İnsan Canının Partisi Olmaz

İnsan Canının Partisi Olmaz

CHP Milletvekili Muharrem Erkek, mülteci ölümleri ile ilgili tüm partileri duyarlı olmaya davet etti ve çözümün adresini TNMM olarak gösterdi

Geçtiğimiz cumartesi günü, Ayvacık´ta Yunanistan´ın Midilli Adası´na gitmek isteyen mültecilerin bindikleri teknenin kayalara çarparak batması sonucu 18´i çocuk toplam 39 mülteci yaşamını kaybetmesi üzerine CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek yazılı bir basın açıklaması yaparak önemli değerlendirmelerde bulundu.

İnsanca umutlarını yeşertmek üzere yola çıkan ve göz göre ölüme giden mültecilerin yaşamlarını kaybetmelerinin ne ilk ne de son olduğunu vurgulayan Erkek son olayda 39 mültecinin yaşamını yitirmesi ve 74 mültecinin de kurtarıldığı üzüntü verici olayın elim ve Çanakkale´de tek seferde en çok can kaybının yaşandığı mülteci faciası olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çekti.

Ölüm organizatörleri hak ettikleri cezayı almalı

Yaşanan bu üzücü olan ne ilk bu gidişle ne de son olacaktır. Batılı büyük ülkelerin, ateşe benzin döktükleri dış politikaları sonucunda bu duruma gelmiş bulunuyoruz. Elbette bu insanları ölüme sürükleyen ?ölüm organizatörleri? hak ettikleri cezaları almalıdır. Peki, mülteciler ülkemizde kalsın diye Avrupa Birliği´nin Türkiye´ye verdiği siyasi rüşvet nasıl kabul edilecek? AKP Hükümeti´nin, ülkemizi batağa soktuğu, Suriye´de akan kanın çoğalmasına neden olan dış politikasının bedellerini bu yavrucaklar ödemek zorunda mı?

?Harekete geçme alanı TBMM´dir?

Derhal, hiç vakit kaybetmeden, sorumlulukları olmakla birlikte Türkiye ve Batılı ülkeler bu konuda çözüm için harekete geçmelidir. Harekete geçme alanı sadece uluslararası arena değildir. Ulusal ölçekte de çalışmalar yapmak gerekmektedir. Bu çalışmaların eşgüdüm yeri de TBMM´dir. Bunun bilincinde ve maalesef ismi ölümlerle sık geçen güzelim Çanakkale´nin bir milletvekili olarak, mültecilerin daha fazla ölmemesi için TBMM´de bir çalışma yapmanın gereğini daha önce vurguladım. Hem 7 Haziran hem de 1 Kasım sonrası verdiğim önergeyle Meclis çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulması, konunun hem ulusal hem de dünya çapında uzmanlarından görüşler alınıp, yerlerinde incelemeler yapılması amacıyla verdiğim Meclis Araştırma Önergesi, AKP çoğunluğunun sözünün geçtiği TBMM´de bekletilmekte ve gündeme alınmamaktadır.

?İnsan canının partisi olmaz?

Bu konu insan canıyla ilgilidir. Bunun AKP´si CHP´si olmaz. AKP bu yönde önerge versin ve konuyu Meclis çatısı altına taşısın; gerekirse ben önergemi çekip, onlara destek vermeye hazırım. Yeter ki bu konuyla ilgili önlem alınsın ve konu ciddiyetle değerlendirilsin. Artık 1 kişi dahi bırakın ölmeyi, alabora olmuş teknenin altında deniz suyu yutmasın. Konuya bu hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Biz CHP olarak, elimizden geleni yapmaya hazırız.