donanımını en iyi şekilde kullanan, özverili bir isimdir. Proje ve yatırımlar konusunda oldukça birikim sahibi bir bürokrat. Güney Marmara Kalkınma Ajansından Çanakkale olarak hak ettiğimiz payı ve desteği yeterli olarak alabildiğimizi düşünmüyorum. Dönüşüm çok yeterli değil. O nedenle Genel Sekreterlik görevine liyakat kriterlerine en uygun ismin Recai Başaran olacağı kanaati ve görüşündeyim. Kendisinin Çanakkaleli olması bizim için bir şanstır. Bu arada şunu da bilmek gerekir; kriterler ve kıstaslar nedir ne değildir? Ancak eğer temel kriter liyakat ise Recai Başaran o göreve layık olacak en değerli isimdir?.

İsmail Kaya (Ziraat Odası Başkanı)

Konuya Çanakkale özeli ile ilgili bakmak lazım. Her zaman özellikle yatırım ve projelerde önemli makam ve mevkilerde bir Çanakkaleli bürokratın olması çok avantajlı ve önemlidir. Kentin ürettiği projelerin hayata geçirilmesi adına karar mekanizmalarında görev alanların Çanakkaleli olması ciddi bir artıdır. Biz STK yöneticileri de bu konuda üzerimize düşeni yapmalı, şehrimizin değerlerinin arkasında durmamız gerekir. GMKA bölge kadar Çanakkale için de çok önemli bir kuruluştur. Kamuoyunda da Çanakkale´nin hak ettiği yeterli desteği alamadığı konusunda yaygın bir kanı vardır. Bizler Çanakkale ve bu kentte hizmet üreten, proje üreten ve yatırım yapanların önünü açacak inisiyatifler kullanmalıyız. Hiçbir makam mevki kimsenin tapulu yeri değildir. Önemli olan o makamı layığı ile temsil etmektir. Recai Başaran Çanakkale için bir kazançtır bir değerdir. Yıllardır kendisini tanırız ve yaptığı başarılı çalışmaların tanığıyız. Elbette bir Çanakkaleli olarak kendisini o makamda görmek Çanakkale için ciddi bir avantaj olacaktır. Bunu her zaman yürekten desteklerim. ÇTSO Başkanının Genel Sekreterliğe getirilmesi ile ilgili Valimiz Sn.Hamza Erkal´ın öneriyor olması çok önemli ve değerlidir. Ancak ÇTSO Başkanı Bülent Engin´in bunu engellediği ile ilgili ileri sürülen iddialar konusunda bir bilgiye sahip değilim. Ancak doğru ise bunun etik olmadığını söyleyebilirim?.

 

Erdal Akarsu (ÇASİAD Başkanı)

Kendisini senelerdir tanırım. Çocukluk arkadaşımdır. Bu konuma çok layık biri olduğunu net olarak söyleyebilirim. Gerek eğitimi, gerek başarılı çalışmaları ve gerekse fedakarlıklarını bilmeyen yoktur. Bu kent için ciddi bir değerdir. Biz de ÇASİAD olarak birçok çalışma ve projemizde kendisinden her zaman yararlanmışızdır. Çanakkale´yi çok seven biridir ve bu kent için, bölge için çabaları görmezlikten gelinemez. İyi bir eğitim almış, üç yabancı dili iyi derecede kullanabilen değerli bir bürokrat olarak sadece çalıştığı kurum değil bir çok kurum ve kuruluşa her zaman destek olmuştur. Özellikle Çanakkale ve bölgenin dış dünyada tanıtımda aktif ve önemli rol oynamıştır. Bir çok proje ve yatırım için ciddi çabalar gösterdiğini de bilmekteyiz. Sayın Valimizin de teklif ettiği konuma her yönden layık olduğunu düşünüyor ve bu konuda kendisini destekliyoruz. ÇTSO Başkanı Bülent Engin´in kendisi ile ilgili tavır ve tasarrufunu doğru bulmuyoruz. Hoş olmamıştır. Bireysel sorunu olduğunu düşünüyorum ancak böylesine Çanakkale´yi ilgilendiren bir konuda bireysel sorunları o platforma taşımak gerçekten hoş olmamıştır?.

Kemal Pazarbaşı (ÇATOD Başkanı)

Senelerden bu yana bunun kavgasını yapıyoruz. Çanakkale´de her hangi birinin orada olması bizim için önemli bir avantajdır. Kişisel değil memleket kavgası yapmalıyız. Bu ülkenin ve Çanakkale´nin kalkınması için çalışmak üretmek zorundayız. Oradaki yapılanmayı çözebilmenin de zor olduğunu da biliyoruz. Sayın Valimizin Yönetim Kurulu Başkanı olması da bir avantajdır. Bülent Engin bu memlekete kişisel egoları nedeni ile hep zarar verdi ve vermeye de devam ediyor. Kişisel kavgaları ile Çanakkale´ye zarar veriyor olmasını kabul etmek mümkün değil. Çanakkale kişisel kavgalar nedeni yıllardır kaybediyor. Buna bir son verilemiyor nedense. Olaya isim olarak değil liyakat olarak bakmak gerekir. Neler üretebileceğine, neler yapabileceğine bakmak gerekir. Ama bizim için Çanakkale´den bir ismin o konumda görev alması kesinlikle bir avantajdır, bir artıdır. Çanakkale´den üretilecek projeler ve yatırımların desteklenmesi bu kentin kalkınmasını sağlayacaktır. Orada Çanakkale´den bir liyakat sahibinin görev alması bir çok proje ve yatırımın önünü daha kolay açacaktır. Biz bu konuda daha önce de Recai Başaran ve Şinasi Haznedar´ı o makama önermiştik. Memlekete bir çivi çakabiliyorsa, bir adım yol alıyorsa arkasında durmalıyız. Ancak bakıyor görüyoruz ki önemli yerlerde koltuk işgal edenler kişisel kavgalarını olmaması gereken yerlere taşıyorlar buna da şiddetle karşı olduğumuzun bilinmesini isterim?.

Armağan Aydeğer (STK Yöneticisi)

 

Recai Başaran Çanakkale için çok önemli bir değerdir. İyi bir eğitim almış, 3 dil bilen ve bunun yanında sahip olduğu bilgi ve birikimleri ile öncelikle o göreve çok layık olabilecek bir isim. Bu niteliklere sahip çok sayıda değer bulabilmek güç. Recai Başaran pozitif kişiliği, gayretli çalışmaları, hedefe odaklanan çalışma prensipleri ile yıllardır Çanakkale´ye çok önemli ve yararlı çalışmalara imzasını atmış ve atmaya da devam etmektedir. Uluslararası ilişkilerde, dış kaynaklı proje ve yatırımların takibinde, olumlu lobi faaliyetlerinde etken rol oynayan bir bürokrat olarak her zaman Çanakkale ve bölge için özverili çalışmalarını yakinen bilmekteyiz. GMKA gibi önemli bir kurumda ve Genel Sekreterliğe çok uygun ve liyakat sahibi bir isimdir. Bu göreve getirilmesi ile ilgili karşılaşılan olumsuz tavrı kabul edemeyiz. Konuya kişisel olarak değil bir bütün olarak baktığımızda Çanakkale için önemli bir kazanç olacaktır. Umut ediyorum ki ilerleyen süreçte bu konu gündeme geldiğinde kentimiz için pozitif bir yol alınmış olur?.