Jet Hızla Hizmet?

Jet Hızla Hizmet?

Çanakkale Devlet Hastanesinde kısa sürede tamamlanan ? anjiyografi ünitesi? hizmete açıldı. Artık kalp rahatsızlığı geçiren hastaların yıllardır yollarda çektiği çile sona erdi.

Çanakkale Devlet Hastanesinde 3 aydır hazırlık aşaması devam eden Anjiyografi Ünitesi,  kısa sürede tamamlanarak Kardiyoloji servisi içerisinde 8 Kardiyoloji Uzmanı 6 Hemşire 3 Röntgen teknisyeni kadrosuyla dün itibariyle hizmet vermeye başladı.

Günde ortalama 10 anjiyografi hastasını alabileceklerini belirten Ünite sorumlu hekimi Kardiyoloji Uzmanı Oğuz Yaşar Sarıgül   ?Öncelikle hastalarımız ve bizler için son derece önemli olan Koroner Anjiyografi Ünitesinin 3 ay gibi kısa bir sürede kurulması ve hazırlanmasında emeği geçen başta Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanlığı olmak üzere, Çanakkale Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Tezcan Sezgin´e, tüm yetkililerimize hastalarımız ve Kardiyoloji hekimleri adına teşekkür ederiz?dedi.

İlk Anjiyo 61 yaşındaki hastaya yapıldı

Hasta kabulune başlayan ünitede ilk anjiyografi  işlemi Kardiyoloji Uzmanımız Oğuz Yaşar Sarıgül tarafından 61 yaşındaki Fatma Bozkurt isimli  atrial septal defekti (Kalp deliği) olan hastaya yapıldı. İşlemden dolayı hiçbir ağrı ve sıkıntı duymadığını belirten hasta, ilgilerinden dolayı hekim ve hemşirelerine teşekkür ederken Çanakkale Devlet Hastanesinde böyle bir hizmetin verilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Uzmanlar iş başında

8 Kardiyoloji Uzman hekim kadrosuyla hizmet vereceklerini belirten Uz.Dr. Oğuz Yaşar Sarıgül   Anjiyografi hakkında şu bilgileri aktardı  :? insan vücudunda bulunan damarların görüntülenmesi işlemine genel anlamda anjiyografi diyoruz. vücuttaki bütün organ ve sistemlere ait kan damarlarının görüntülenmesi yapılabilmekte ve ait olduğu organ veya sistemin adıyla anılmaktadır. Örneğin Beyin damarlarına ait ( Serebral Anjiyografi ), akciğerlere ait (Pulmoner Anjiyografi), kalbi besleyen koroner damarlara  ait (Koroner Anjiyografi), böbreklere ait (Renal Anjiyografi),bacak ve kol damarlara ait (alt ve üst ekstremite anjiyografisi ) anjiografiler en çok bilinenlerdir? dedi.

Uz.Dr.Oğuz Yaşar şöyle devam etti: ?Koroner anjiyografi; kalbi besleyen koroner damarlardaki darlık ya da tıkanıkları tespit etmeye yarayan görüntüleme yöntemidir. İşleme başlarken  kasık veya kol atar damarlarına iğne ile girilerek plastik bir kılıf yerleştirilir. Daha sonra adına kateter denen özel borucuklar kılıf içerisinden gönderilerek kalbi besleyen damarların girişine yerleştirilir. Bu kateterler vasıtasıyla damarlar kontrast madde denilen ve damarları görünür kılan özel bir ilaçla doldurulur. bu  sırada farklı açılardan görüntüler alınır. İşlem sırasında hasta isterse konuşabilir. Görüntüleme işlemi yaklaşık 10-15 dakika sürede tamamlanır. Anjiyografiden sonra hasta yatağına alınır, kasığındaki damar yolu çıkarılır,  kanama olmasın diye kasığına önce elle baskı yapılır, daha sonra kum torbası konur. Kum torbası alındıktan sonra kasıkta sıkıntı yoksa hasta yavaşça ayağa kaldırılır, yürütülür ve taburcu edilir?

Anjiyografi kimlere yapılır

Kalp krizi geçirmekte olanlara, Eskiden kalp krizi geçiren hastaların yapılan tetkiklerinde (efor testi, sintigrafisi)  problem saptanması durumunda, Stent takılmış veya bypass ameliyatı olmuş hastalarda zaman içerisinde tekrar şikayetler ortaya çıkması ve tetkiklere problem saptanması durumunda, Bilgisayarlı tomografik anjiyografide önemli koroner damar darlığı saptananlara, Kapak hastalığı veya aort anevrizması gibi başka bir nedenden dolayı kalp ameliyatı olması gerekenlere, Belli bir neden yokken ciddi ritm bozukluğu olan hastalara, Belli bir neden yokken kalp yetmezliği olan hastalara, Kontrol sırasında damar hastalığı olduğunu düşündüren testlerin (efor testi vs) anormal çıkması halinde koroner anjiyografi yapılması gerekliliği vardır.

 Anjiyografide sonuç olarak

Damarlar tamamen normal çıkabilir, ya da 3 ana damarın birinde, ikisinde ya da hepsinde ciddi darlıklar olabilir. Damarların kökünde veya orta kesiminde ciddi darlıklar olması durumunda aynı seansta hastalara balon uygulaması ve  stent yerleştirilmesi işlemleri yapılabilir. Damar anatomisi stente çok uygun olmayan bireylere cerrahi bypass operasyonu tavsiye edilir. Damarların uç kısımlarında veya ince olan yan dallarda ciddi darlık varsa sadece ilaç tedavisi yeterlidir.