İşkenceye Kurumsal Önlem

İşkenceye Kurumsal Önlem

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasını ön gören yasa tasarısı meclisin gündemine geliyor

TBMM´nde bu hafta Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu´nun kurulmasını öngören yasa tasarısının Genel Kurul´da görüşmeleri gerçekleşecek. Tasarı ile 2012 yılında kurulan Türkiye İnsan Hakları Kurumu kaldırılacak ve Bakanlar Kurulu Kararıyla İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsanî veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler protokolünün getirdiği yükümlülükler de karşılanmış olacak.

TBMM´deki çalışmaları değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Av. Bülent Turan: ?Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu´nun kurulmasını öngören yasa tasarısını bu hafta Genel Kurul´da görüşeceğiz. Bu kurumun kurulması hali hazırda mevcut bulunan İnsan Hakları Kurumu´nu göz önüne aldığımızda bir kapasite artırımı olarak değerlendirilebilir? dedi.

İşkence ve kötü muameleyi önleme sorumluluğunun devlete ait olduğunu vurgulayan Turan şunları söyledi: ? Kurulacak söz konusu kurum özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişileri işkence ve diğer zalimane, gayriinsani veya küçültücü muamele veya cezaya karşı korumada önemli bir işleve sahip olacak. Ülkemizde altı bin beş yüzün üzerinde alıkonulma ve koruma yerleri mevcut. Bu tür yerlere yapılacak düzenli ziyaretlere dayalı, önleyici nitelikteki adli olmayan araçlarla işkence ve kötü muameleye karşı önlemimizi almış olacağız?.

Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkeleri, uluslararası insan hakları mevzuatının iki temel sütununu oluşturmakta olduğuna dikkat çeken Bülent Turan, ?eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı anayasamızda güvence altına alınmasına rağmen uygulamada yaşanan sıkıntılar kurulacak kurumla büyük oranda giderilmeye çalışılacak. Tasarıyla ayrımcılıkla mücadelede kurumsallaşmaya gidiyoruz. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu´nun kurulması ile mevcut İnsan Hakları Kurumu´nun kapasitesi artırılıyor ve kötü muamele, işkence ve ayrımcılıkla kurumsal bir mücadelenin önü açılıyor? dedi.